Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Renault Espace teszt: Digitális bennszülötteknek

Bíró Csongor | Renault | 2017.06.23. |
Renault
Renault Espace teszt: Digitális bennszülötteknek
Egy igazi látványautót épített a Renault, mely az autózás kényelmét és eleganciáját kínálja. De vajon milyen érzés vezetni? Hiszen mégiscsak az utazás az elsődleges célja egy autónak, még akkor is, ha a XXI. század emberének készítették azt.
Hogy néz ki?
 
Méretei (486x189x168 centiméter) továbbra is nagyvonalúak, de a dobozos kisbusz helyett egy sportos szabadidő-autó alakját vette fel az Espace. Az alacsony tetővonal és a 16 centiméterre megemelt hasmagasság (4 centivel bővült) jelzik, hogy itt nem egy hagyományos modellel állunk szemben. A tengelytáv 2,88 méter – ez 16 milliméterrel több, mint a jelenlegi Grand Espace esetében. A belső tér ennek is köszönheti barátságos tágasságát. Az új Espace-ból nincs Grand: egy méret van. A háromrészes panoráma-szélvédő az első ülések fölötti fix üvegtetőben folytatódik, 2,8 négyzetméternyi felületet kínálva. Aki még több fényre vágyik, nyitható panorámatetőt is rendelhet.
Presztízs MagazinTechnikailag is magasra emelte a lécet a gyártó, belezsúfoltak a járműbe mindent, ami ma a konkurenseknél elérhető. Az Espace-ban bármit testre szabhatunk, a belső hangulat paraméterei (világítás, masszázsülés, műszerfal) mellett még a motor- sebességváltó-futómű hármast is. A 8,7 hüvelykes érintőképernyőről vezérelhető R-Link 2 online fedélzeti rendszeren annyi funkciót állíthatunk be, hogy az Espace sokkal inkább tűnik egy drága kütyünek, mint autónak. A nemzetközi próba, a közel 500 kilométeres hazai tesztelés során a sajtóanyag és az instrukciók ellenére is maradt azonban sok sötét terület a menüben. Aki megbarátkozott az elmúlt években a tabletekkel, az tudni fogja kezelni a fűtést, a hifit, a navigációt, a telefonálást, a vezetési segédeket, aki nem, az felejtse el az Espace-t és a jövő Renault-jait.
Presztízs MagazinA legtöbbet használt, kedvenc funkciók mindig az utasok keze ügyébe esnek, köszönhetően a személyre szabható nyitóoldalnak és az oda elhelyezhető mini alkalmazásoknak (widget). Egy kattintással előhívható a kedvenc beállítások sora. A rendszer memóriája hat különböző profilt képes tárolni, ami különösen hasznos akkor, ha többen használják az autót. Ez a következőkből tevődik össze: nyelv, üléspozíció (masszázs gyorsasága és intenzitása), külső visszapillantó tükrök helyzete. HUD (vetített, head-up display) kijelző (magasság, intenzitás), rádióállomások, célállomás a navigációban, belső fényhangulat (szín, intenzitás), a motor élénksége, a motor hangja, a sebességváltó hangolása, a futómű keménysége, a klíma erőssége és a kormányrásegítés mértéke. A Multi-Sense jóvoltából az Espace sofőrje az élmények teljes skálájából választhat: a négy előreprogramozott üzemmód (eco, komfort, semleges és sport) mellett egy teljesen személyre szabható is rendelkezésére áll. Belső hangulata a vezetőhöz alkalmazkodik: a világítás vörös árnyalatot kap és a motorhang is sportosabb hatást kelt a Bose hifinek köszönhetően.
Presztízs MagazinA kocsit kiváló (Cx 0,30) aerodinamikai felépítés jellemzi, elődjénél nemcsak kisebb, de jóval könnyebb is, 250 kilogrammot fogyott. Új a padlólemez, az autó elemei is alacsony tömegű anyagok felhasználásával készültek: alumínium az ajtóknál és a motorháztetőn, Noryl műanyag az első sárvédőknél és termoplasztik a csomagtér-ajtónál. Tárolóból van bőven, így érthetetlen, hogy miért a középkonzol alá rejtették el a palacktartókat, ráadásul úgy, hogy a palackok nem esnek kézre.
 
Milyen volt vezetni?
 
A korábban a Lagunában megismert négykerék-kormányzás (4Control) összeköttetésben áll az intelligens lengéscsillapítással, de vezetéstámogató rendszerekből sem szenvedünk hiányt: a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer brutális hangerővel búg, a halottat is felébreszti. A LED-es tompított fény/távolsági fény automatikusan kapcsolódik. Van sebességtúllépésre figyelmeztetés, közlekedési tábla felismerő rendszer, holttérfigyelő rendszer, követési távolság figyelő rendszer aktív vészfék rásegítővel (ami negyven kilométer/óra alatt átadja az irányítást). Robotizált parkolórendszere a merőleges és a párhuzamos parkolás mellett a halszálka irányú parkolóhelyekre is bekormányozza a kocsit.
Presztízs MagazinA 4Control rendszer folyamatosan aktív az Espace-ban. Komfort üzemmódban 50 kilométer/óra alatti sebességnél (60 kilométer/óra normál, 70 kilométer/óra sport üzemmódban) a hátsó kerekek az első kerekekkel ellentétes irányban, maximum 3,5 fokban fordulnak el. Így olyan hatást ér el, mintha az autó tengelytávja rövidebb, az autó manőverezhetősége pedig egyszerűbb volna. Ha ennél magasabb sebességgel haladunk, a hátsó kerekek az első kerekekkel megegyező irányba fordulnak, így a hatás olyan, mintha az autó hosszabb tengelytávval rendelkezne, ami jótékonyan hat a stabilitásra és a biztonságra.
Míg a 4Control rendszer az autó oldalirányú mozgására van közvetlen hatással, az adaptív felfüggesztés a hosszanti mozgásokat tartja kézben. A felfüggesztésben lévő elektromágneses érzékelőkkel az Espace folyamatosan értékeli a vezetési feltételeket, és ennek megfelelően módosítja a beállításokat, akár percenként százszor. Első futóműve pszeudo Mac-Pherson, a hátsó félmerev tengely, elöl 320/28 milliméteres hűtött, hátul 290/11 milliméteres féktárcsák lassítják 1,6-1,7 tonnás tömegét. 801-813 kilóval terhelhető (ötszemélyes változat), 2000 kilós fékezett utánfutót vontathat.
Presztízs MagazinJómagam egyénre szabott üzemmódban használtam, mindent sportosra állítottam, kivéve a motort, hogy így is spóroljak, de bármilyen beállítást is használtam, nem találtam meg a harmóniát. Valahogy nem tudtam elégedetten hátradőlni és élvezni az utazást. Valószínűleg a rossz székben ültem, utasként sokkal élvezetesebb az Espace. A sebességváltó kar, amely az EDC váltót vezérli, tapintásra is kellemes, a váltás zökkenőmentes, bár kissé késlekedik, amikor előre-, illetve hátramenetbe toljuk a kart.
Az első ülések körülölelnek. A megnövelt fejtámlák nagyobb kényelemérzetet biztosítanak. A háttámla minden testalkathoz idomul. A magas vezető-pozíció kellemesebbé és biztonságosabbá teszi a hosszú utakon a vezetést. Az ülés magassága és az ülőlap dőlésszöge valamint a deréktámasz külön-külön állíthatók be az ülés jobb oldalán elhelyezett gombokkal vagy az R-Link 2 képernyőjén. A tesztelt Initiale Paris verzióban 10 féle paraméter állítható be (ebből 8 elektronikusan), így az ideális üléspozíció tökéletesen megtalálható.
 
 
Presztízs MagazinA dominó-elv alapján
Hátul három különálló ülés fogadja az utasokat, a harmadik üléssorban két további hely található. A hátsó ülések teljesen a padlóba hajthatók, így az új Espace elnyerheti csomagtér-kapacitásának maximumát: lapos padlóval 2101 liter (5 ülés) és 2035 liter (7 ülés). Ülései külön-külön vagy egyesével egyetlen gombnyomásra (akár a vezetőülésben ülve a tabletszerű érintőképernyőt nyomkodva, de a csomagtér, vagy az utastér felől is) behajtogatódnak a padlóba, bármi is legyen a fejtámlák pozíciója. Az ülések lehajtása dominószerű. Ebben egy ötletes szerkezet segít: ahogy elektronikusan kioldanak az ülések, egy rugós mechanika és a gravitáció dolgoznak össze. A csomagtér az ötüléses változatban 680-785 literes (az üléssor tologatható), hétüléses változatban 614-719 literes, hét üléssel 247 literes.
 
Presztízs MagazinHogyan megy?
 
A 160 lóerős dízelmotor a Renault Twin-Turbo technológiáját alkalmazza. A kiskapacitású feltöltő intenzív gyorsulást és azonnali reakciót biztosít alacsony fordulaton. A már 1250-es fordulatnál rendelkezésre álló 265 Nm-es nyomatékkal (60 Nm-rel több, mint a leváltott erőforrásé) az alacsony fordulatszámnál rendelkezésre álló erő összevethető a kétliteres motorokéval. A második turbófeltöltő intenzív gyorsítást biztosít magasabb fordulatszámon. A motor a hatsebességes duplakuplungos automataváltóval alkot egységet. Legnagyobb nyomatéka 380 newtonméter, amelyet 1750-es percenkénti fordulattól foghatunk munkára. A fogyasztásra nem lehet panaszunk, a teszt során 5,9 literes átlagot mértünk 100 kilométerenként, legnagyobb hatótávja egy tankkal 950 kilométer.
 
 
Presztízs MagazinMennyibe kerül?
Az új Espace-hoz legolcsóbban 9,39 millió forintos listaáron juthatunk (dCi 130), a 200-as benzines alapára 10,4 millió forint, a 160 lovas dízelért 11 millió forintot kérnek el. Az Initiale Paris csúcsfelszereltség felára kétmillió forint, minden jóval megkent tesztautónk így 13,5 millióba került.
 
Még nincs értékelve