Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Lakható bolygókat keres az óriásteleszkóp

Szilvási-Kassai Eszter | ESO | 2017.05.17. |
Lakható bolygókat keres az óriásteleszkóp
Sajtóértesülések szerint átalakítják a Chilében működő ESO, vagyis az Európai Déli Obszervatórium VLT teleszkópját. Mindezt annak érdekében teszik, hogy a Földhöz legközelebbi csillagrendszer, vagyis az Alfa Centauri potenciálisan lakható bolygói után kutassanak.

Az ESO a Breakthrough Starshot nevű projekt megalkotóival kötött megállapodás szerint a program részeként több ezer apró űrhajót küldenek majd a Földtől 40 billió kilométerre, azaz nagyságrendileg 4,4 fényévre lévő hármas-csillagrendszerhez. Ezek a kis űrhajók fognak az Alfa Centauriból képeket visszaküldeni a Földre, melyeket aztán kutatók elemeznek.

A programot Jurij Milner orosz milliárdos és Stephen Hawking világhírű asztrofizikus támogatja, így nyílik lehetőség a VLT teleszkóp átalakítására. A fejlesztés eredményeként az űrtávcső hatékonyabban tudja észlelni a halvány planétákat.
Mint ismeretes, a kutatók tavaly egy Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel a Naphoz legközelebbi csillag, a Proxima Centauri, a Kentaur csillagkép vörös törpéje körül. Ezt követően nagy ütemben kezdődtek meg a csillagrendszer további planétáinak megismerésére irányuló projektek. A mostani fejlesztés újabb információkkal szolgálhat a szakembereknek a Naprendszeren kívüli bolygókról.
Még nincs értékelve