Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Raman analizátor

Kézi mérőműszer a műanyagféleségek gyors beazonosítására

x | archív | 2013.07.04. | 2013.07.12.
GreenLab Kft.
Raman analizátor
A műanyaghulladékok összetételének beazonosításánál és jellemzésénél egyre fejlettebb módszerekre van szükség.

A műanyagféleségek azonosítására eddig a közeli infravörös (NIR) spektroszkópia biztosított megoldást sok éven keresztül, noha ez a technológia nem képes a hasonló szerkezetű műanyagok megkülönböztetésére.
A Raman-spektroszkópia hatásos módszer adott műanyag osztályozás céljából történő gyors és pontos beazonosítására. A Raman-mérés egy ismeretlen anyagra kibocsátott lézersugár elvén alapul. A rendszerbe visszaverődő fény az anyag „kémiai aláírását” adja meg, mely segítségével az anyag beazonosítható.

Műszer és Mérési körülmények

Presztízs Magazin

A Rigaku Raman FirstGuard analizátor egy olyan kézi műszer, mely 532, 785 vagy 1064 nm-es lézer hullámhosszakkal áll rendelkezésünkre. Ezek közül a legtöbb műanyagos alkalmazás számára a 785, illetve 1064 nm-es gerjesztések biztosítják a legjobb teljesítményt. A visszaverődő Raman-fény egy térbeli rácson keresztülhaladva szóródik, így kerül azután egy CCD detektorra (532/785 nm-es lézernél), vagy egy InGaAs (1064 nm) sordetektorra.
A mérések elemzését a kézi készülékbe épített Windows-alapú PC végzi. A vezérlő szoftver automatikusan optimalizálja a lézer teljesítményét és a mérési idő hosszát. Az analízis nem igényel minta–előkészítést, mivel a mérés közvetlenül a műanyag felületén történik.

Ismeretlen műanyagok beazonosítása
Minden egyes műanyagféleség egyedi Raman-spektrumképet ad, amelynek segítségével a vizsgált műanyag beazonosítható. Például az 1. Ábra felső része a polietilén, az alsó az akril Raman-spektrumát mutatja. A FirstGuard analizátor saját spektrumkönyvtárral rendelkezik a legáltalánosabb műanyagokra. A méréseket követően a rendszer a vizsgált anyagot automatikusan besorolja, gyors és pontos anyag azonosítást biztosítva. A folyamat mindössze néhány másodpercet vesz igénybe.

Színezett műanyagok

Presztízs Magazin

A színezett műanyagok beazonosítása különösen nehéz feladat elé állítja a 785 nm-es lézert alkalmazó Raman-rendszereket. A színezék ugyanis gyakran elnyeli a lézer energiáját, ami a minta megégéséhez vezet Raman spektrum elérése nélkül, lehetetlenné téve a beazonosítást. Ekkor segíthet az 1064 nm-es gerjesztésű Raman-rendszer, ahol kevésbé valószínű, hogy a lézerfény a minta megégését okozza. A 2. Ábra az említett mintákból ily módon kapott Raman-spektrumot mutatja be. 785 nm-en ez a minta gyorsan megég, és nem mutat a beazonosításhoz szükséges Raman-spektrumot.

Raman lézer hullámhossz és fluoreszcencia

Presztízs Magazin

A Raman-spektroszkópia alkalmazása során zavaró hatása lehet a fluoreszcenciának. Ennek elkerülésére értékes eszköz lehet az 1064 nm-es lézer, mely robusztus osztályozási műszerként alkalmazható a műanyagok széles spektrumára. A 3. Ábra a 785, illetve 1064 nm-es gerjesztések alkalmazása révén kapott spektrumokat mutatja. Az 1064 nm-es gerjesztés az adott műanyagminta besorolására alkalmas számos Raman-csúcsot ad. Ezzel szemben a 785 nm-es Raman-spektrum a beazonosításra alkalmatlan, széles hátterű spektrumot eredményez.

Összefoglaló
A Rigaku FirstGuard Raman műszer ideális megoldást biztosít a műanyagféleségek széles skálájának gyors és pontos osztályozására. A műszer standard konfigurációban 785 nm-es gerjesztéssel érhető el, míg azon alkalmazások számára, ahol fluoreszcencia vagy fotobomlási folyamatok is előfordulhatnak, az 1064 nm-es gerjesztésű változatával nyújt nagyobb alkalmazhatóságot az anyagbesorolási feladatok elvégzéséhez. 
   

Green Lab Kft.

Szóljon hozzá!
Még nincs értékelve
Küldje el ismerősének!

Hozzászólások

When you are in not good state and have no cash to move out from that, you will require to receive the loans. Just because that will aid you unquestionably. I get short term loan every time I need and feel OK just because of this.

If you're in uncomfortable position and have got no money to get out from that, you would need to receive the credit loans. Just because it will help you definitely. I get financial loan every year and feel myself good because of it.

Új hozzászólás beküldése