Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Porsche 911 – a német sportautóikon

Ötvenöt éve indult hódító útjára a Porsche 911, amelyet egy véletlen folytán hívnak így, nem pedig 901-nek

Gesztesi András | Porsche | 2018.10.23. |
Porsche
Porsche 911 – a német sportautóikon
A legtöbb fiú valószínűleg erről a legendás modellről álmodozott a legtöbbször. Ezzel nemcsak a magyarok lehettek így, hanem a németek is. Bár ők nagy eséllyel láthattak egy-egy példányt az utcákon hétköznap is, míg nekünk a balatoni nyaralások idején kellett beérnünk szinte az egész éves adaggal. A 911-esnél nem kellett találgatni, hogy akkor ez most a gyártó melyik modellje, hiszen ezt a mítoszt messziről sem lehet semmivel összekeverni.
Nem átlagos sofőröknek!
 
A második világháború után a német gazdasági fejlődés egyik jelképe a 911-es elődmodellje, a Porsche 356 volt. Az 1963-as Frankfurti Autószalonra időzítették az újdonság bemutatását, amelyet csak véletlenül hívnak 911-nek. A Peugeot addigra már minden olyan számkombinációt levédetett, amelyiknek 0 van a közepén. A franciák azért tettek így, mert már az első, az 1929-es gyártású, a mai 208-as elődmodelljének számító 201-esnél is a tagolást szolgálta a középső szám. Szóval mivel a stuttgarti gyártótól az onnan nyugatabbra lévő Peugeot már lenyúlta a tervezett nevet, ezért 911-esként dobták piacra a később legendássá vált autót. Az első modellnél, a gyártósoron, a belső számozásban azért 901-esnek hívták a sportautót.
 
Presztízs MagazinAz első Porsche 911 nem volt valami kényelmes, sőt kifejezetten egyszerűre tervezték. A szintén farmotoros, legendás Volkswagen Bogár szolgált alapul. A hátulra épített, léghűtéses kétliteres boxermotorból érkezett a 130 lóerős teljesítmény. Az erőforrás a hátsó kerekeken át vitte át az útra a sokszor megzabolázhatatlannak tűnő erőt. Az alapkoncepció gyakorlatilag változatlan a gyártás kezdete óta. Aki egy 911-esbe ül, az autótörténelem egyik fontos részébe csöppen. A szokásostól eltérő volt az indítókulcs helye is, hiszen azt a kormánykeréktől balra helyezték el. A négyszemélyes autó hátsó ülései olyan kicsikre sikerültek, hogy a gyár is 2 + 2 ülésesnek nevezte. Az első vázlatokat egyébként a gyáralapító Ferdinand Porsche unokája, Ferdinand Alexander Porsche rajzolta még 1959-ben. Az autó nem az átlagos úrvezetőknek készült, ezt bizony meg kellett tanulni vezetni. Részben a farmotoros kialakítás, részben a sportos jelleg miatt az átlagos sofőrnek szokatlan a túlkormányzott viselkedés. 
 
Megelőzte a korát
 
Presztízs MagazinA gyár mindig is különleges verziókkal kényeztette a vevőket. Már 1966-ban kijöttek az S-változattal, amely 160 lóerős motort kapott, egy év múlva pedig megérkezett az első Targa. A motor űrtartalma is emelkedett: 1969-ben 2,2 literes, majd 2,4 literes motor hajtotta a legendát. 1973-ban megjelent a versenyautós Carrera RS 2.7, amely a zárt pályás aszfaltcsíkok kedvelőit kényeztette el. Két év múlva a Porsche Turbóra figyeltek a sportautók szerelmesei. 
Az SC 1978-ban háromliteres motorral kezdett hódítani. Négy évvel később megérkezett az első kabrió is. Az első generációt egyébként egészen 1989-ig gyártották, és folyamatos fejlesztésekkel finomítottak rajta a sváb mérnökök. A típusváltáskor már 3,2 literes motorral szerelt autókat is lehetett venni. 
 
Presztízs MagazinA második generációt 1989-től 1993-ig gyártották, a belső számozásban ezt 964-nek hívták, és alapverziójában egy 3,6 literes 250 lóerős motor volt. A spoilerek már fontos szerepet kaptak a leszorítóerő-növelésben. Óránkénti 80 kilométeres sebesség felett a motorháztető fedelének kiemelkedése is ezt fokozta. Ebben a Porsche 911-ben már volt automata váltó, blokkolásgátló ABS, légzsák, illetve szervokormány is. A Carrera 4 pedig összkerékhajtással érkezett. A Turbo modell 3,3 literes motorja 320 lóerő leadására volt képes, de ezt a Turbo S-ben már 381 lóerőre piszkálták fel. A 3,6-os motor alapból 360, de S változatban már brutálisan erős, 385 lovas volt. 
 
Könnyebben, szélesebben, gyorsabban
 
A harmadik generációt, a Porsche 993 kóddal jelöltet, 1993-tól 1998-ig gyártották. A hátsó multi-link felfüggesztéssel már kezelhetőbbnek számított az autó. Jóval kezesebbnek számított a 911 az átlagautósnak is, a Turbo S-et már 450 ló húzta.
 
Presztízs MagazinA negyedik generáció 1999-es megjelenésével, a Porsche 996-tal érkeztek a léghűtéses helyett a vízhűtéses motorok, ezt a verziót 2004-ben váltotta a Porsche 997 kódnevű változat, amelyet hét évig, a Porsche 991 megjelenéséig készítettek. A 997-esből már 620 lóerős volt a GT2 RS típus. A legújabb modell tengelytávja egyébként 100 milliméterrel hosszabb, mint az elődjéé. Szemből a 911-re jellemző íves lökhárítón akad meg először az ember szeme. Ezt hangsúlyozza az elöl is megnövekedett nyomtáv, hogy az új 911-es modellek még erőteljesebben feküdjenek az úton. Az újratervezett külső tükrök az A-oszlop tövéből az ajtóra költöztek. Ez nemcsak aerodinamikailag előnyös, de az optikai szélességet növelve hangsúlyosabbá is teszi az új formatervet. A teljesen új, könnyű építésű karosszéria az intelligens alumínium-acél építési mód szülötte. A modellváltozattól függően ennek jelentős a szerepe a 45 kilogrammos tömegcsökkentésben. Ráadásul minderre jóval nagyobb merevség mellett képes. A további aerodinamikai optimalizálásnak köszönhetően – többek között a szélesebb, változó mértékben kitolható hátsó légterelő következtében – a 911-re ható felhajtóerőket a nagyon jó légellenállási együttható megtartásával csökkentették. 
 
 
Presztízs MagazinFilmszerepek
A Porsche 911 legendává válásához nem csak az kellett, hogy a kezdetben meglehetősen spártai modell mára luxusautóvá váljon. Számos filmszerep is segítette az autó karrierjét, láthattuk A Wall Street farkasában, a Tolvajtempóban, de Woody Allent is rabul ejtette az autó jellegzetes formája, az Annie Hallban is feltűnik egy reptéri „transzferben”. A gyerekek szintén találkozhatnak a 911 jellegzetes formájával, ugyanis a Verdák című animációs filmben Sallyként a világoskék 911-esnek nem epizódszerep jut. 
 
Még nincs értékelve