Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Amikor az álmok valóra válnak

A soproni család évszázados ismereteit hasznosítják

Sípos Tamás | Molnár László | 2015.01.08. |
Amikor az álmok valóra válnak
Húsz hektár termőterület, széles fajta- és termékválaszték, rendezettség, elegancia fejben és a környezetben egyaránt, tudatosság, innováció, lendület. Csak néhány, jellemző ismérv, amivel legutóbb találkoztunk Sopronban, a Taschner Bor- és Pezsgőházban.

A sok negatív jelenség ellenére – amit a jelenkor világában tapasztalhatunk –, hiszem, hogy az ember alapvetően törekszik a jóra. Szép és nemes dolgokat álmodunk önmagunk és a környezetünkben élők számára, sokszor úgy fényévnyi távolságra a realitásoktól. Aztán boldog mosollyal arcunkon megállapítjuk, milyen szép a világ, és zömében ölbe tett kézzel várjuk a csodát, hogy valaki majd egyszer valóra váltja a mi álmainkat is. Ecsetelnem sem kell, hogy az idő múlásával milyen eredményre számíthatunk. Frusztráltan vesszük tudomásul, hogy az élet milyen kegyetlenül elbánt velünk, és egyszerűen nincs mit tenni. Pedig van! Ha kitűzött céljaink a realitás talaján állnak, kemény, kitartó munkával mi magunk válthatjuk valóra dédelgetett álmainkat, mint ahogy azt vendéglátóm, Taschner Kurt is tette az elmúlt tizenöt évben.

Presztízs Magazin

Buschenschanktól a Pihenőkeresztig

Szeretem a kerek dolgokat, melyeknek van eleje, közepe és vége. Márpedig soproni bortúránk egy ilyen szép, kerek programmá nemesedett, amely során végigjártuk a borvidék történelmi távlatait egészen a jelenkorig, kicsit belepislantva a jövő lehetőségeibe is. A történelemórát egy városszéli Buschenschankban, azaz borkimérésben kezdtük egy kiadós ebéddel és persze a ház borának kóstolásával. A nokedlivel körített csülökpörkölt és egy pohár jófajta Zöld Veltelini elfogyasztását követően mi is átélhettük a 19. századi, messzi földön híres soproni borkimérők hangulatát. És nagyon tetszett, amit láttunk! Itt egyszerűség, finom ételek, szép borok várják a megfáradt utazót.
A pihenőkereszt szelíd délnyugati lankával magasodik a város fölé, remek panorámát nyújtva Sopron belvárosára, de tiszta időben még az ausztriai Schneeberg csúcsa is jól kivehető. Optimális helynek tűnik egy borászat kialakítására, közel a városhoz, jó közlekedéssel, szép környezettel. Így gondolhatta ezt vendéglátóm is, amikor úgy tíz évvel ezelőtt hozzáfogott a Taschner Bor- és Pezsgőház kialakításához, és – az egykori, családi Buschenschankból indulva – csodálatos, méltó otthont teremtett bornak és borbarátnak egyaránt.
A szőlőtermesztés és borkészítés nem minden előzmény nélküli a Taschner családban. Egészen a napóleoni idők ködös homályába nyúlik vissza a család története, amelynek tengelyében mindig is a borkészítés állt. A tradíció persze nem csak egyszerű, jól fényezhető patina a családi címeren, hanem évszázadok alatt felhalmozott tudás, tapasztalat és felelősség, ami a mindenkori ifjú titán vállát nyomja, hogy – hasznosítva az ősi ismereteket – maga is értéket teremtsen, és tovább örökítse azt, amit lehet.
 

Presztízs Magazin

Rendezett, kerek és egész
A pincészetnél – a szüreti időszak kellős közepén! – rendezett, szépen karbantartott környezet várt ránk. Őrjöngve virágzott a leander, a kövekhez simulva „méreg-lilán” illatozott a levendula, az épület egy védett sarkában halkan érett a füge, ami Sopron éghajlatát ismerve figyelemre méltó teljesítmény. Közel az Alpokhoz a virágtengerekkel csüngő futómuskátlikon már el sem csodálkoztunk. A látottak előre sugallták, itt nem csak a kertben van rend, de a pincében, a borokban és a tulajdonosi fejekben is jól körülírható struktúra irányítja a mindennapokat.
 

Presztízs Magazin

A pince őrzi az értékeket

Tekintélyes méretű sétával kezdtük a Taschner borház feltérképezését. Kurt idegenvezetésével bejártuk a „pincétől” a padlásig, megismerve a rendelkezésre álló technológiát, valamint azokat a folyamatokat, amelyek végül a kiváló minőségű Taschner borok készítéséhez vezetnek. Impozáns látványt nyújtott az erjesztő- és érlelőtartályok sora, jelezve, hogy a ma elérhető technológiai „fegyverarzenál” a reduktív és irányított erjesztéshez rendelkezésre áll. A fahordós érlelőtérben a több száz literes nagy fahordók mellett a manapság oly divatos barrique hordók is csatasorban állnak, hogy alázattal szolgálják a borok karakterének kialakítását. Az érlelő pince szomszédságában a palackozó és a palacktároló helyiségek sorakoznak a borok piacképes csomagolásához.
– Húszhektárnyi szőlőültetvényen dolgozunk évről évre, hogy megtermeljük a boraink számára szükséges mennyiségű és jó minőségű gyümölcsöt – meséli Kurt séta közben. Termőhelyeink két területen találhatók. Fehér szőlőinket – Chardonnay, Irsai Olivér, korai Piros Veltelini, Zenit – a hűvösebb, balfi ültetvényeinkről szüreteljük, míg a kékszőlőket – Kékfrankos, Zweigelt, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir – a melegebb mikroklímával rendelkező Fertőrákosi területeinken termeljük. Szőlészeti stratégiánkat illetően elmondhatjuk, hogy nem a könnyebb utat járjuk, ugyanis fajtánként eltérő, az adott fajta számára legmegfelelőbb szőlőműveléssel dolgozunk az érett, zamatos fürtökért. Míg például az Irsai nagy lombozattal hozza a legszebb termést, addig a Kékfrankos igényli a kilevelezést. Mindent elkövetünk az adott évjáratban a lehető legmagasabb minőség elérése érdekében. Ha jól dolgoztunk az ültetvényeken, a termés betakarítását követően a pincében már „csak” egy dolgunk maradt: megőrizni a szőlőben fellelhető értékeket a borkészítés folyamatában.
 

Presztízs Magazin

„Szeretem a kihívásokat”

A borház vinotékájában ért a következő meglepetés. Kurt gyors fejszámolást követően megállapította, hogy 25-30 terméket szállítanak a borbarátok és a vendéglátóipar asztalára évente. A pincészet kínálatában megtalálható a 187 ml-es mini, a 375 ml-es feles és a 0,75 l-es egész palackos kiszerelés egyaránt. Vendéglátómmal szemezgettünk a széles kínálatból, hogy reális képet tudjak alkotni a pincészet tevékenységéről. Itt aztán újabb meglepetés ért: A statisztikák és a beidegződések szerint vörösboros borvidéknek tartott Sopron egyik kiemelkedő pincészetében egymást követték a szebbnél szebb fehér tételek.
Első borunk már 2014-ből érkezett, különlegessége, hogy ebben az évben Magyarország elsőként elkészített bora volt. A pincészet ’14-es Irsai Olivérét augusztus 11-én szüretelték. Elképesztő illatintenzitással indít, a meghatározó bodzavirág mellett csak úgy röpködnek a barackok és a mangók – ízében ugyancsak hozza a koncentrált gyümölcsös jelleget. Friss, üde, ropogós, amolyan délutáni bor, amit az ember még az otthoni munka mellett is szívesen kortyolgat. Így kiválóan alkalmas a fiatal felnőtt korosztály bevezetésére a kulturált borfogyasztás világába.
Ugyancsak újborként kerül az asztalunkra a ’14-es Zenit. A fajtát már régóta ismerem és kedvelem a Balaton-felvidékről, úgy tűnik, hogy Sopronban is igen szépen hozza a fajtajegyeket. Fehér húsú, nyári barackillat és zamat uralja a bort, mely elegáns savaival, hosszú gyümölcsös utóízével teljes harmóniát mutat.
 

Presztízs Magazin

A 2013-as Korai Piros Veltelini valódi unikum. Kurt felvilágosít, hogy Magyarország egyetlen palackozott és kereskedelmi forgalomban kapható tétele kotyog a poharamban. Amikor csukott szemmel illatoltam bele a pohárba, agyam azonnal egy tavaszi, virágos rétre repített, amit különös módon liliommal ültettek tele. A számban elomló korty sütőtök, lasponya és barack zamatai elő-előbukkanó, csilingelő savai csak fokozták izgalmamat. A tétel unikális és zseniális.
Kérdőn nézek Kurtra, honnan ez a sok illat és zamat? Elmondja, hogy a reduktív erjesztési és érlelési eljárások mellett alkalmaznak egy trükköt is, a kora hajnali szüreti időpontot, mely során a kelő nap sugarai még nem melegítik fel a szőlőszemeket. Így a bogyózást követően azonnal egy hűvös musttal tudják megkezdeni a munkát, nagy mennyiségben megőrizve ezzel a szőlő értékes anyagait.
A ’14-es Zweigelt rozé igazi kis vadóc. Rozénak – a teljes érés előtt egy lehelettel – szüretelték, ami intenzív gyümölcsöket és játékos, ropogós savakat eredményezett.
Már nagyon vártam a 2008-as Chardonnay Brut Nature pezsgőt, amely palackos érleléssel készül, expedíciós likőr hozzáadása nélkül. Egy igazi száraz különlegesség, amely intenzív illattal, gyümölcsös ízzel, elegáns savakkal küzdi magát kortyról kortyra közelebb a lelkünkhöz. Megjelenését és ízérzetét diszkrét, finom szén-dioxid-tartalom kíséri.
A ’12-es Pinot Noir jön, kóstoljuk és győz! Mélyvörös színvilággal, narancsos szélekkel és váratlanul intenzív konyakmeggyes illattal érkezik a poharamba. Túlérett fekete cseresznyés, cigánymeggyes ízeit zseniális, érett tannin kíséri. Vendéglátóm elmeséli, hogy a fajta rendkívül kényes, mint a királylány, aki hét réteg ágyneműn keresztül is megérzi a borsószemet a lepedő alatt. De én szeretem a kihívásokat! – mondja Kurt mosolyogva.
Záró tételünk a ’12-es Kékfrankos Classic. Csillogó, mély rubin színvilága komoly eleganciát kölcsönöz a bornak. Rejtélyes, titokzatos, aszalt szilvás illatvilágát szantál járja át, ízében a gyümölcsöket csokoládés, kávés jegyek kísérik. Tanninja telt és érett. Szenzációs!

Ha rajtam múlna, még mindig ott ülnék a borház kóstolótermében, hogy nemes borok kíséretében vendéglátómmal, Kurttal beszélgessek borról, a világról.
 

Presztízs Magazin

Buschenschank – termelői borkimérés
Sopron városának évszázados királyi kiváltsága volt a borkimérés, amely jogot a város – szigorú feltételek mellett – a bortermelők részére adott át. Saját házánál termelői borkimérést csak soproni gazda nyithatott az év adott időszakában, két hét időtartamban. Fontos kritérium volt, hogy kizárólag jó minőségű, a borvidéken termett nedű kerülhetett a vendég poharába. Az előírások betartását folyamatosan ellenőrizték.
A működő borkimérések a ház bejárata fölé szalaggal átkötött fenyőágat lógattak, amely színkóddal jelezte a termelő kínálatát. A fehér szalag fehérborral, a piros szalag vörösborral kecsegtetett. A házigazdák az ideiglenes vendéglátás fogadóhelyiségeként a ház egyik-másik szobáját ürítették ki és a család szolgálta ki a vendégeket.
A nagy népszerűségnek örvendő Buschenschankok 1946-ig működtek. A jelenkor vendégei az egykori borkimérések mintájára létrehozott éttermekben, borozókban ismerhetik meg az eredeti feelinget.
 

Még nincs értékelve