Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Kell a Ritmus!

Kedvcsináló Szabó Zoltán Attila: Gershwin szerelmei című darabjához

Borbély Zoltán | Liszi Renáta-archív | 2015.01.14. |
hajószínház
Kell a Ritmus!
Az első magyar jazz-fantasy, magyarosan dzsessz fantázia a szellemvilágban játszódik, de valóságos elemekre épül, amely nem más, mint a szentpétervári zsidó családból származó, Brooklynban a híd alatt gyakran verekedő, a bokszot és az amerikai focit is rajongásig szerető George Gershwin, eredeti nevén Jacob Gersowitz élete.

Párhuzamok mentén

A híres zeneszerző saját esendő életét éli újra, immár a szellemvilágban. Élete akkor változik meg, amikor testvérének, Ira-nak a szülei hozatnak egy zongorát, amin bátyja nem szeret gyakorolni, George azonban annál inkább! Gershwin autodidakta módon tanul, mindig egy lépéssel előrébb jár, mint azt tanárai gondolnák, és szép lassan kirajzolódik a fanatikus zseni képe. A jobbnál jobb tanárok, mint például a magyar Kilényi Ede is csodálják tehetségét. Mert természetesen az ő életét is átszövik a magyar kapcsolatok, hiszen példaképe Kilényi volt, de tanította őt a "puszták zabolázatlan királya", Mr. Goldfarb is, akinek eredeti neve nem ismert. De magyar volt, csakúgy, mint az a slágergyáros, aki egy menő revüben, mint a kor sztárja és zenész-mindenese Szegedről mesél neki. Ha pedig erőltetni szeretnénk a párhuzamokat, egy évvel korábban született (1898-ban), mint Seress Rezső, vagy mint a Ferencvárosi Torna Club megalapítása, és ugyanabban az évben halt meg, mint József Attila, azaz 1937-ben.

Presztízs Magazin

A tragikus sorsú George Gershwin két nagy szerelme: Kay Swift, aki maga is zeneszerző volt és Paulette Godard, számára a végzet asszonya, aki Charlie Chaplin felesége is volt, de sokáig a Rocky című filmben, a Sylvester Stallone edzőjét alakító Burgess Meredith hitveseként tündökölt.
Megidézzük Gershwin temetését, a helyszín Mont Hope, New York híres temetője, ahol mellesleg végig ömlik az eső… A zongorista egyben a narrátor is, majd megérkezik George Gershwin, akit Barabás Kiss Zoltán alakít, és aki az első perctől elhiteti velünk,hogy ő zeneszerző.(Ezt mi sem igazolja jobban, mint hogy az író nem "ellenőrzi" a szöveget, hanem átadja magát a darab élvezetének!) Partnere, a kettős szerepet játszó, EMeRTon-díjas Fehér Adrienn, aki Gershwin oldalán először, mint Kay Swift jelenik meg. A páros egyből elkezd civakodni, azaz a szellemvilágban is ott folytatják, ahol 1937-ben, a zeneszerző halálának évében abbahagyták. George bevallja, hogy a mai napig kísérti Paulette, aki mint szellemalak megjelenik.

A vásott művészt választotta

A női főszereplő átöltözik, és finoman jelzi a nő- és karakterváltást. Paulette Charlie Chaplin túlvilági életéről is fecseg, noha a film korszakos zsenije csak jóval később, 1977 Karácsonyán hal meg. A monológból kiderül, hogy miért választotta Paulette Chaplint és nem Gershwint. A "Budapesti szín"-ben meg is kérdezi George Paulettet, hogy "Miért velem repkedsz itt Budapest fölött, ha Charlie-t szereted?

Presztízs Magazin

Paulette megadja a választ: "Te túlságosan tiszteled a nőket, meg a hangjegyeket. Charlie művész és ösztönlény, te pajkos vagy, ő vásott!" Talán ebből is kiderül, hogy Paulette számára Chaplin érdekesebb, bátrabb volt. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy Charlie arra volt büszke, hogy cigány volt a nagymamája! Ez adott egy pikáns ízt a jellemének és talán azt is sugallta, hogy merhetsz kívülálló lenni a társadalomban. George Gershwint sem kell azonban félteni (de kell, mert végül is ez a szerelem viszi el, sokak szerint ebbe betegszik bele…), hiszen ő Kay Swift-tel él együtt, aki szintén zeneszerző és az állandóságot képviseli a komponista életében, ráadásul nála kizárólag Gershwin a zseni.
Ezután két hosszabb monológ következik, először Kay Swift mesél a kapcsolatukról. A kettős szerep érdekessége, hogy Fehér Adrienn Kay szerepét zsigerből érezte, míg Paulette karaktere eleinte távol állt tőle. Gershwin ki is mondja, hogy egy idő után Kay-jel nem mondtak ki semmit, csak eljátszották érzéseiket a zongorán…

Presztízs Magazin

Fejedelmi ételek, minőségi színház
A Gourmet Színházhajó előadásainak a Jászai Mari téri kikötőben található Primus hajó ad otthont. Itt mutatták be először a „Gershwin szerelmei” című zenés színdarabot. Egy ilyen színvonalas előadáshoz csakis elegáns környezet és magas színvonalú vendéglátás dukál. A minden igényt kielégítő, kétszintes, 250 fő befogadására alkalmas rendezvényhajón valóságos ételkölteményeket ízlelhet meg a közönség az előadás alatt. A Gourmet Színházhajó Henry Fordtól kölcsönzi jelmondatát: „A minőség azt jelenti, hogy akkor is jól csinálsz valamit, amikor nem látják!”

Ellentétes karakterként is hiteles

Ekkor egy rövid pillantást vetünk a szerzőre, Szabó Zoltán Attilára, aki láthatóan elhitte Barabás Kiss Zoltánról, hogy ő Gershwin, noha a fényképek tanúsága szerint is teljesen más karakterek, mivel Gershwin vékony és szikár termetű, míg a szakmában csak BKZ-ként ismert népszerű színész, aki sokat szinkronizál – hogy is fejezzük ki… – erősebb. A szerző szerint is erős Gershwin volt, belejátszotta, beleépítette magát a szerepbe, így az író ugyanúgy vacsorázott, mint a többi vendég, jóízűen, a szövegkönyvet és a revizori szerepet elengedve.
Közben Paulette és George eljutnak Párizsba, amely mint azt Adytól tudjuk, "ember-sűrű gigászi vadon", vagy a "szép ámulások szent városa". Kay ezt természetesen felrója Gershwin-nek, aki önkritikusan magától értetődővé teszi, hogy nem Paulette számára a jó választás. Ezt életében nem tette meg, de itt a szellemvilágban legalább kimondja és szembeszáll a végzet asszonyával. Megtörténik az egyértelmű választás és Kay-jel, kéjjel elindulnak (parádés szóvicc!) a Hardbreak Hotelbe, ahol egy bizonyos Elvis a recepciós... Az valóban csak a véletlen műve, hogy így hívják és az is, hogy a "recepciós" is éppen 1977-ben, Charlie Chaplin halálának évében hal meg, erre ugyanis a szerző nem gondolt.
A darabnak azonban ezzel nem volt vége, viszont november 16-án megtekinthettük a Gourmet vacsoraszínházban, a Jászai Mari térhez közeli, Primus hajón, amely első az egyenlők között!
 

Presztízs Magazin

Fehér Adrienne
Zenész családban született. Édesapja Fehér András a Magyar Állami Operaház rendezője, testvérei Fehér Gábor a Cotton Club Singers és Adriennel együtt a Singer Street tagja, Balázs a Carbonfools énekese.
A székesfehérvári Vörösmarty Színház társulatának alapító tagja. Megannyi énekes és prózai karakter megformálója. Zenei rendező, korrepetitor. 2003-ban nagylemezt jelentetett meg Fehér címmel, számos magyar könnyűzenei pop, jazz, rock valamint musical előadás és hanghordozó szereplője. 1999-ban az Év felfedezettje kategóriában EMeRTon-díjat kapott.
Jelenleg szabadúszó. A Gourmet Színházhajó alapító tagja, 2014.


Barabás Kiss Zoltán
A Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1993-ban végezte el, de már 1989-től a Madách Színház társulatában játszott. Mai napig a Madách Színház tagja. Színházi szerepei mellett szinkronszínészként is ismert, valamint filmekben és tévésorozatokban is szerepet vállal. Gyakori szereplője volt a Gálvölgyi Show műsorainak.
Jelenleg a Madách Színházon kívül, a Játékszínben a József Attila Színházban láthatják Budapesten. Új bemutatója 2014 - ben: Hatan Pizsamában (Játékszín), Legénybúcsú (Magyarock Dalszínház).
A Gourmet Színházhajó alapító tagja, 2014.
 

Még nincs értékelve