Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Rókusfalvy Pál távlatokban gondolkodik

Pezsgős jövő Etyeken

Gy. Szabó Csilla | Béli Balázs | 2019.01.03. |
Rókusfalvy Pál
Rókusfalvy Pál távlatokban gondolkodik
Az életben nincsenek véletlenek, csak nagy találkozások. A rádiósként ismertté vált Rókusfalvy Pál, esetében sem lehetett a szerencse számlájára írni, hogy több mint 20 évvel ezelőtt, unokatestvére, Alkonyi László révén beleszeretett Etyekbe. A Borbarát Magazin volt a közös pont, a médiaszakember pedig nem értette, hogy az általa oly érdekes és izgalmas személyiségnek tartott rokonát, miképp csábíthatta el a bor, a borkultúra. S bár a Roxer Reklám Kft. tulajdonosaként csak a magazin kiadását vállalta magára, addig-addig kísérgette unokatestvérét, mígnem őt is beszippantotta ez a titokzatos közeg. 2002-ben megalapította a Rókusfalvy Pince Kft-t.
A család, ami összeköt
 
– Nem akartuk elhinni, hogy Budapesttől egy karnyújtásnyira igazi borvidékre leltünk. Nekünk, városi embereknek, furcsa érzés volt belépni az akkor még szinte érintetlen faluba. Jó adag vidéki romantika vegyült az élménybe, talán ezért tetszett meg annyira. A helyiek és az itteni borászok kedvesen fogadtak minket. Élvezték, hogy az ismert rádiós itt rohangál köztük, én pedig megtisztelőnek tartottam, hogy szóba állnak velem. Ők mutatták meg, mit is jelent borral foglalkozni – így emlékszik Rókusfalvy Pál a kezdetekre, amely alapjaiban változtatta meg életét. 2004. óta teljesen kiszállt a média világából, s mindennapjait az etyeki borászata és a 2002-ben alapított vendégháza tölti ki. No és persze a család.
Presztízs MagazinAz ízig-vérig budapesti, tanárvégzettségű szőlősgazda nem tagadja, számára a család különlegesen fontos köteléket jelent. Hatan voltak testvérek, s neki is négy gyermeke van. A vállalkozásaiban lépten-nyomon egy Rókusfalvyba lehet ütközni. A Roxer cégcsoportot ma már öccse, Gábor viszi a vállán, de az alapítók között volt bátyjuk, András is, akit végül elszipkázott a curling. Utóbbi ebben a különleges sportágban teljesítette ki magát úgy, ahogy Pál a borban. Ám ha valamelyik pályázathoz Excell-táblákra van szükségük, még mindig az ő segítségét kérik. Aztán itt van Palkó, az ifjabb, aki bár sokáig állatorvosnak készült, a Corvinuson szerzett szőlész-borász diplomát. S végül, de nem utolsósorban a feleség, Ildikó, aki a két kicsi, a 10 éves Janka és a 7 éves Luca mellett ott segít férjének, ahol csak tud. Irányít, szervez, a fogadóval kapcsolatos terheket szinte teljesen leveszi Pál válláról. 
 
Presztízs Magazin– Olyan sok időt tölt az ember munkával, miért ne tehetném ezt egy olyan közösségben, ahol biztonságban, jól érzem magam. Számomra ezt a család biztosítja. Sohasem értettem azokat, akik éjt-nappallá téve hajtanak azzal az elhatározással, hogy majd leállnak és egy nagyot pihennek. Szeretem úgy végezni a dolgom, hogy közben is lássam annak szépségeit. A másik pont, ahol sokan hibáznak, hogy azt hiszik nélkülözhetetlenek, s nem tudják idejében elengedni, átadni a dolgokat. Nekem is fáj sok mindenért a szívem, amire már nem jut időm, de beláttam, ha normális és harmonikus életet élek, akkor ez így van rendjén. Elmúltam ötven éves, az a feladatom, hogy csapatot építsek magam köré, s egyre inkább a fiatalokra koncentráljak. A traktoromon ülve, szivarral a számban, bölcsebben látom a világot – mondja nevetve a szőlősgazda, miközben büszkén mutatja kedvenc járművét. Úgy gondolja, a szőlőhöz fűződő személyes kapcsolatát is segít megőrizni. Ha gépesítés nélkül kéne mindezt elvégeznie, éjjel-nappal a hegyen lehetne, februártól októberig. Nyolc hektár az nyolc hektár.
 
Munka helyett életforma
 
Mindig is élvezte, amit csinált. A műsorkészítést, menedzserként a szervezetépítést, vagy a rádiós digitalizálást. De csak munka volt mindegyik.  A szőlő azonban nem az. És nem is lehet nyolc órába sűríteni a tennivalókat. Gondolatai folyamatosan a birtokon járnak, a természet számára nincs különbség nappalok és éjszakák, hétköznapok és ünnepek között.
 
Presztízs Magazin– Amikor helyzet van, akkor helyzet van. Ma éjjel inkább hazajöttem Szlovéniából, mert tudtam, hogy reggel hatkor már permeteznem kell, amit a meleg miatt csak 10-ig tehetek meg. Este hatkor tudom majd folytatni, s hogy addig se tétlenkedjek, közben beugrom az irodába. Aláírok, megbeszélem a soros ügyeket, mire visszajövök, a kollégák átszerelik csónakázóra a traktort, hogy a szőlő tetejéről leszedhessem a vitorlát. Ezután gyorsan visszaszereljük a permetezőt, s hattól kilencig, amíg lámpával látok, befejezem a permetezést. Halasztani nem lehet. Különben elindul a fertőzés és vége mindennek.
 
Bio, a hosszútávú filozófia
 
Presztízs MagazinPermetezés? Biogazdaságban? Senkit ne tévesszen meg a szóhasználat, Rókusfalvyéknál tényleg nem használnak klasszikus vegyszereket. Az etyeki birtokon minimális kéntartalmú csalántea, algakivonat, narancsolaj s egyéb természetes anyagokból készül a permetlé. S mivel ezek felületi szerek, s gyengébbek a kemikáliáknál, jobban kell figyelni az alkalmazás módjára és gyakoriságára. Ha a permetezés utáni két órában feltámad a szél, az oldat nem tud a levelekre és a bogyókra száradni. De ha jön az eső, akkor is kárba vész a munka. 
Az öreghegyi szőlősorok aljában álló présház falán szerényen megbújik a biogazdálkodást tanúsító táblácska. A Rókusfalvy-borokon mégis hiába keressük az erre utaló, megkülönböztető jelzést. Csak elterelné a figyelmet a lényegről. Az igényes és ízletes borról. Hiába hisznek őszintén a biotermelés szükségességében és időszerűségében, nem használják ki előnyeit a reklám terén. Számukra ez nem marketing, hanem filozófia. A hosszútávú gondolkodásé.
Rókusfalvy Pál szeret távlatokban gondolkodni. Az agráriumban szerinte nem is lehet másképpen. Véletlen lenne tehát az egymásra találás? Inkább úgy mondanánk, ismét egy nagy találkozás. 
 
– Ebben a szektorban senki sem engedheti meg magának, hogy ne legalább húsz évre előre tervezzen. Nevezhetjük ezt röghöz kötésnek is, de mivel magamnak buliztam ki, nem érzem kényszernek. Ráadásul hiszek is benne. Végtelenül. Amikor idekerültem, született Budapestiként örömmel fedeztem fel, hogy így is lehet gondolkodni. Amikor elültetek egy növényt, a következő húsz évet is látnom kell benne, hiszen öt év múlva fog csak először termést hozni. Olyan nincs, hogyha idén nem megy az alma, a cseresznye vagy a tej, akkor kivágom az almafát meg a cseresznyét vagy levágom a tehenet. Amit én most telepítek, azt a fiam, és az ő fiának generációja fogja élvezni.
 
Törley József nyomdokaiban
 
Presztízs MagazinNéhány lépésre Etyek legszebb látványosságától, a Kálvária-dombtól, az Alcsút felé vezető út jobb oldalán áll a Rókusfalvy Fogadó. A birodalom legbiztosabb pontja ez, hiszen Pál jelenléte nélkül is zökkenőmentesen működik. A terasz alatt szilvafák állnak. Amikor a mélykék gyümölcs beérik, a fiúk azonnal leszedik, és délután már az arra járó szerencsés vendégek tányérján illatozik az ízletes, házi szilvás derelye. Itt a „séf titkai” friss és természetes alapanyagokból, kreatívan készült finomságokat rejtenek.
A tulajdonos szerint az általuk képviselt filozófiának a konyhában éppúgy érvényesülnie kell, mint a borospincében. Abban a borospincében, ahol a jövő útjai éppen kezdenek kettéválni. A boros és a pezsgős részre. Utóbbiról talán kevesen hallottak, pedig az 1880-as évek óta Etyeken termelik a legjobb pezsgőalapnak szánt borokat. Törley József idejében még közel 2000 hektáron nevelték hozzá a kiváló chardonnay-t és a pinot noirt, amely leginkább itt érzi jól magát.
Az első üveg Rókusfalvy-pezsgő 2009-ben került az asztalra, 2013 óta pedig már nemcsak az alapbor, de a végtermék is a saját pincéjükben készül. A hosszadalmas folyamat miatt nem reklámozzák a különlegességet, s csupán a fogadóban és pincében forgalmazzák. Évjáratonként egyelőre csak egy-két ezer palack készül.
 
Presztízs Magazin– Etyek jövője a pezsgőről kell, hogy szóljon, s a magunk részéről ezért meg is teszünk mindent. Egy tucatnyi pincészettel karöltve most készítjük elő az eredetvédelmet és az ehhez elengedhetetlen termékleírást. Komoly örökséget bízott ránk Törley József, aki egyértelműen ki is jelölte számunkra az utat. Az alapadottságok tökéletesek, csak meg kell találnunk a saját stílusunkat és hangunkat. Szeretem ezt a kísérletezgetős, alkotó folyamatot, ugyanakkor elsőgenerációs úttörőként nem tudok nagy szarvashibát sem elkövetni. Lehet, hogy én sohasem ízlelhetem meg azt a kifinomult pezsgőt, amelyet száz év múlva rejt majd a palackunk, de a dédunokáim számára is titok marad a papa által megalkotott első ízvilága.
Utóbbira azonban kevés az esély. Rókusfalvy Pál már most gondosan félretett néhány palackot kései utódai számára. A család ugyanis mindenekelőtt.
 
Még nincs értékelve