Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A XXI. század poncichterei

Minimalizálták a véletlen-faktort

Sípos Tamás | Molnár László | 2015.07.12. |
Jandl pincészet
A XXI. század poncichterei
Igazi apáról fiúra szálló családi gazdaság, átlátható méretekkel, amelynek alapja egy tízhektáros területen nyugszik sziklaszilárdan a Soproni Borvidék legjobb dűlőiben. És néhány szó-, vagy gondolattöredék, amelyek hiányoznak a családi szótárból, úgy, mint: a „megalkuvás”, a „nem tökéletes, de nekünk így is jó”, vagy a „lesz ez még rosszabb is”… és még sorolhatnám azokat a kifejezéseket, amelyeket már régen használaton kívül helyeztek a célok elérése érdekében. A Jandl családi pincészetet kerestük fel Fertőrákoson a Presztízs bortúra stábjával, hogy kikutassuk régmúlt idők és a jelenkor borászatának titkait.
Azt gondolom, abban egyetérthetünk mi, borbarátok, hogy nagy kaliberű borokat nem azért fogyasztunk, mert szomjasak vagyunk. Inkább a megismerés hajt bennünket, közel kerülni a bor egyéniségéhez, testéhez, lelkéhez, de leginkább felfedezni a pohár és a korty mélyén a borászt, akinek gondolatvilága átjárja minden egyes palack borát. Ezért kedvelem a kézműves borászatokat. Itt nem csak egy pohár bort kapok a kezembe, de a gazda vele együtt elénk teríti a személyiségét, a szenvedélyét, az örömét, a sikereit és a csalódásait, lényegében az egész életét.
Presztízs MagazinA kóstolás és a beszélgetés végére aztán összeáll a puzzle, helyére kerül az utolsó történetfoszlány is, egy csapásra megértjük a miérteket és a hogyanokat, és a visszakóstolás során a borok is beszédesebbé válnak. Ezen a ponton sokszor úgy érezzük, megáll az idő, és kívánjuk erősen, bárcsak sose múlna el ez a pillanat! Valahogy így jártunk Fertőrákoson a Jandl családnál is, akik tekintélyes poncichter- (azaz: soproni szőlősgazda, szőlőműves – a szerk.) hagyományokra támaszkodva végzik szőlőtermesztési és borkészítési tevékenységüket, mély hittel és még mélyebb elhivatottsággal.
 
Napjaink Bohnenzüchterei
 
Babtermelő. Mármint a bohnenzüchter szó ezt jelenti, amit a soproni borvidék borászaira ragasztottak az évszázadok. Joggal ráncolja szemöldökét a kedves olvasó, hiszen hogyan kerül a csizma az asztalra, azaz a bortermelőknek mi köze van a babhoz? A választ valahol a régi világban leljük fel, ahol is az emberek családjuk számára a mindennapi betevőt a több lábon állásban látták biztosíthatónak. A babnövény a szőlőre futtatva jól megfért és még gyengébb évjáratban is jó termést adott, biztosítva a szőlőtermelő családjának akár egész éves megélhetését. A szó az évszázadok alatt aztán „Poncichter”-ré „magyarodott”, amely mind a mai napig használatban van Sopronban és a helyi borvidéken. Vendéglátóinkhoz hasonlóan, napjaink Poncichterei jobbára szőlőtermesztéssel, borkészítéssel foglalkoznak és persze vendéglátással, hiszen a bor értékesítésére a legmegfelelőbb hely az a pince, ahol felnőtt itallá nemesedett.
Presztízs MagazinLátogatásunk alkalmával Jandl Kálmán és fia, Arnold fogadta kicsiny, de lelkes csapatunkat a Fertőrákosi Patak soron. A szüret dandárjában érkeztünk meg a családi pincészethez, így számítottunk egy kis felfordulásra. Legnagyobb meglepetésünkre azonban – a napi betakarítást követően – olyan szintű rend fogadott bennünket, mintha egy másik évszakban találkoztunk volna. Természetesen nem meglepő számunkra, hogy egy munkafolyamatnak van eleje, közepe és vége, de „láttunk már karón varjút” – mondja a bölcs mondás. Itt azonban se karó, se varjú, csak tisztaság és rend a nap végén!
Aztán Kálmán bátyám „kezelésbe vett” minket és bemutatta azt a technológiai sort, amely segítségével a pincészet a beérkező szőlőket feldolgozza és bort készít belőle. Sajátos, egyedi megoldások, „személyre szabott” szigorú technológia, a helyi viszonyokhoz maximálisan alkalmazkodó feldolgozási módszerek. És rend és tisztaság, és tisztaság és rend! Meg persze következetesség. Tapasztalataim szerint a Jandl az a pincészet, ahol az elvek és szabályok nem azért születnek, hogy legyen mit áthágni! Sőt! Elképzelhetetlen, hogy technológiai fegyelmezetlenség okán sérüljön a kitűzött minőség. Aki már látott valaha szüret közben pincészetet, Jandl-ék láttán azt mondhatja: elképesztő!
 
Presztízs MagazinTerroir-ok – borok – gondolatok
 
A Jandl pincészet tízhektáros területen gazdálkodik, összesen 17 dűlőből. Elképedő arckifejezésem láttán vendéglátóm igyekezett megnyugtatni, hogy ez Sopronban megszokott. Egybefüggő, nagy táblákat nem találunk, inkább az aprózódott birtokszerkezet a jellemző. Mindez szót sem érdemelne, ha a művelés során nem aggatna többletköltségeket a termelő vállára. Könnyen belátható, hogy mennyivel egyszerűbb a gazda helyzete, ha egy területen található birtokot művel, ellentétben az apró birtokszerkezettel rendelkező pincészettel, ahol a gépek a területek közötti közlekedéssel töltik a napot a folyamatos munka helyett.
A pincészet fajtaszerkezete lehetőséget nyújt az izgalmas borászati feladatokra. A borvidékre egyedülállóan jellemző Zöld veltelini mellé Pinot Blanc-t telepítettek, amely fajta képes chardonnay minőséget teremni, de kevésbé érzékeny a divat kihívásaira. A kékszőlő fajtákat illetően a kékfrankos és a Zweigelt mellett a Bordeuax-i fajták jellemzik a pincészetet: cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot. Végül, de nagyon nem utolsó sorban, a pincészet kínálatában jelen van a Syrah fajta is, amely 1991-ben került az országba – hála Istennek! Imádom!
 
 
Presztízs MagazinNémi számadatok
A területeket illetően a termelés két irányt vehet: a kevésbé frekventált területekről érkező szőlőkből reduktív technológiával egyszerűbb, jó ivású, zamatos borok kerülnek a fogyasztók asztalára. A fajsúlyos területek különleges figyelmet kapnak: 180x90 cm-es térhálónak köszönhetően kb. 5.000-6.200 tő/hektáros ültetvényekről 45-50 q/hektáros termésátlaggal biztosítják az elérni kívánt koncentráltságot, minőséget. A pincészet kínálatában meghatározóak a dűlőszelektált, tervezetten terméskorlátozott tételek, és a belőlük készített házasítások.
 
A feldolgozó, erjesztő, érlelő terek után a kóstolóterembe települünk vendéglátóinkkal és egy sor borral a pincészet aktuális kínálatából, valamint egy igencsak ínycsiklandozó hidegtállal a helyi finomságokból.
Elsőként stílus- és termékcsoport-gyakorlat: a 2012-es kékfrankos. A pincészet a fajtát készíti rosé verzióban, egy egyszerűbb változatban és dűlő és hordó válogatásként egyaránt. Ez utóbbi egy elmélyült, bonyolultabb gondolatvilágú bor, amely tétel a Missio nevet kapta a keresztségben. A hallatlanul gazdag, szilvás-kávés íz világ mellé lágy, érett, jól érthető tanninok társulnak.
A pincészet cuvée-je, a Visio is 2012-ből érkezik, 50-50 %-ban cabernet france-merlot házasítás. A tételre jellemző a komplexitás és a nagy potenciál. Egyszerűen fogalmazva: meggyes zamatú, rubin színvilágú, a végtelenségig hosszú, „mosolygós” bort ízlelünk.
 
Presztízs Magazin„Bombasztikus, tömény, sűrű, ouaaaaaaahhhhhh!”
 
Kóstoló programunk a végére három fajta borral tett kísérletet a hangulat emelésére. Sikerrel! A ’12-es merlot robosztus, nagy formátumú tétel, talán köszönhetően a francia klónnak.
A ’12-es cabernet franc is izgatóan különleges. Termőhelye egy, a Fertő tóra néző, köves, meleg lejtő, amely igazán a fajta hazája. A jó terroir-adottsághoz ráadásul tudatos hordóhasználat párosul. A tétel egyharmadát új, barrique hordóban érlelik, a kétharmad részét régi tölgyfahordóban. És az eredmény: lágy, kedves, mint a merlot, fűszeres, zamatos, mint a Syrah és vastag, sűrű, koncentrált, mint Magyarországon a cabernet franc.
Aztán érkezik a hab a tortára: 2012-ből a Syrah. A kóstolási jegyzetemben a borról mindössze ennyi található: „bombasztikus, tömény, sűrű, ouaaaaaaahhhhhh!” Magyarra fordítva mindez annyit jelent, hogy egy kivételesen koncentrált, zamatos, fűszeres bor akadt a poharamba, amely nagyon hosszú potenciállal rendelkezik.
Vendéglátóink a borkóstoló mellé helyi alapanyagokból ízletes hidegtállal kedveskedtek, amely kellemes ízeivel, mértéktartó, ideális füstölésével igazi fűszeres kísérői voltak a boroknak.
 
A hazafelé vezető úton összegeztem magamban a képet, amit a Jandl pincészetben tapasztaltunk. Tiszteletet ébresztően rigorózus technológia, tervezetten végrehajtott terméskorlátozás, a véletlen faktor minimalizálása, jó ivású, tartalmas borok a folyamat végére, a fogyasztók nagy örömére. Tiszteletreméltó teljesítmény!
Még nincs értékelve