Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

„Mindent a magyar embereknek köszönhetek”

Cooky, a népszerű francia rádiós Petőfit olvas és repülőt vezet

Privacsek András | Music FM-archív | 2015.02.09. |
Cooky
„Mindent a magyar embereknek köszönhetek”
Ha azt a nevet halljuk, hogy Szelba Christian, valószínűleg kevesen tudjuk, kiről van szó. Viszont, ha azt mondom: Cooky, akkor sokunknak beugrik a francia akcentussal beszélő, mindig vidám rádiós mosolygós arca. Az ünnepek előtt a Duna Tower irodaház kávézójában beszélgettem a pilótának készülő „Krisztiánnal”. „Tudod, milyen meccset játszanak ezekben a percekben?” – szegezem neki az egyszerűnek tűnő, de mint kiderült, meghökkentő kérdést. „Semmilyet, péntek délután nincsenek meccsek” – mondja Cooky némi hezitálás után. Pedig igen! Találkozásunk alatt rendezték ugyanis a budapesti női kézilabda Európa-bajnokságon a Magyarország–Franciaország mérkőzést.

– Szeretem a sportot, de a kézilabdát nem, úgyhogy most megfogtál – mosolyog kisfiúsan Cooky, miközben kikéri a kóláját. – Sokáig focikapus voltam, de aztán a rádiózás jobban érdekelt, úgyhogy a futball megmaradt hobbinak.
Párizsban születtél, ott kezdtél rádiózni, de hogy kerültél hozzánk?
– Édesapám magyar, Miskolcon élnek a rokonaink, akik 15 évvel ezelőtt indítottak el egy helyi rádiót. Segítettem nekik az előkészületekben, ezért gyakran utaztam Magyarországra. Egyre jobban éreztem magam, így a sokadik látogatás után úgy döntöttem: itt maradok.
Beszéltél magyarul?
– Dehogy beszéltem. Sokak szerint még most sem tudok magyarul…
Azt ne mondd, hogy vonzóbb Miskolc, mint Párizs.
– Ezt így nem mondanám, de én bolond ember vagyok, sokszor hozok hirtelen döntéseket. Akkor úgy gondoltam, az a legjobb, ha országot váltok. Egy kicsit felejteni is jöttem, hiszen azt megelőzően ért véget egy komoly kapcsolatom Párizsban. A legfontosabb azonban a munka volt.
Hogyan rádióztál, ha nem beszéltél magyarul?
– Eleinte csak tanácsadó voltam, olyan háttérember. Két év után egy ismerősöm Érden csinált rádiót, akkor már a mikrofon mögé mertem ülni. Utána jött az Extrém Rádió, a Rádió 1, majd a mostani munkahelyem, a Music FM.

Nem vagyok egy Vágó István”

Presztízs Magazin

– Volt-e olyan időszak, amikor megbántad, hogy otthagytad Párizst?
– Két év után nem úgy alakultak a dolgaim, ahogy elterveztem, a nyelvvel is nehezen boldogultam, és egy kicsit elkezdtem izgulni. Akkoriban azt hittem, hogy már jól beszélek magyarul, mindent megértek. Egyik este leültem a tévé elé megnézni a Híradót, amiből egy szót sem értettem. Pár hónap múlva azonban hirtelen minden átfordult, valószínűleg akkor állt át az agyam a magyarra. Sokan dicsérnek, hogy milyen jól bírom ezt a nehéz nyelvet, de én tudom, hogy messze vagyok a tökéletestől. Ezen a szinten azonban megrekedtem, ennél jobban soha nem fogok beszélni.
Készítettem egy mini közvélemény-kutatást a környezetemben élők között. Ebből az derül ki, hogy a nők szeretnek, a férfiaknál már vegyesebb a kép. Te mit tapasztalsz?
– Nemrég volt egy felmérés, amely szerint a hallgatók 72 százaléka imád, ebben vannak nők és férfiak vegyesen, 10 százalékuknak semleges vagyok, 18 százalék pedig rühell. Ez jó eredmény, nem?
De, nagyon jó…
– A férfiak talán azért nem szeretnek, mert féltékenyek rám! A feleségek, barátnők biztosan azt mondogatják otthon, hogy ez a Cooky milyen jó fej, meg vicces… – nevet fel hangosan.
Tényleg jó fej és vicces vagy?
– Vidám ember vagyok, és azt csinálom, amit szeretek. Imádok bohóckodni a mikrofon mögött, de arra mindig figyelek, hogy ne legyek idétlen. Délután, amikor az emberek mennek haza a munkahelyükről, és épp egy dugóban ülnek, szükségük van rá, hogy valaki jókedvre derítse őket.
Amikor nézlek a tévében vagy hallgatlak a rádióban, mindig az az érzésem, hogy ilyenkor felveszed a „bohócjelmezt”, de valójában egy komoly gondolkodású ember vagy. Tévedek?
– Van ebben valami. Ha komoly témákról van szó, akkor nem röhögcsélek, nem bohóckodom. Nem vagyok egy Vágó István, de lehet velem komoly dolgokról is beszélni. Érdekel a politika, a magyar történelem, rendszeresen nézem a magyar Híradót, amit most már értek is.
Akár a magyar irodalomról is beszélgethetnénk?
– Persze! Hallottam már Petőfi Sándorról, Ady Endréről, olvastam is néhány versüket. Tudom azt is, hogy a törökök nagyon sokáig voltak itt, hallottam a berlini falról, és azzal is tisztában vagyok, hogy mi történt Magyarországon’56-ban. Sőt, a magyar filmeket imádom! A kedvencem a Miniszter félrelép, az Üvegtigris, a Szabadság, szerelem és az Indul a bakterház.

„Jobbak a magyar nők”

Presztízs Magazin

– Játszunk egy kicsit: Párizs vagy Budapest?
– Mindkét város gyönyörű, de számomra Párizs az első, hiszen ott születtem, ott nőttem fel. Budapestet is nagyon szeretem, a TOP 5-ben biztosan benne van. A Halászbástya és a Citadella egyedülálló, ilyen látványosságok még Párizsban sincsenek. Egyetlen nagy problémája Budapestnek, hogy külföldön nem reklámozzák, pedig biztos vagyok benne, hogy Franciaországból is rengetegen járnának ide, ha tudnák, milyen csodálatos város.
Paris Saint Germain vagy a Ferencváros?
– Számomra a PSG az etalon, gyerekkorom óta jártam a meccseire és szurkoltam. Magyarországon a múltja miatt a Fradi az első. Édesapám sokat mesélt róla, tudom, hogy a hatvanas években olyan csapatokat győzött le, mint a Manchester United vagy a Juventus.
A francia vagy a magyar nők?
– Egyértelműen a magyarok. Itt sokkal több a dögös nő, Franciaországban kevesebb, de aki ott szép, az tényleg nagyon gyönyörű. A feleségem is magyar, már több mint tíz éve együtt vagyunk.
Van azonban egy másik nagy szerelmed is…
– Igen, a repülés. Gyerekként eldöntöttem, hogy hivatásos pilóta leszek. Ma már ott tartok, hogy tavasszal jelentkezhetnék egy repülőtársasághoz, Airbuson vagy Boeingen lehetnék első tiszt.
Akár a rádiózással is felhagynál a repülésért?
– A legjobb lenne a kettőt párhuzamosan csinálni. Ha sikerülne elszerződnöm egy magyar bázisú társasághoz, akkor nem kellene otthagynom a rádiót.
A repülésen és a rádiózáson kívül tévézel és diszkózol is. Melyiket szereted a legjobban?
– A rádiózásban az a jó, hogy az emberek különböző helyszíneken hallgatnak, a kocsiban, a fürdőkádban, a kórházban, az utcán, a fodrászüzletben. Nekem pedig mindenkihez szólnom kell! Azt is szeretem, hogy a rádió a leggyorsabb hírközlési csatorna, sokszor még az internetet is megelőzi, köszönhetően a hallgatói sms-eknek, telefonoknak. Azonnal el tudom mondani, hol mérik a sebességet, de azt is, ha mondjuk márciusban a fél ország a hó rabságába esik… A tévézést a kamerák, a stúdió „szaga” miatt kedvelem, a diszkózást pedig azért, mert ilyenkor találkozom a közönségemmel, azokkal, akikhez hétközben beszélek a rádión keresztül.

„Az embereket nem lehet becsapni”

Presztízs Magazin

Sokan celebnek tartanak, amihez nálunk inkább negatív jelzők párosulnak, mintsem pozitívak. Nem zavar?
– Inkább azt mondanám, közszereplő vagyok. Magyarországon sok mindenkit celebnek neveznek, aki már kétszer szerepelt a tévében. Arra büszke vagyok, hogy engem szeretnek a magyar emberek, sokszor megállítanak a plázákban, közös fotókat akarnak készíteni, autogramot kérnek, ilyenkor mindig megtisztelem őket a figyelmemmel. Én a magyar embereknek köszönhetem, hogy eddig eljutottam, az ő szavazataikkal nyertem meg a „Nagy Duettet” Hiennel, amit vasárnaponként másfél millióan néztek, de a „Celeb vagyok, ments ki innen” című műsorban is én voltam a legjobban szereplő férfi. Nem tehetem meg senkivel, hogy lerázom, elhárítom a közeledését. Azért vannak pár napos sztárocskák, mert semmibe veszik az embereket, pedig létfontosságú, hogy legyen közönségünk, a hallgatók, a nézők nélkül ugyanis kikopunk a médiából. Ja, és a legfontosabb az őszinteség, az embereket nem lehet becsapni, azonnal leveszik, ha szerepet játszol.
Elégedett embernek tűnsz. Mit szeretnél leginkább elérni az Új évben?
– Jó lenne rendszeresen vezetni egy nagy utasszállítót, mondjuk egy Boeinget… Ezen kívül van egy műsorterv a fejemben, amelyről az egyik kereskedelmi tévével tárgyalok. Ha összejön, akkor a nézők megismerhetik Cooky komoly oldalát is…

Névjegy
Név: Szelba Christian
Becenév: Cooky
Születési idő: 1969. szeptember 13.
Születési hely: Párizs
Eddigi munkahelyei: Sky Rádió, Rádió Junior, Rádió Extrém, Rádió 1, Music FM

 

Még nincs értékelve