Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Benzines vagy dízel?

Mazda CX-5 teszt

Bíró Csongor | Mazda | 2018.04.22. |
Mazda
Benzines vagy dízel?
Ha van japán autó, amelynek a minősége a német prémium modelleket pironkodásra készteti, akkor az a Mazda CX-5. Ez bizony az egyik legszebb szabadidő-autó a magyar autópiacon. Dízel és benzines csúcsmodellt tettünk próbára.
Szépségének forrása – az orra
 
Annyira szép és annyira jól összerakott autó, hogy nehezen találjuk meg a gyenge pontjait. Persze korántsem hibátlan, de lássuk először, hogy is néz ki. Az elődjéhez képest alacsonyabb lett, hátrébb tolták az A-oszlopot, és laposabb lett a szélvédője. Hossza egy centit nőtt a korábbi nemzedékhez képest, a légellenállási együtthatója pedig hat százalékkal kedvezőbb. Az egyik legszebb szabadidő-autó a mezőnyben, ehhez nem fér kétség! Szépségének forrása az orra: a fényszórók és a hűtőrács mélyebben ülnek, mint a motorháztető és a lökhárító, ezeket egy szárnyas krómszobor köti össze, amely csak úgy lebeg. A CX-5 második nemzedékében széria a LED-es főfényszóró, a közepes felszereltségtől fölfelé minden fényforrás LED-es az autón.
Presztízs MagazinA 4,55 méteres hossz és a 2,7 méteres tengelytáv tágas utasteret rejt, két-két felnőtt elöl és hátul is jól elfér. Tesztautóink csúcsfelszereltséggel érkeztek, fehér bőrkárpittal. Az üléseket elöl és hátul is fűthettük, a hátsók kapcsolóját a lehajtható könyöktámaszban keressük a két USB-dugalj mellett.
Az új CX-5 is megkapta az ajtóval együtt felemelkedő karakuri kalaptartót, illetve csomagtérrolót, immár motorral nyílik és csukódik a csomagtér. A duplapadlós csomagtartó alaphelyzetben 477 liter, az alsó szinttel együtt 506 liter, az ülések síkba hajtásával pedig 1620 literig bővíthető.
 
Benzin-, kontra dízelmotorral
 
A ráncfelvarrással a Mazda CX-5 motorpalettája nem változott. Benzines fronton egy kétliteres, és egy két és fél literes motor közül választhatunk, 160, illetve 194 lóerős teljesítménnyel. Dízelmotor egy van, 2,2 literes, de kétféle teljesítménnyel, 150, illetve 175 lóerővel. Az előbbi 380, míg az erősebb 420 Nm nyomatékkal bír. Dupla tesztünkben az erősebb motorokat tettük próbára.
Presztízs MagazinA négyhengeres, 194 lóerős 2,5 literes benzinmotor az összkerékhajtás és a hatgangos hagyományos automatikus sebességváltó ellenére is dinamikusan mozgatja az 1560 kilós kocsit. A 258 newtonméteres forgatónyomaték elegendő tartalékot rejt. Álló helyzetből 100 kilométer/órás sebességre 9,2 másodperc alatt ugrik, végsebessége 195 kilométer/óra. Hengerkikapcsolós részterhelésen a négyből két henger nem kap üzemanyagot, így az autó kéthengeresként üzemelhet 130 kilométer/órás tempóig. Ebből menet közben semmit sem veszünk észre, de sajnos, a benzinkútnál sem. Skyactiv motor ide, hengerlekapcsolás oda, a 2,5-es motor úgy nyel kilenc liternél is több benzint száz kilométerenként, mint macska a snecit!
Bár gyengébb a 2,2-es dízel, de biturbó feltöltése révén hatásosabban gyorsul, már 1500-as percenkénti fordulattól élénken reagál a gázadásra, és négyezerig erőteljesen húz. Maximális teljesítményét 4500-as percenkénti fordulaton adja le, 420 newtonméteres csúcsnyomatéka kétezernél már hadra fogható. Százas sprintje 9,5 másodpercig tart. Ez a világ legalacsonyabb kompressziójú dízelje (14:1 a sűrítés aránya), ráadásul SCR-katalizátor nélkül teljesíti az Euro 6-os kibocsátási normát. Könnyű, alig 1,6 tonna.
 
A dízel a takarékosabb
 
Nagyon csendes az autó, a benzinestől ezt el is várjuk, de a meglepetést a dízel szolgáltatja. Ezt a fantasztikus nyugalmat dupla üvegezéssel, az ablaktörlő lapátok elrejtésével, a motortartó bakok gumiszigetelésével és a dugattyú-csapszegek módosításával érték el, a kereplés csak hideg reggeleken szűrődik be az utastérbe. Amint azonban a motor üzemmeleg, elalszik a kék piktogram a műszerfalon, és újra csendbe burkolózik a Mazda CX-5.
Presztízs MagazinA több szigetelőanyag és dupla szélvédők mellett átlagosan 35 kilóval lett könnyebb az új CX-5 és ez a vezetési élményen is érződik, kezesebb, mint az elődje, még dízel változatban is.
A japánok a 3-as és 6-os után az új CX-5-ben is bevezették a nyomatékszabályzást, amivel még élvezetesebb a kocsi vezetése. Kanyarban a befecskendezés pillanatnyi szüneteltetésével átterhelődést idéz elő, amitől elől nő a tapadás, hátul pedig egy picit csökken, így mérséklődik az alulkormányzottsági hajlam. A futómű elöl MacPherson, hátul többlengőkaros. 4x4-es hajtása automatikus és intelligens – 27 szenzorával figyeli az autó különböző paramétereit a gázpedálállástól a kerekek csúszásán keresztül a kormányszögig. Ezek alapján másodpercenként 200 alkalommal hoz döntést arról, hogy mennyi nyomatékot küldjön hátra, száraz úton csak elől hajt. Érdekesség, hogy megváltoztatja a nyomatékelosztást, ha bekapcsoljuk az ablaktörlőt, a rendszer felkészül a síkosabb utakra. A 18 hüvelykes kerekek ellenére soha nem kemény a futómű, az úthibákat is inkább csak halljuk, nem érezzük.
Van azért gyenge pontja, például az automatikus váltó (a benzines változatnak volt sport fokozata is, de az sem segített), amely tompa és késlekedve teszi a dolgát. A másik a fogyasztása. A dízel 7,4 literes átlagával sem voltam maradéktalanul elégedett, de a benzines 9,2 literes fogyasztása egyenesen riasztó (csak egyszer szorultam be vele a karácsonyi dugóba, egyébként elővárosban és országúton használtam). Talán ez szól ellene. Bármilyen meglepő, de a kétféle motorizáltságból én a dízelt választanám: nyomatékosabb, takarékosabb, lendületesebb, határozottabb és harmonikusabb. A Bose hangrendszert bepipálnám az opciók közül, de a fehér bőr belsőt inkább feketére cserélném.
 
 
Mennyibe kerül? 
Presztízs MagazinA Mazda CX-5 belépő ára 160 lóerős benzines motorral, fronthajtással és kézi váltóval 7,35 millió forint. A csúcsmodellekért összkerékhajtással közel 12 millió forintot kérnek. Nem hiányzik belőle a szélvédőre vetített színes, jó felbontású kijelző, a nagyméretű képernyővel ellátott, egyszerűen kezelhető információs és szórakoztató rendszer, a Bose hifi, valamint az olyan biztonsági felszerelések, mint az adaptív tempomat (kissé hektikusan és darabosan viselkedik, ahogy azt a japánoktól megszoktuk), a holttérfigyelő, a táblafelismerés, az önvezetésre képes sávtartó asszisztens és a tolatókamera. Városi fékasszisztense a gyalogosokat is felismeri, adaptív távolsági fényszórója nem vakítja a közlekedés többi résztvevőjét. Decemberi csípős reggeleken azonban beteget jelentett a frontkamera, az asszisztensek többsége sztrájkolt, hiába kapartam le a jeget a szélvédőről, meg kellett várni, amíg maradéktalanul elolvad minden zavaró körülmény.
 
Még nincs értékelve