Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Hibrid SUV a zöldebb autózásért

Toyota RAV4 Hybrid

Gesztesi András | Toyota | 2017.11.01. |
Toyota
Hibrid SUV a zöldebb autózásért
Először kombinálta a Toyota két olyan vívmányát, amelyben nagy tapasztalatokat szerzett. A japán gyártó által húsz éve alkalmazott hibrid hajtás és az először 1994-ben gyártott Toyota-SUV, a RAV4, a mostani hibridváltozatban találkozik először.
A full hibrid rendszer egy 155 lóerős, 210 Nm-es nyomatékú, soros négyhengeres, 2,5 literes, Atkinson ciklusú benzinmotorból és egy 140 lovas 270 Nm nyomatékú állandó mágneses, váltóáramú szinkron villanymotorból áll. A benzinmotor a 4200 és 4400 közötti percenkénti fordulatszám-tartományban adja le a maximális nyomatékot. Összesen 204 modulból áll a hibridhajtáshoz szükséges nikkel-metál hibrid akkumulátor-rendszer (NiMH). Az elektromos motor segíti a hagyományos, belső égésű motor teljesítményét. A villanymotor visszanyeri a fékezéskor termelődő energiát, és az állandó sebességű vezetés során keletkező energiatöbbletet is továbbítja. Mindkettő az akkumulátor-modulokban tárolódik, és a benzinmotorral összhangban működve segíti a haladást vagy a gyorsulást.
 
Lendületes gyorsítás, majd felengedés egy pillanatra
 
Presztízs MagazinA hajtáslánc kulcsa a HSD e-CVT fokozatmentes nyomaték-elosztást biztosító bolygómű. A kocsi belterében a váltókar alapján hagyományos automataváltóval szereltnek is lehetne nézni. A RAV4 Hybrid rendszerteljesítménye 197 lóerő, ami határozottan érződik is az 1670 kilogrammos autón. A RAV4 Hybrid 8,3 másodperc alatt éri el a 100 km/órás tempót, a végsebessége pedig 180 km/óra. Gyors előzéseknél rendkívül lendületes.
Induláskor a hibridrendszer csak az elektromos motort működteti, de az 50 km/órás tempó elérésekor már automatikusan beindul a benzinmotor. Állandó, egyenletes haladásnál mindkét erőforrás dolgozik, a rendszer automatikusan dönti el, hogy milyen arányban gazdaságosabb. ECO- üzemmódban az autó az alacsonyabb fogyasztás érdekében lassabban reagál a gázadásra. A RAV4 Hybrid képes tisztán elektromos üzemmódban is közlekedni, de legfeljebb csak 2-3 kilométert, attól függően mennyire van feltöltődve az 1,59 kWh kapacitású akkumulátor. Padlógázzal mindkét rendszerből a maximumot lehet kivenni. A Toyota szerint a leggazdaságosabb gyorsítás az, amikor a sofőr egy lendületes gyorsítással éri el a kívánt sebességet, majd egy pillanatra felengedve a gázpedált, áll be az utazó tempóra. Az autó ekkor már automatikusan gazdaságosabb működésre vált. Autópályás közlekedésnél a villanymotor csak besegít, alapvetően a 2,5 literes benzinmotor mozgatja az autót. Fékezéskor pedig úgy lehet a legoptimálisabban visszanyerni az energiát, ha finoman, állandó fékerővel a lehető leghosszabb ideig fékezünk. A RAV4 Hybrid kétkerék- és összkerékhajtással is rendelhető. Utóbbi esetben a laza, csúszós, jeges útfelületen automatikusan oszlik el a nyomaték az első és a hátsó kereke közt.
Presztízs MagazinA gyári adatok szerint vegyes használatnál a 100 kilométerenkénti átlagfogyasztás 5-5,2 liter, ez a valóságban 6,8 literre adódott a teljes, főleg országúton és autópályán vezető tesztút során. Ez az érték így is nagyon jó egy 1,7 tonnás autótól. Országúton 6,1 literre jött ki a legjobb adat, ekkor főleg 80-90-es tempóban autóztunk, egy hosszabb autópályás szakaszon 8,3 literes átlagfogyasztás szerepelt a kijelzőn. Utóbbi esetben viszonylag sűrű forgalomban, így nem végig 130 km/órás tempóban haladtunk, sőt néha meg-megállt a forgalom az M7-es autópályán Budapest irányába. Ilyenkor persze bosszantó, hogy később ér célhoz az autó, de míg a többiek idegesen kapcsolgatnak, addig a RAV4-ben átengedheti magát az ember a hibrid-élménynek. A tisztán elektromos üzemmódban megtett csendes kilométerek rendkívül megnyugtatóak.
 
A markáns karakter maradt
 
A letisztult formanyelvű RAV4 külsejét, amúgy finomhangolással javította a Toyota. A japán márkánál a dizájnerek számos részleten finomítottak, de az autó markáns karaktere megmaradt, sokak szerint a dinamikusabb vonalvezetés hasznára vált. A hátsó lámpákon és a sárvédő vonalán is módosítottak, az első hűtőmaszk sem a régi. A méretek nem változtak, 4605 mm hosszú, 1845 mm széles és 1675 mm magas. A csomagtér a kalaptartóig 501 literes, a hátsó üléseket nem mozdítva, de a tetőig mérve 1054 literes. Ez a hely a hátsó üléseket ledöntve egészen 1633 literig növelhető. Az elektromosan nyíló csomagtérajtó memóriafunkciója automatikusan megjegyzi, milyen nyitási magasság optimális. A nyitáshoz pedig elég egy lökhárító alatti láblendítés, nem kell keresgélni a kulcsot.
Presztízs MagazinAkár 1650 kilogrammos, fékezett, vontatható tömegű utánfutóval is megbirkózik az összkerekes változat, a kétkerékhajtás esetében 800 kilogramm a határ. A RAV4 Hybrid hasmagassága 177 mm, amivel a nem túl vészes földutakon is el lehet vele boldogulni, de azért valódi terepre nem ajánlott. Az első terepszög 19, a hátsó 22 fokos.
 
Praktikus családi autó
 
A belső tér megmaradt tágasnak. Átdolgozták a műszeregységet, a sebesség- és fordulatszámmérő közé tettek egy színes multifunkciós kijelzőt. A hibrid változatban a bal oldali kijelző azt mutatja éppen, mennyire takarékosan vezetünk. Töltés, gazdaságos vezetés, illetve gyorsítás a három fokozat, melyekben a mutató jelzi a pontosabb értéket. A középső kijelzőn a szokásos fogyasztási és egyéb adatok mellett azt is meg lehet nézni, hogy az energia éppen honnan hova áramlik a hajtás, benzinmotor, akkumulátor háromszögben.
Presztízs MagazinA műszerfal átalakításának áldozatul esett az óra, amit az utasok is láthattak az előző verzióban. Érezhetően javult a hangszigetelés, autópálya tempóig feltűnően csendes, a szélzajból nem sok szűrődik be. A belső tér alapján továbbra is egy kényelmes családi autóról van szó, hátul három tinédzser is utazhat több száz kilométeren keresztül. Ha elfáradtak, akkor jól jön, hogy a második sor ülései is hátradönthetők. Nemcsak a sofőr kényelmének, hanem a biztonságnak is jót tesz a LED-es fényszóró, amely a halogén izzókhoz képest sokkal jobban bevilágítja az utat. Bent is figyeltek a praktikumra, visszakerült a könyöktámasz fiókja, illetve a szemüvegtartó, sőt még arra is gondot fordítottak, hogy a pohártartó kiképzésén is javítsanak. A hétköznapokban nagyon hasznos a távolságtartó tempomat és számos biztonsági, kényelmi megoldás.
 
 
Biztonsági technológiák
Presztízs MagazinToyota Safety Sense
Öt fejlett technológiát egyesít: ütközést megelőző rendszer gyalogosvédelemmel, a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, az automata távolsági fény, a közlekedési táblákat felismerő rendszer és az adaptív sebességtartó automatika tartozik bele.
Sávelhagyásra figyelmeztető rendszer
Egy kamera figyeli a forgalmi sávokat elválasztó vonalakat, és hangjelzést ad, ha azt érzékeli, hogy az irányjelző használata nélkül vált sávot a sofőr.
Ütközést megelőző rendszer gyalogosvédelemmel
A fejlett ütközés előtti biztonsági rendszer, azaz PCS egy lézerradar és kamera közreműködésével ellenőrzi, hogy az autó előtti útszakaszon található-e más jármű. Amennyiben a rendszer egy ütközés kockázatát észleli, látható és hallható eszközökkel riasztja a vezetőt, és egyben felkészíti a fékeket is a beavatkozásra. Ha a vezető nem lassít időben, automatikusan fékezi is a járművet, hogy az ütközést megakadályozza, illetve annak súlyosságát mérsékelje.
Adaptív tempomat (ACC)
Az ACC jóval több egy hagyományos tempomatnál: képes egy előre beállított állandó távolságot fenntartani az autó előtt haladó járműhöz képest úgy, hogy automatikusan változtatja a RAV4 sebességét. Az állandó távolság fenntartásához a sebesség, a lassulás/gyorsulás vezérlésére és az elöl haladó jármű mozgásának folyamatos megfigyelése szükséges.
Presztízs MagazinAutomata távolsági fényszóró
Optimális megvilágítást nyújt minden közlekedő számára éjszakai körülmények között. A rendszer kamerája észleli a szemből érkező járműveket vagy az autó előtt haladók hátsó világítását, sőt még az utcai világítás erejét is számításba veszi. Automatikusan kapcsol a távolsági és tompított világítás között, biztonságosabbá téve az éjszakai vezetést.
Jelzőtábla-felismerő rendszer
Felismeri a kihelyezett jelzőtáblákat, és olyan hasznos információkat is megjelenít jól láthatóan az új, színes TFT kijelzőn, mint az aktuális sebességhatár vagy az előzés tiltása. A rendszer hallható és látható módon hívja fel a sofőr figyelmét, ha nem tesz eleget a jelzőtáblák utasításainak.
Panorámamonitor
Az autó oldalain elhelyezett négy kamera 360°-os képet alkot a jármű környezetéről, amit a Toyota Touch 2 képernyőjén jelez ki. Választható funkciók: madártávlati kép, áttetsző nézet, széles látószögű nézet elölről és hátulról panorámanézettel.
 
Még nincs értékelve