Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Audi Q7 e-tron – villanymozdony

Bíró Csongor | Audi | 2017.04.19. |
Audi
Audi Q7 e-tron – villanymozdony
A hazai autópiac igazi ínyenc különlegessége a zöld rendszámos Audi Q7. Hatalmas, technológiai fejlettsége lenyűgöző, ereje lehengerlő, luxusa elképesztő, fogyasztása megdöbbentő. Álló helyzetből 6,2 másodperc alatt gyorsul fel 100 kilométer/órás tempóra, a sajtóanyag szerint 1,7 liter üzemanyagot igényel 100 kilométerre. Dinoszaurusz, amely túlélte a jégkorszakot. Létezik ilyen autó?
Ha nem is ennyire takarékos, de a hálózatból tölthető Q7 valós és elérhető alternatíva azoknak, akik nagyban szeretik az autózást, és rohadt sok pénzük van. Akár öt felnőttel, akár terepen, akár az autópályán.
 
Fényorgia a köbön
 
Presztízs MagazinA normál Q7-esnél sokkal dögösebb nappali fénysorral szerelték fel a hálózatból is tölthető Audi óriást. Fényszórója elöl LED-mátrix, hátul LED-es, fényorgiája kívül-belül felejthetetlen. Kívülről továbbá lökhárítójában, plusz töltőnyílásában és zöld rendszámában különbözik.
A térkínálat fejedelmi, a kategória legjobb ülései kényeztetnek, hátul független állítható dőlésszögű és tologatható üléseket kapunk, a középső is teljes értékű és isofixes. Csakis ötüléses változatban kapható, az alapáron elektromosan feltáruló csomagtartója alapból 650 literes, az ülések ledöntésével akár 1835 literes is lehet.
 
Brutális az ereje
 
Az Audi Q7 e-tron quattro tisztán elektromos hatótávja papíron 56 kilométer. Megmosolyogtató ígéret, valós használatban (novemberi hidegben) legfeljebb 45 kilométeres hatótávot írt ki a fedélzeti számítógép 100 százalékos töltöttségnél (220 V). Még ezt se higgyük el, a közel két és fél tonnás (üresen) monstrum óvatosan vezetve, sík terepen, terhelés nélkül sem tudott nálam 36-38 kilométernél többet megtenni csakis villamos energiával. Gyorsulása elképesztő, a győri háromliteres, 190 kilogrammos, 258 lovas és 600 newtonméteres TDI és a 94 kilowattos (128 lóerős, forgatónyomatéka 350 Nm) villanymotor együttesen 275 kW (373 lóerő) rendszerteljesítménnyel és 700 Nm maximális forgatónyomatékkal szolgál. Végsebessége 225 kilométer/óra, álló helyzetből 100 kilométer/órás sebességre 6,2 másodperc alatt ugrik. Az elektromos motort a leválasztó tengelykapcsolóval együtt a nyolcfokozatú tiptronic sebességváltóba építették be. Természetesen van vitorlázó funkció: egyenletes tempó mellett a nyolcfokozatú váltó 160 kilométer/óráig képes lekapcsolni a motort a hajtásról.
Presztízs MagazinA gép technikai különlegessége a hatékony légkondicionáló. A hőszivattyús hőmenedzsment-rendszer a hajtásrerndszer komponenseinek maradék hőjét hasznosítja, és kifejezetten a plug-in hibrid Q7 számára fejlesztették ki. Az egység akár hat kilométerrel is megnövelheti a kocsi elektromos hatótávját. További innovációs világújdonság az autóban dízelmotorral együtt alkalmazott aktív motorfelfüggesztés, amely elektromágneses lengőtekercses aktuátorokkal előállított, megfelelő fáziseltolású ellenlengésekkel messzemenőkig kiegyenlíti a nem kívánt rezgéseket. A motortartók a belsőégésű motor beindításával egyidejűleg aktiválódnak.
A 202 kilogrammos lítiumion-akkumulátor összesen 168 hasáb alakú cellából épül fel (14 modul, mindegyikben 12 cella) és folyadékhűtéses. Energiatároló képessége egy Nissan Leafével vetekszik, 17,3 kWh (308 volt). A többfázisú töltéstechnika akár 7,2 kW teljesítménnyel is lehetővé teszi a töltést, amely így ipari csatlakozóról legfeljebb nem egészen két és fél órát igényel. Villanymotorral sem kell lemondanunk a dinamikáról, az 505 centi hosszú 2,5 tonnás monstrum akár 132 kilométer/órával suhanhat csak elektromos hajtással. Fékjeit megerősítették, az energia-visszanyelésből 400 milliméteres (15,6 hüvelykes) tárcsák veszik ki a részüket.
Presztízs MagazinHa ügyesek vagyunk, és elég sokat tankolunk villanyt, akkor városi forgalomban csakis elektromos autóként is használhatjuk. Nem vagyok meggyőződve, hogy aki ilyent vesz, az töltögetni fogja minden éjszaka – ezt meg is erősítette egy partiképes cégvezető. Én megtettem, és olcsóbban jártam, ha Q7-esre szorulnék, csakis a hibridet venném. Hogy mennyit fogyasztott? Jó kérdés, kicsit számolni kell. Az együtt megtett 350 kilométer során 28,7 kWh/100 kilométer áramot, illetve 2,9 liter/100 kilométer gázolajat fogyasztott. 100 kilométerre vetítve (38 forintos áramdíjjal és 350 forintos gázolajjal számolva) ez 6 liter/100 kilométeres fogyasztásnak felel meg. De erre ne vegyenek mérget, ha folyton tölthetném, akkor átszámítva 3,5 literrel elpöfögnék, ha meg sosem tölteném, akkor bizony 8-10 literrel kellene számolni.
 
 
Presztízs MagazinFő a nyugalom!
Kormánya nem ad tökéletesen precíz visszajelzést, puha, a légrugós futómű (elöl és hátul egyaránt ötkaros felfüggesztéssel) parádésan csillapít, a fekvőrendőrökön úgy halad át, mint a bicikli egy fűzfavesszőn. Az egész autó működése már-már túl finom, álomszerű. Zaj semmi, a dízelmotor hangját egyáltalán nem hallani, még nyitott ablakkal sem éri el fülünket a morgás.
A quattro állandó összkerékhajtás a belső íven gördülő kerék enyhe lefékezésével növeli a jármű stabilitását. A mechanikus, klasszikus quattro összkerékhajtás Torsen-differenciálművel és a kardántengellyel bír, így a villanymotor is mind a négy kereket forgatja. Közútról letérve a légrugókat offroad állásba emelve terepezhetünk is (60 milliméterrel emeli meg 245 milliméterre a hasmagasságot) a luxus batárral.
 
Majdnem önvezető
 
Presztízs MagazinMielőtt az árával lehangolnék mindenkit, tegyünk említést arról, hogy az Audi Q7 e-tron a jelenleg kapható legintelligensebb hibrid. A navigáció és a valós idejű közlekedési információk alapján ideális hibrid-menetstratégiát készít. Menet közben előrelátó rendszerként a gazdaságossági asszisztens segíti a vezetőt az üzemanyag-takarékos közlekedésben. Akár három kilométerrel előre is az út részletes képével rendelkezik, és vizuális jelzéseivel a megfelelő szituációkat megelőzően időben hívja fel a vezető figyelmét a gázelvételre, miközben talpán az aktív gázpedál jelez egyszeri impulzussal (a kocsi alapból elektromosan indul, a kettős rásegítés akkor éled fel, ha a gázpedál ellenállását erős nyomással oldjuk fel – ezt sajnos majdnem minden kertből kitolatás, majd előre elindulás során megélhettem). A kocsi majdnem önvezető funkciójának a kipróbálásához aktív online-kapcsolat szükséges. Ha az automatikus távtartós tempomattal kombináljuk a gazdaságos segédet, meglepő tapasztalattal gazdagodunk: az autót 120-as sebességre beállítva az autópálya-kijáratnál automatikusan leveszi a sebességet a táblákkal jelzett módon, majd a feloldó tábla után újra a megengedett legnagyobb sebességgel – például 90-nel – halad, de kanyarok és körforgalmak előtt lelassít. Presztízs MagazinHa nem kapcsoljuk be ezt a már-már robotpilóta módot (kormányoz is helyettünk, ha tisztán látszanak az útfestések), akkor a vetített kijelzőn kapunk információkat arról, hogy mikor vegyük el a gázt, mikor lassítsunk – természetesen ez egy opció, nem kötelező használni, kiiktatható. A funkciót több nyugat-európai országban (Svájc, Németország, Spanyolország) sikerrel próbáltuk, de nálunk nem ment.
Az előrelátó gazdaságossági asszisztens mellett hasznos a mindennapok közlekedésében a kikerülés-asszisztens, a bekanyarodás-asszisztens, valamint a vontatmány-asszisztens. A közlekedési torlódás asszisztenssel kiegészített adaptív sebességszabályozás megfelelően kiépített műúton 65 kilométer/óráig egyaránt átveszi a gyorsítás, a lassítás és a kormányzás feladatát a lassú és sűrű forgalomban.
Az Audi Q7 3.0 TDI 16 milliós alapára az e-tron esetében 23,919 millió forintról indul. Felextrázott tesztautónk mintegy 37 millió forintba került, de korántsem volt fullos. A Bose hangrenszer olyan szépen szól, hogy nem is kívánjuk az ötször drágább Bang & Olufsent.
 
Még nincs értékelve