Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Az életrevaló

Mazda MX-5 – az örömautó

Bíró Csongor | Mazda | 2017.08.13. |
Mazda, Mazda MX-5
Az életrevaló
Akárhogy is nézzük, teljesen felesleges leélni úgy az életet, ha nem hajthattunk egy Mazda MX-5-öt. Még ha csak kis időre is. Az új generáció pedig túltesz még elődjein is, ez az eddigi legjobb! Az egyik legszuperebb típus a világon.
Nem könnyű „betörni”
 
Ha egész évben keményen dolgozik, és teljesül a terv, pénz helyett kérjen egy autót. De ne akármilyent! Egy Mazda MX-5-öst. A pénz nem boldogít, de ez a csoda igen. Sok MX-5-öst vezettem már, úgy vagyok, mint a csokoládéval, nem tudok betelni vele. A Mazda MX-5 az a kocsi, amit egyszer az életben birtokolni kell – már ha engedi! Lelke, akarata van, ha nem szeret, makacs paciként dob le a hátáról, nem hagyja magát „betörni”. Az autók között a Mazda MX-5 ronin, örök magányra ítéltetett. Ura nincs, uralkodni nem lehet fölötte. Hajtani, repíteni, azt igen, de ha netán megpróbálnák megszelídíteni, utolsó csepp véréig harcolni fog. Igazi menedzserdrog, legálisan stimulál.
Presztízs MagazinA Mazda MX-5 a világ legjobb kétüléses autója. Az újdonság a harmadik (NC) generációnál kisebb – egy centivel rövidebb, mint négy méter –, alacsonyabb és könnyebb, üresen egy tonna. A rövidítés mellett a tömegközéppontot is hátrébb tolták, a szélvédő hét centivel került arrébb. Hátránya, hogy olyan kevés a hely a kormány és az ablaküveg között, hogy heves gesztikuláláskor könnyedén összetörhetjük az ujjunkat. Nekem kétszer sikerült, így a kocsmában már nem tudtam egyszerre nyolc sörnél többet kérni…
A fejtámlából is megszólaló Bose hifi csak hab a tortán, 160 kilométer/óra fölött akár egy vállról indítható kétkazettás magnó, úgy zeng az autópálya. Olyan hangokat is előcsalogat a dalokból, amelyeket korábban nem hallottam. Az MX-5-öst ezúttal is jól összerakták, nem zörög egy milliméternyi kárpit sem. Legnagyobb hátránya, hogy 190 centi magasság fölött nem lehet vezetni. Megoldás: nem kell akkorára megnőni…
Presztízs MagazinAz MX-5 is megkapta a 3-asból, 2-esből és CX-3-asból – utóbbival készül egy japán gyártósoron – már ismert érintőképernyős (csak álló helyzetben) multimédiás rendszert, amelyet a Magyarországon fejlesztett NNG navigáció tesz tökéletessé.
A szépséges roadstert csak nyitott tetővel lehet értelmezni, bár vannak ablakai, de csak azért, hogy rögtön azt is leengedjük. A be- és kiszállás nehézkes, ám ha egyszer beszorultunk az ülésbe, úgy érezzük magunkat, mint az anyaméh melegében. A tető nyitása és csukása csupán egy másodpercig tart.
Csak egy kisebb utazótáska fér be a 130 literes csomagtartóba, mely olyan, mint egy láda. Érdekes, hogy bár kisebb az elődnél, jobban pakolható, mert mélyebb. Nyitógombját rendesen elrejtették, a rendszámtábla felett, a jobb oldalon találjuk meg. Tárolóból kevés van, többnyire az ülések mögötti és a két ülés közötti rekeszekkel gazdálkodhatunk, utóbbi legalább zárható, mivel nincs kesztyűtartó. A tesztautón még nem koptatták el teljesen a gumikat, a 16-os keréken Yokohama Advans abroncsok teljesítettek, meglehetősen jól.
 
Halálpontos, hatfokozatú váltó
 
Presztízs MagazinA gyengébb változatot teszteltük, és messzemenőkig elégedettek voltunk vele. Jól gyorsul, álló helyzetből 100 kilométer/órás sebességre 8,3 másodperc alatt ugrik, de mivel annyira közel vagyunk az aszfalthoz és a forgalomhoz, ez fele annyi időnek tűnik. Hatfokozatú váltója hozza a kötelezőt, négycentis úton jár, halálpontos és férfiasan zajos. Hatodik fokozatban 90 kilométer/óránál 2250-et, 130-nál 3250-at forog percenként a főtengely. A teszt végét egyébként 6,8 literes átlagfogyasztással (100 kilométerenként) zártam, ami igazi meglepetés, szinte semmi azokért az élményekért, amit tőle kaptunk.
Az 1,5 literes Skyaktiv benzinmotor 131 lóerejét percenként hétezres fordulatszámon, maximális, 150 newtonméteres forgatónyomatékát 4800-nál adja le. Imádtam pirosba kergetni a fordulatjelzőt, hétezer körül váltani olyan, mint hajánál fogva kirántani a fuldoklót. A legjobb benne, hogy sosincs vége, mindig jön egy újabb fokozat, ha felfelé elfogytak, jön egy kanyar, vissza hármas, aztán újra a pörgetés a végletekig. Minden előzésnél húzunk egy strigulát az élvezetek kockás füzetében.
 
Aszfalt-, benzin- és fékszag
 
Presztízs MagazinAz első öt kedvenc autóm között még mindig ott van bebetonozva a Mazda MX-5 kabrió, amely a legkevesebb pénzért a legnagyobb élvezetet nyújtja. Nem közlekedési eszköz, maga az út a gyönyörhöz. Pár centivel az út fölött ülünk, alulról szemléljük a többi autóst. Érezni az aszfalt minden dudorát, szinte fekszünk az autóban, a tető nyitva, mindenki bámul, erőltetve oldalra rángat a hátsó tengely, elég visszafogott a kipufogó. Finoman úszik, mint egy pisztráng, ha végre megtanuljuk uralni és csúsztatni kanyarokban. Lassan oldódik fel a kicsike, ahogy én is egyre merészebb leszek vele.
Örömautó, nincs az az elpuskázott nap, amelyet ne tudna jobbá tenni, egy lelki segély. Egy csillagfényes éjjel vele a Duna mentén – mennyei élmény… A Mazda MX-5 olyan, mint az alvás, egyedül a legjobb. Nem kell magyarázkodni, ha farolva kanyarodunk, ha csikorognak a gumik, vagy ha esőben kabriózunk. Csajozáshoz nem ajánlom, ez a kocsi férfias műfaj. Olyan, mint a céges buli: elszabadulnak az indulatok, törnek az erkölcsök, repülnek a melltartók és tobzódnak a szenvedélyek. Az MX-5 azonban másnap is vállalható.
Presztízs MagazinNyitott tetővel 110 kilométer/órás sebességig kellemes a szél- és a menetzaj, autópálya-tempónál ez kissé romlik, 160-170-től pedig a káosz veszi át az uralmat, a motor, a szél, a gumik, a Bose hifi és a kipufogók együttesen üvöltik a sátán hívó szavát. Ilyenkor már nem zavar az időjárás, a szél, a menetzaj, a száguldás mámora kisimít minden bajt, megtaláljuk a karmánkat, eggyé válik ló és lovasa. Ez a Mazda filozófiája. A Mazda MX-5 addig lesz jó kocsi, amíg ez a filozófia ölt testet benne. Aszfalt-, benzin- és fékszag. Ennyi.
Futóműve – elöl kettős keresztlengőkaros, hátul multilink – meglepően kényelmes, versenypályán okozhat furcsa kilengést és imbolygást, de hétköznapi kanyarokban nem éreztem hátrányát, sőt, örültem is, hogy nem szakadtak le a veséim. Tömegelosztása maradt 50-50 arányú. Kormánya villanyszervós, mégis finom és pontos, de nem annyira, hogy a versenypályán is vaduljunk vele.
 
 
Presztízs Magazin
 
Mennyibe kerül?
Mint élményautó filléres az ára, persze, meg kell dolgozni azért a 6-8 millióért, amennyiért mérik. Alapára a tesztelt kisebb motorral 6,4 millió, a felextrázott tesztautónk 7,7 millió forintba kerül. Ezért már kapunk ülésfűtést, sávelhagyásra figyelmeztetőt, navigációt, Bose hifit és van tolatóradarunk is.
 
Még nincs értékelve