Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A németek nyomában

Volvo XC90 – itt az új vetélytárs!

Benedek Attila | Volvo | 2015.01.09. |
Volvo
A németek nyomában
A Volvo legnagyobb szabadidőautója tucat esztendeig szerepelt a márka kínálatában. Az utód érkezése nem csak az eladások szempontjából, hanem a cég életében is kiemelkedően fontos. Az újdonság színre lépésével új korszakba lép a svéd márka, és végre valódi konkurenciája lehet a prémium ligában vezető, közismert német hármasnak.

Az új korszak eljövetele több szempontból szükséges volt. A fő mozgatórugót az jelentette, hogy a kínai Geely 2010 augusztusában megvásárolta a Fordtól a Volvót, ezért a márka ma már önálló autógyárként működik, és nincs semmiféle műszaki segítsége más cégtől. A Fordos időszak öröksége a ma is használt, az autó alapját képező padlólemez és a motorválaszték nagy része. Ezek kifejlesztése óta sokat változott az autótechnika, a környezetvédelmi szabványok szigorodtak, ezen felül a Fordhoz licencdíj formájában igen szép összegek vándoroltak, mivel tőlük származott rengeteg alkatrész. Az újdonságnál ma már jóval könnyebb lemezeket használnak, és az erőművek is jóval korszerűbbek, mint anno.
Az XC90-es alapját képező frissen fejlesztett padlólemez rendkívül rugalmasan változtatható, ezért erre fog épülni az S60-tól felfele az összes nagyobb méretű Volvo. Motorok terén sajnos el lehet búcsúzni a Yamahával közösen kifejlesztett V8-tól és a szintén jó hangú öthengeresektől. Ezeket is kétliteres, egy vagy két turbóval szerelt benzines és dízelmotorok váltják (Drive-E), aminek oka rendkívül egyszerű: a különböző teljesítménylépcsőben elérhető motorokból háromszáz fölötti lóerő is könnyedén kipréselhető.
 

Presztízs Magazin

Teherautónyi erő a konnektorból
A környezetbarátság nem csak az említett motoroknak köszönhetően valósul meg, hiszen egy hibridet is csatasorba állítottak. A T8 Twin Engine néven futó rendszert trükkös elnevezéssel illették, mert a másik motor természetesen egy villanymotor. A konnektorról is tölthető hibridmodell teljesítménye 400 lóerő körüli, a nyomatéka teherautónyi: 640 Nm. Leginkább figyelemre méltó értéke mégis a 60 g/km-es CO2-kibocsátás, amit egy kisautó is megirigyelne.

Az új stílus

A kapitalizálódott kínai elvtársak nem jófejségből vásárolták meg a Volvót, hanem azért, hogy szép pénzt keressenek vele. Eszességük abban is megnyilvánul, hogy hagyják a márkát kiteljesedni, a saját útját járni, és ehhez csak a pénzüket és az általuk meghatározott irányvonalat adják. Nem került kínai ügyvezető a Volvo élére, az XC90 létrejöttének és az új

Presztízs Magazin

E-Drive motorcsalád kifejlesztésének nagyságrendjéről pedig a számok a legárulkodóbbak: a fejlesztésekre tizenegy milliárd dollárt költöttek…
A titkolózás nagyon jól ment, mert a formáról árulkodó kémfotók nem kerültek ki a közúton tesztelt autókról, csak a vastag álcával ellátott kocsikról készültek képek, amiből semmit nem lehetett kivenni. Az öt méter körüli hossz és a testesség tagadhatatlan, a közeledő Volvo látványa elég erőteljes, mert a ledes nappali fény kalapácsot formál – a skandináv és germán mitológiában a vihar, a mennydörgés és a termékenység istenét szimbolizáló Thor kalapácsát. Az új hűtőráccsal és a friss arculattal érdemes lesz megbarátkozni, mert a közeljövőben érkező Volvók ezt a külsőt viszik tovább. A kerekded forma árasztja magából a masszívságot, így át is léphetünk a biztonság területére.
A témában irányadónak ismernie kell a Volvo célkitűzését: 2020-tól ne haljanak meg, és ne szenvedjenek súlyos sérülést új Volvóban. Ennek megvalósítását nem a háromtonnás, belülről párnákkal bélelt autókban látják, hanem fontos szerepet kapnak az egymással kommunikáló és az önmagukat vezető autók. Már javában folynak a kísérletek, nemrég adták át a városi közlekedést is szimuláló tesztpályát, ahol ezeket a próbákat folytatják. Nem csak az elektronikai oldalon tettek meg mindent a mérnökök a biztonságért, hanem a fém részeknél is. A világ talán legkorszerűbb törésteszt-laboratóriumában törtek össze számos prototípust.
 

Presztízs Magazin

Belső értékek

Az egyik fontos tudnivaló az autóval kapcsolatban, hogy eleve hétülésesnek tervezték, a sajtóanyagok leírása szerint, a harmadik üléssorban 170 centi magas emberek is kényelmesen elférnek. A három üléssor mögött még marad némi tér a csomagoknak. A Volvo formatervezői bizonyára sokat törhették fejüket azon, mivel és hogyan dobják fel a fülkét, hogy kitűnjenek az átlagból. Szerencsére maradtak a bevált skandináv vonalon, a légies, egyszerű belső ennek köszönhető. Persze abban a ligában, amelyben tízmillió forint fölött kezdődik az induló ár, érdemes valami különlegességet is bedobni, nehogy az újdonság belesimuljon a BMW X5, Mercedes ML-féle, viszonylag egyhangú vonalba. Segítségül hívták a világhírű svéd üveggyártót, az Orrefors-t, aki a váltókar külső borítását készítette el üvegből… Ezen felül a start-stop gomb és a hangerőszabályzó is gyémántvágóval darabolt üvegből készült.
 

Presztízs Magazin

Gombmentesen
A 2014 környékén készült autókat arról lehet könnyedén felismerni, hogy a középkonzol kijelzője jól kommunikál az okostelefonokkal és más mobil eszközökkel, ezen felül az autó számtalan funkciója onnan vezérelhető. Ennek köszönhetően csaknem gombmentessé vált a beltér, a Tesla Modell S-hez hasonló, informatív és rendkívül könnyen kezelhető érintő képernyős rendszer került a középkonzolra.

A hangtechnika

A Volvo a Bowers & Wilkis-el (B&W) dolgozott együtt, a svédeknek dolgozó szakértő szerint a XC90 hifije benne van a világ első három gyári autó hifijében. Az angol vállalat a Harmann 12 csatornás erősítőjét használta, ami 1400 wattos. A B&W 19 hangszórót helyezett el az utastérben, köztük a jellegzetes sárga színéről felismerhető kevlár-betétest, ami a közepes hangokért felel, és az alumíniumból készült magas sugárzókat.
Egy ideje a gyári autóhifik építése a kocsi tervezésekor már elkezdődik, a jelenlegi Mercedes SL-nél történt meg az, hogy az autó karosszériáját is bevonták a jó hangzás kialakításába. A Volvo annyival lépett előbbre, hogy a karosszériában előre kialakított, gondosan megtervezett helyekre építették be a hangszórókat. A mélynyomó érdekessége, hogy ventilátoros hűtést kapott… Ha nem lenne elég a híres londoni Abbey Road-i stúdiót építő B&W, az ő teljesítményüket erősítette tovább a Dirac Research. A svéd vállalat programja segítségével hangolták finomra a technikát, melynek végeredménye, hogy úgy szól a nagy Volvo hifije, mint a világ egyik legjobb akusztikájú művészeti intézményének tartott Göteborgi Hangversenyterem.
Az autó sikere szó szerint életbevágó a Volvónak, mert ha az XC90-et eltervezik, akkor az a cég „életébe” kerület. Az új modell kiállta az első próbát: a jövő év elején leszállítandó újdonságból készítettek egy 1927 darabos, számozott szériát, mely pár nap alatt elfogyott. A szám természetesen a márkához köthető, 1927-ben alapították a svéd autógyárat.

Még nincs értékelve