Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Hovány Márton - Maximalizmus, józan ész, etika

László Nicole | Hovány Márton-arhívum | 2019.08.05. |
Hovány Márton
Hovány Márton - Maximalizmus, józan ész, etika
Egyenes tartással, határozott léptekkel jön velem szemben hazai pályán, a nemrég megnyitott, futurisztikus Mercedes szalonban, Budaörsön. Az a fajta középkorú férfi, akinek rajzolt ugyan az arcára barázdákat az elmúlt évtizedek sora, de a szemében és a mosolyában még mindig ott bujkál egy huncut, vásott kisfiú. Régebb óta ismerem, mint Ő sejti. Két alkalommal fújt minket már össze korábban a szél. Az egyik egy Kárász Róbert szervezte jótékonysági árverés volt plüssmackókért, mikor is egyre-másra érkeztek a felajánlások tízezer forintonként emelve a tétet, majd hirtelen a magasba lendült a keze, bemondott egy szabad szemmel is jól látható, soknullás összeget, és már köd előtte, köd utána, ott sem volt, csak a megnyugvó tekintetének emléke, hogy aznap is jót cselekedett. Később egy csupa glitter-flitter nyári party-n találkoztunk, ahol mit ad Isten, ismét egy jó ügyet szolgáló, mutatós kis licit közepében találta magát, ám ebben az esetben nem az övé volt az utolsó leütés, mivel még jókor visszakozott, látva, hogy a versenytársa nem más, mint a mostanra ötszörös világbajnok Forma 1-es versenyző, Lewis Hamilton. Nagy szerencse, hogy hagyta nyerni, mivel nem sokkal később feleségül vette a földkerekség legnagyobb Hamilton-rajongóját, aki biztosan morcoskodott volna kissé, ha fülébe jut, hogy élete párja lenyomta a brit pilótát.
Azóta már egy ideje személyesen ismerem, sőt, magamban csendben a barátomnak is gondolom. Ezért elnézést kérek, ha néha a bevallottan elfogult szeretet vezeti a virtuális pennámat, de fontosnak érzem, hogy a siker és a számok világán túl előcsillanjon a személyisége is egy olyan embernek, akinek napozni lehet a szívénél.
Az egyedülálló ívet leírt karriertörténet bölcsője Jászkarajenőn ringott. Már gyerekként vonzotta a benzingőz és az autók világa, de az élet akkor még türelemre intette: – Autószerelő szerettem volna lenni, de sajnos nem vettek fel, mert, fogalmazzunk úgy, nem volt elég jó a tanulmányi átlagom. Édesanyám ebben a pillanatban azt mondta, hogy ne fogadjak semmit kudarcként, hiszen semmi sem történik ok nélkül. Ha valami nem úgy alakul, ahogy elterveztem, akkor se bánjam, mert biztos, jobb úgy, hogy nem valósult meg.
Anya csak egy van – tartja a nem túl bonyolult, de mégis Mariana-árok-mély tartalommal bíró mondás. Az övé egy sokat emlegetett, még többet idézett dolgos kis asszony, aki adott neki szárnyakat és hitet, hogy merjen álmodni, alkotni, de adott gyökereket is, hogy sose feledje, honnan jött.
 
Légy első, légy a legjobb!
 
Presztízs Magazin– Tizenhat éves koromban félárva lettem és édesanyámmal éltem együtt, aki akkor pecsenyesütő volt, de emellett sokat dolgozott mást is. Akkor másodikos ipari tanuló voltam, a Kőfaragó és Épületszobrász Ipari Vállalatnál tanultam, de már ekkor tudtam, hogy mindenképpen a saját lábamra szeretnék állni. – Ami persze meg is történt, miként gyakorlatilag minden, ami akár csak egy fél fordulatot vett a fejében. A mestervizsga és a szakmai gyakorlat után, a korabeli szófordulattal élve maszek kőfaragó lett, amihez 4000 forint kezdőtőkét kért, és persze kapott kölcsön édesanyjától.
Minél tovább hallgatom őt, annál többször jut eszembe Picasso: „Anyám azt mondta nekem, hogy ha beállsz katonának, tábornok lesz belőled, ha szerzetesnek mész, a végén te leszel a pápa. Én festőnek mentem, és Picasso lettem.” Ami azoknak lefordítva, akik esetleg nem beszélnének jól metaforául, azt jelenti, hogy bármilyen hivatás felé is fordulj, légy az első, légy a legjobb. Neki sikerült a kőfaragást is summa cum laude végeznie, és mind minőségben, mind kivitelezésben és ötleteiben egy friss fuvallatot hozott a kő-, leginkább a sírkőfaragás világába. A mai napig ránézésre felismerik munkáit, ha pedig arra jár, maga is nosztalgikusan szemléli, az esetleges hibákat pedig kérés nélkül és grátisz javítja. Maximalizmus, józan ész és etika – ez az ars poeticája, ez kíséri végig a vállalkozásait, és meggyőződésem, hogy ez tartja felszínen, sőt, repíti egyre feljebb a vállalkozások viharos, temérdek céget elsüllyesztő óceánján.
És bár cseppet sem derogálóan kínos temetők környékén dolgozni, Rod Stewart, teszem azt, sírásó volt, de számára sem szólt ez a dolog másról, mint Andy Vajna parókakészítő karrierje: pénzt és erőt gyűjtött ahhoz, hogy azt csinálhassa, amihez első perctől kezdve kedvet, elhivatottságot érzett, és életének kormányát visszafordította egy évtizednyi kőfaragás után az első gondolat, az autók felé. 
 
Nem a pénz a legfontosabb
 
Presztízs Magazin– Tíz év kitérő után visszatértem arra a területre, amellyel eredetileg akartam foglalkozni, és mert szerettem, egyáltalán nem a pénz hajtott, hanem mert érdekelt, és ezt akartam csinálni. Jobban érdekelt a siker, az eredmények, és az, hogy jól adjunk el autókat.
Hogy a cég 1991-es indulása óta mennyi változást, átszervezést élt meg, annak csak ő a megmondhatója. Akadt, hogy rajta kívül álló okok miatt érkezett útelágazáshoz, mert mondjuk a Nissan tönkrement Magyarországon, ő pedig átlendült a Fordra. Máskor a válság rendezte át a kézben tartott lapokat: 
– Összeszorított foggal nyomtam a dolgokat, fejlődtem, ennek ellenére a válság időszakában egy vasat sem kerestem, így kimondható, hogy a karrieremben volt olyan időszak, amikor ingyen dolgoztam. Ennek a kitartó munkának köszönhető, hogy mi még akkor is szalonokat építettünk, fejlődtünk, bővültünk, míg mások inkább megszűntek, illetve valamilyen formában, de a méretek csökkentésére kényszerültek.
Presztízs MagazinMikor elmondta, hogy a kedvenc idézete arról szól, hogy csak akkor látjuk meg az akadályt, ha szemünk elől tévesztjük a célt, akkor jó néhány dolgot megértettem vele kapcsolatosan.
Volt az életében olyan időszak, mikor 12 márkát árult az országban, de én a sikerét abban látom, hogy olyan bölcs és józan értékrendet, gyökereket hordoz, ami nem hagyta a megalománia irányába menni, hanem könnyű szívvel engedte el a kevéssé működő dolgokat, nem ragaszkodott hozzájuk görcsösen, és így figyelmét, idejét és energiáját a munkát jobban megháláló irányba fordíthatta. A felesleges ballasztot néha ki kell dobni a léghajóból, hogy még magasabbra repülhessünk. Olyan, akár egy artista, temérdek labdát pörgetve a levegőben. Ha egyik-másik labdát hibásnak vagy formátlannak érzi, akkor inkább elejti, hogy a többit még magasabbra reptesse, és még nagyobb kunsztokat csináljon velük.
Szenvedéllyel mesélve nosztalgiázik, ontja az adatokat, záporoznak az évszámok, helyszínek, márkanevek és eredmények. Szerintem képtelenség ennyi mindent fejben tartani még akkor is, ha az ember omega 3-ban fürdik és gingko bilobát reggelizik. Régi gyanúm, hogy ufó. Esetleg gép. Néha kedvem támad kipróbálni, hogy ha netán leönteném vízzel, akkor zárlatos lenne-e. Semmi nem tudja kizökkenteni rózsatermő türelméből, és annyi energiával bír, ami komplett városrészek kivilágítására alkalmas.
Nemrég megtalálta a zsák a foltját, összekötötte életét a szintén tűzrőlpattant és határozott, de puhán női kézzel, akire munkatempó szempontjából szintén rá van kötve a fokusimai atomerőmű legalább egyik reaktora. Remek páros ők lehetetlent nem ismerő, éjszakánként ötleteket álmodó, nappal megvalósító, hegyeket odébb toló vehemenciával.
 
Sztárok között is két lábbal a földön
 
Presztízs MagazinNincs is rajta semmi csodálkoznivaló, hogy ha film- vagy mesehős bőrébe bújhatna, akkor Monte Cristo grófja lenne, hiszen szívós kitartásból, terveket szövögető célra tartásból ledoktorálhatna. Azzal az apró különbséggel, hogy alighanem meggyőzné a fegyőröket, és szökés helyett If várából csillagos jelű szervizt és bemutatótermet létesítene apró kis profilváltással. Azt mondják, hogy a siker fokmérője az irigykedők mennyisége, és bár az ő sikere napnál is világosabban ragyog az égen, én még nem találkoztam olyannal, aki nem a rajongó szeretet vagy a mély tisztelet hangján beszélne róla. Ennek a titka számomra egyértelműen abban rejlik, hogy – dacára a mutatóknak, eredményeknek és csillogásnak, dacára annak, hogy nomen est omen alapon immár élhetne hátradőlve, mint Marci Hevesen, mégis – búgócsigaszerűen dolgozik, és közben sikerült neki ’két lábbal a földön-embernek’ maradnia, aki udvarias az ismeretlenekkel, kedves a munkatársakkal, segíti az elesetteket és segítségre szorulókat, na meg visszahív, ha kerestem telefonon. Mondom, hogy ufó! Többek között megnyerte a Nissan Global Award díjat, ezen felül volt az év Mercedes és Volvo márkakereskedője is.
– Ezektől az egyébként jól eső díjaktól, elismerésektől függetlenül nincs más célunk, mint továbbra is a legjobbnak lenni és folyamatosan fejlődni. Szeretnénk egyre minőségibb szintre emelni az autók értékesítésének szolgáltatását, mert számunkra az a legfontosabb, hogy az ügyfeleink maximálisan meg legyenek velünk elégedve.
Presztízs MagazinUgyanezt a célt tartotta szem előtt, mikor megépítette Budaörsön Európa legmodernebb, új generációs Mercedes-Benz szalonját, aminek alapkőletételekor nem kisebb név, mint Valteri Bottas, a nemrég elrajtolt Forma-1-es szezon első futamának győztese segédkezett. Pazar látvány, duruzsoló lóerők és doromboló ügyfelek között vezet az utam kifelé, miközben tőle búcsúzom. Szeretek inspirálóan okos, autodidakta reneszánsz aranyemberek, tökéletességre törekvő polihisztorok társaságában sütkérezni, így aztán, remek volt Veled beszélgetni, Hovány Márton! És miközben elnéző mosollyal végignézik, ahogy a konkurenciától származó autómhoz sétálok, a tengersok felemlegetett idézet után még egyet suttog a fülemben lakó, lepisszeghetetlen narrátorom. József Attilát szaval Hovány Marcira gondolva szokatlanul kedves hangon:
 
„Arról van szó, ha te szólsz, ne lohadjunk,
de mi férfiak férfiak maradjunk
és nők a nők - szabadok, kedvesek
- s mind ember, mert az egyre kevesebb…
Foglalj helyet. Kezdd el a mesét szépen.
Mi hallgatunk és lesz, aki csak éppen
néz téged, mert örül, hogy lát ma itt
fehérek közt egy európait.”
(Thomas Mann üdvözlése)
 
Még nincs értékelve