Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Hajmeresztőt ugrott – fogadásból!

Szeret két lábbal állni a földön, mégis volt már példa, hogy a hallatlanul csinos (és okos) televíziós…

Deák Horváth Péter | MTVA | 2015.01.20. |
Varga Edit
Hajmeresztőt ugrott – fogadásból!
Edit nemrégiben nagyot lapozott élete Nagy Könyvében: a híradós korszak után mostanában az MTVA szórakoztató műsoraiban találkozhatunk vele – a Virtuózok és a Játék határok nélkül egyik műsorvezetője. Kemény, határozott egyéniség. Kétgyermekes anyuka, az ötéves ikerfiúk, Gellért és Levente útját egyengeti. Új kapcsolatában igyekszik érzelmileg is teljesen kiegyensúlyozottá válni. Joggal kérdezhetik, hogy mi a helyzet azzal a bizonyos hajmeresztő ugrással. Nos, az sem marad titokban…

Megbecsülnek az MTVA-nál, megváltozott a szakmai életem a híradó után azzal, hogy a szórakoztató műfajban kezdtem dolgozni – mosolygott Varga Edit, miközben a pincér letette az asztalra a meleg tejjel lágyított presszókávét a Batthyány-tér közelében, egy budai kávézóban. – Azt látom, hogy a szórakoztató műsorokban talán jobban ünneplik a műsorvezetőt, mint a híradóban, melynek az a sajátja, hogy – a benne szereplőkkel együtt – legyen nagyon fegyelmezett és decens.

Presztízs Magazin

„…nem sértődtem meg, egészséges lelkületű ember vagyok.”

Több száz jelölttel együtt 2002-ben jelentkezett bemondónak a rádiós hírszerkesztő és harmadmagával felvették, így kezdetét vette egy új korszak: Edit a képernyőre került.
Hihetetlenül jó iskola volt, mert megtanultam, mi az élő beszéd. De az egész nem tartott sokáig, mert bemondóból úgy lettem híradós műsorvezető, hogy kiválasztottak Pálffy István mellé. Ez 2004-ben történt, és nagyon élveztem azt a két évet, amit vele a Híradóban töltöttem. Lehet, hogy az elmúlt tíz évben megszépültek az emlékek, de akkor sokkal több jóindulatot éreztem a kollégákban, mint mostanában. Volt bennük készség, hogy továbbadják a tudásukat, de bennem is megvolt az alázat. Befogadtak, aztán a mélyvízbe dobtak. Kicsit piszkáltak amiatt, hogy nem forgattam anyagot, tehát a szerkesztői-riporteri munka kimaradt az életemből, aztán végül én forszíroztam a forgatást.
– Mennyire volt szükséged rögtönzésre a híradós műsorvezetésben?
Pálffy imádta, ha rögtönözhetett, vonzotta ezeket a szituációkat. Azt éreztem, hogy szándékosan alakítja így a dolgokat. Engem mindig „aprított”, éreztette a különbséget kettőnk között.
– Kemény, határozott nőnek látszol. Nehezteltél rá?
Ó, nem sértődtem meg, egészséges lelkületű ember vagyok. Iskolás koromban sem voltam kipárnázott körülmények között, anyukámék különösebben nem óvtak-féltettek. Két lánytestvérem van – egy nővérem és egy húgom –, és ők felkészítettek a nehéz helyzetekre is, amikor például ki kellett állnom az igazamért, vagy az érvényesülésért. Jártam vers- és prózamondásra és néptáncra, így gyakran fel kellett lépnem, és önállóan megmutatnom, hogy mit tudok. Senki nem fogta a kezemet, és minden arra edzett, arra készített fel, hogy – teszem azt – Pálffy mellett se essek kétségbe, ha történetesen leszúr. Inkább képeztem magam és nem törtem le, ő pedig egyáltalán nem hagyta, hogy elkényelmesedjek. Aztán István egyedül akart műsort vezetni, nem akart – az ő megfogalmazásával élve – „masnit”, így én másfelé kanyarodtam.

Presztízs Magazin

„…a magánéletem védelmében sem beszélek róla szívesen…”

– A Virtuózok című új műsort Te vezeted Bősze Ádámmal. Volt-e valamiféle zenei előéleted, ami akár segíthetett is egy ilyen jellegű tehetségkutatóban?
Jártam zeneiskolába, de csak azért, mert az anyukám kötelezővé tette.
– Tehát nem szeretted…
Azt nem szerettem, hogy kötelezővé tették, de a szereplést kedveltem. Egy biztos: a saját gyerekeimre nem akarok ráerőltetni semmit, inkább felajánlok nekik különböző lehetőségeket. Szeretném, ha sportolnának, mert majdnem hat évesen tele vannak energiával. Jó lenne rászoktatni őket a mozgásra, hogy később se otthon tespedjenek! Végül – ebben egy kicsit az apukájuk keze is benne volt – a dzsúdónál és a focinál kötöttek ki, aztán majd meglátjuk, mit hoz az iskola.
– Köztudott, hogy a fiaid apukájával már nem éltek együtt, de erről tudtommal nem szívesen beszélsz. Miért?
Azért, mert maradtak még tisztázatlan dolgok, lezáratlan az egész. Mondhatnám úgy is, hogy a magánéletem és a családtagok védelmében sem beszélek róla szívesen, de mint televízióban szereplő ember, valamennyit megosztok az olvasókkal, nézőkkel, hallgatókkal. Ő nem a médiában dolgozik– és talán jobb, ha óvatos maradok ebben a kérdésben –, bár természetesen azért együttműködésre törekszünk. Érdekes ez a gyereknevelés, mert én ugye lányos családban nőttem fel, azt sem tudtam, hogyan lehet egyáltalán játszani a fiúkkal, de beletanultam. Azt is látom, hogy apa is és anya is kell a gyerekeknek. Képzeld, a fiúkat nemrég elvitte az apjuk Barcelonába, hogy megnézzék a Barca egyik bajnoki meccsét…

Presztízs Magazin

„…még a megmaradt néhány beosztásomat is elvették.”

– Az új kapcsolatodat is megszellőztette a bulvársajtó, tehát tudhatjuk, hogy a korábbi politikus, Kóka János a párod. Mindketten közszereplők vagytok, így hát elég nehéz titokban tartani ezeket a magánéleti fejleményeket.
Megírták a tiltakozásom ellenére, aztán politikát változtattam. Semmit sem nyilatkoztam, gondoltam minden csoda három napig tart, majd elül a vihar.
– Eközben a tévében új lehetőségek adódtak.
Az újra induló Játék határok nélkül miatt, amelyben műsorvezető vagyok, amúgy is azt tervezgették, hogy kivesznek a híradóból. Közben rám bízták a Virtuózokat és egyéb feladatokat. Egyre inkább eltolódtak a hangsúlyok. Jött a Balatoni nyár, ahol nagyon szabadon kezelhettem a műsorvezetést, míg a híradó szigorúbb szabályok szerint működik a műfaj sajátosságai miatt, vagyis nyilvánvalóvá vált, hogy a kettő nem mehet együtt. Egész egyszerűen elveszítettem volna a hitelességemet, ha egyik nap kangoo cipőben ugrálok egy könnyed műsorban, másnap pedig a híradót vezetem.
– Könnyű szívvel váltottál?
Igen. Úgy érzem, valami jó dolog történt, ami segített abban is, hogy lezárhassam a híradós fejezetet.

Presztízs Magazin

Egészségtelen kompromisszumokat ne!
Kudarcként élem meg, hogy a házasságom tönkrement. Sokáig hittem benne, hogy egy életre szól. Most már tudom, hogy nem szabad egészségtelen kompromisszumokat kötni. Sajátosan alakult az egész, mert amikor a magánéletemben sokasodtak felettem a viharfelhők, a munkahelyemen nem akartam konfliktusokba keveredni. Engedékenyebb lettem és többet tűrtem, hogy legalább az egyik lábamon biztosan álljak, de most megváltozott az irány. A tévében jól érzem magam és az élet most máshol zűrösebb. A gondolataim pedig leginkább a fiaim, Gellért és Levente körül forognak. Azért lassan egyensúlyba kerül minden…”

Nem sokat rágódom a múlton, nem nyomaszt, pedig biztosan hoztam rossz döntéseket is. Mindenesetre óvatos duhaj vagyok, a fontos lépéseket alaposan megfontolom, nem ugrom bele kétes helyzetekbe, illetve egyszer ugrottam – a szó szoros értelmében. Az egyik haverommal fogadtam, hogy nem fogok ötösre diplomázni, ő erre azt mondta: de igen. Tényleg ötös lett, vagyis elvesztettem a fogadást, ami szerint egy bungee jumping ugrást kellett végrehajtanom. Siófokon meg is csináltam, úgy, ahogy voltam, fehér blúzban, ünneplőben. Ott fönn, a magasban persze reszketett kezem-lábam, és feltettem magamnak a kérdést: hát, hülye vagyok én? Ugrottam!

Presztízs Magazin

Egy kemény nő könnyei
„Meg lehet engem ríkatni, bár van rajtam „páncél”, de ez nem jelenti azt, hogy a lelkem mélyén ne lennék sebezhető. Nem tudom honnan ered a keménységem, esetleg az az oka, hogy én vagyok a három lánytestvér közül a középső. A szüleim elváltak. Sokáig hiányzott az apukám és az anyukám mellett talán én lettem felnőtt legelőször. Lehet, hogy csak belemagyarázom…
Keménység… a nagymamám volt hasonlóan határozott, ő nagyon sokat jelentett nekem! A humorérzéke valahogyan ellensúlyozta a makacsságát. Sok mindent ugyanúgy csinálok, ahogyan ő. Annyi szép időt töltöttünk nála, velünk szemben lakott Salgótarjánban. Neki olykor azt is elmondtam, amit a szüleimnek nem mertem. Arról nem beszélve, hogy isteni finomakat főzött nekünk, az unokáinak. Emlékszem, költött egy dalt, a „Három unokám van nékem” címűt, én ezt átköltöttem „Két kisfiam van énnékem”-re, és akkor is az ő hangja csengett a fülemben, amikor elénekeltem a gyerekeimnek. Apukám meg éppenséggel azt a fajta keménységet tanította meg nekem, hogy ne látszódjon meg rajtam a pillanatnyi gyengeség. Néha azért sírok, az tisztít! Sírtam az oviban is most tavasszal, az Anyák napi ünnepségen. Olyan megható volt látni szerepelni a gyerekeimet. Biztos vagyok benne, hogy a fiaim mindent vesznek a kis radarjaikkal és tisztán látom, hogy tökéletesen tudják, mi történik körülöttük. Olyan visszajelzéseket adnak nekem, amelyektől bizony időnként elerednek a könnyeim.”

Presztízs Magazin

NÉVJEGY
•    televíziós műsorvezető, Salgótarjánban született 1975-ben
•    két iker kisfia van, a majdnem hatéves Gellért és Levente
•    pályafutása 2003-ban az MTV-ben indult, 2004-től az esti Híradó műsorvezetője, később a Mindentudás Egyeteme és a Nagy Könyv háziasszonya volt
•    2006-tól a Duna Televízióban a híradó mellett más műsorokban is dolgozott
•    fiai születése után 2010-ben tért vissza, 2011 tavaszától ismét a Híradóban szerepelt (MTVA)
•    2014-ben átigazolt a szórakoztató szerkesztőséghez, korábban a Balatoni nyár, jelenleg a Virtuózok és a Játék határok nélkül műsorvezetője az M1-en
•    diplomamunkáját a választási kampányról, a politikai PR-ról írta

Átlag: 5