Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A legzöldebb miniszteri autó

Volkswagen Passat GTE teszt

Bíró Csongor | Volkswagen | 2018.02.11. |
Volkswagen
A legzöldebb miniszteri autó
Ha fontos lenne a környezet védelme, a miniszterek, államtitkárok és miniszterelnökök nem választanának más autót maguknak, csakis a kétarcú Passatot, amely, ha akarom sport limuzin, ha akarom villanyautó.
Ötven kilométer
 
Ötven kilométeres, helyi emisszió nélküli kilométert teljesítő hibridautóként a Volkswagen Passat GTE megkaphatja a magyar jogszabályok alapján a zöld rendszámot, így számos kedvezménnyel (ingyen parkolás, cégautó- és regisztrációs adómentesség) élhet tulajdonosa, legyen az cég, állami szervezet, vagy éppen magánszemély.
Presztízs MagazinA Passatok között egyedi külsővel jelentkezik a GTE, rejtett a kipufogója, kékek a féktárcsái, egyediek lökhárítói, kék a hűtőmaszk-betétje, kék cérnával varrták a beltér kárpitjait. Kék dizájncsík díszíti, egyedi C-alakot formázó LED-menetfény különbözteti meg a felárért LED-fényszórós, reflektorát automatikusan felkapcsoló GTE-t. Töltőcsatalkozója a hűtőmaszk alatt lapul, matatni kell vele, takaróburkolata nem mindig nyílik ki elsőre.
A műszerfal látványos, vetített kijelző is tájékoztat, a váltó duplakuplungos, a pontos kormány alja sportosan vágott. Az ergonómia példás, a kényelemre nem lehet panasz sehol, de azért az a három felnőtt, aki Bécsig ült hátul, nem zengett ódákat, sőt! Én persze végig kajánul vigyorogtam, hisz a vezetőülésben masszázs is kényeztet.
 
218 lóerő
 
Presztízs MagazinA Passat GTE hibridbe a Golf GTE modellben használtnál nagyobb, 9,9 kWh-s lítium-ion akkumulátort építettek. 1,4 literes TSI motorja 156 lóerős. A 218 lóerős rendszerteljesítményhez a villanymotor önállóan 115 lóerővel (85 kW) járul hozzá, a 400 Nm összesített nyomatékhoz 330-at tesz, rögtön már induláskor. Az 1,6 tonnás autót mindig elektromos üzemben indító villanymotor önmagában is dinamikusan mozgatja a Passatot, autópályán sem kell szégyenkeznünk, csak villannyal akár 130 kilométer/órás tempót diktálhatunk. Használhatjuk a Passatot hibridként, ez főleg a hosszú utazáskor ajánlott, de ha tartalékolni akarjuk az akkumulátorban tárolt energiát (van ilyen üzemmód is), sőt ilyenkor – eléggé gazdaságtalan módon – benzint égetve termelhetünk áramot.
Hasznos innováció, hogy a menüben programozható a töltés időpontja, sőt a töltőáram nagyságát fokozatokban választhatjuk ki, így gyengébb hálózaton is tölthetjük az autót.
A töltés hagyományos konnektorból – ha nem csapja le a biztosítékot – 4 óra 25 perc, Type 2 csatlakozóval (ami a töltőhöz hasonlóan jár az autóhoz). A 3,6 kW-os töltőoszlopokról 2,5 óra. A 218 lóerős rendszerteljesítmény a GTE gomb megnyomásával érhető el, ilyenkor a kormányszervó és a gázpedál közvetlenebbre változik, és olyan hangos lesz (hangszórókból) az autó, mint egy GTI. És nagyon gyors. Álló helyzetből 100 kilométer/órás sebességre 7,4 másodperc alatt ugrik, végsebessége 225 kilométer/óra.
 
6,5 liter
 
Presztízs MagazinNem egy testben két lélek ez a Passat, hanem egy testben rengeteg lélek. Ha autók szenvednek elmebetegségben, a Passat GTE skizofrén. Rengeteg én, rengeteg tudat jellemzi. Legalább ötféle módban használhatjuk, de emellett a hibridsége is háromféleképpen nyilvánul meg. Ahány mód, annyiféle viselkedést tapasztalhatunk. Kétségkívül a két szélsőség az elektromos autó és a sportos GTE. Mindkettőt imádtam.
Elméleti elektromos hatótávja 50 kilométer, nálam 48-49 kilométer volt a maximum, amit tisztán, kibocsátásmentesen tettem meg. Elégedett voltam az eredménnyel és a 600 kilométeres teszthét alatt, sok töltéssel mért 1,5 liter/100 kilométeres plusz 12 kWh-s átlagfogyasztással is. Külön megmértem a bécsi kiránduláson elért fogyasztását. Végig tempós GTE módban használva 6,5 literes átlagot mutatott a fedélzeti számítógép. A benzintartály ötven literes, a csomagtartó ugyan mély, de az akkumulátorok miatt nem túl magas, a térfogata 402 liter.
 
Presztízs Magazin17 millió
 
Nem olcsó, sőt már az alapverzió is 13,5 millió forint, a tesztelt jócskán felextrázott tesztautó pedig 17,2 millió forintot kóstált. Ezért a pénzért igazi biztonsági autót kapunk: városi vészfékező, gyalogosfelismerő, adaptív sebességtartó, automatikus parkolás-segítő, sávtartó és holttérfigyelő, 360 fokos kamerarendszer – a főbb őrangyalok.
Még nincs értékelve