Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Rolls-Royce Phantom

„Elvisszük Őlordsága Rolls-Royce-át!”

Beck András | Rolls-Royce | 2019.07.31. |
Rolls-Royce
Rolls-Royce Phantom
Majd mi leszünk odafent, ők meg majd idelent – mondta többször is Mr. Stokes az első világháború utáni időszakban játszódó brit televíziós vígjátéksorozatban, a Csengetett, Mylord?-ban, amikor egy igazságosabb világban reménykedett. A Meldrum-háznál dolgozó komornyik egyik nagy álma Őlordsága Rolls-Royce-a volt. Az egyik ügyeskedésénél még meggyes lepényt is szállított vele egy cukrászdának, miközben a munkaadói azt hitték, hogy az árváknak viszi.
A húszas évek Egyesült Királyságának valóságos ikonja volt a Rolls-Royce. A név már a kezdetektől egyet jelentett a professzionális, kompromisszummentes minőség, a megingathatatlan megbízhatóság és a páratlan mérnöki megoldások egységével. Az első Rolls-Royce Phantom 1925-ös bemutatásával ez a lista az utánozhatatlan exkluzivitással és a fényűző luxussal egészült ki. 7668 köbcentis, hathengeres motorjával a Phantom a Rolls-Royce Silver Ghost nyomdokaiba lépett, amelyet 18 éven át gyártottak.
 
„Hozza ki a Rollsot!”
 
Presztízs MagazinAz új modell teljes neve eleinte Rolls-Royce New Phantom volt, amely modellmegjelölés első tagját csak a második modellgeneráció 1929-es debütálásával törölték el. Azóta római számok jelölik a modellsorozat nyolc generációjának váltásait. Bármelyikről legyen is szó, a „Phantom” mind a mai napig egyet jelent a „tökéletességre való törekvés” iránti rendíthetetlen elkötelezettséggel a járműépítésben.
A márka története azonban igazából még régebbre, egészen 1884-ig nyúlik vissza. Henry Royce ekkor alapította azt a céget, amelyben húsz év alatt készült el az első autó. Ezután találkozott Charles Rolls-szal, akivel közös céget alapítottak. Az 50 lóerős Silver Ghost, azaz Ezüst Szellem 1906-ban került piacra, ez az autó már a kor élmezőnyébe tartozott. A Ghost elnevezés arra utalt, hogy a motorzaj rendkívül alacsony volt. Maga a társaság a repülőgép-hajtóművek gyártásával nőtt naggyá.
 
„Gondolom, a család és ön, uram, a Rollsban jönnek majd.”
 
Presztízs MagazinA Phantom típusnév 1925-ben jelent meg elsőként. Az Új Phantom a 40/50 HP modell 7,7 literes, soros hathengeres motorral szerelt különkiadása volt, amely gyakorlatilag a Silver Ghost egyik változata. Az autócsodát nemcsak az angliai Derbyben, hanem az Egyesült Államokban, Springfieldben is gyártották. 1929-ben érkezett a Phantom II, ami azzal is járt, hogy az előző, Új Phantomot, amelyből összesen 3512 darab készült, elkezdték Phantom I-nek hívni. A második változat 1936-ig készült, összesen 1680 darab jött le az összeszerelő sorról. Ebből volt rövidített tengelytávú „Continental” változat. A Phantom II-vel befejeződött az amerikai gyártás is.
 
„Hogy merészelsz csak gondolni is rá, hogy Őméltósága Rolls-Royce-ában utazz?!”
 
Presztízs MagazinA Phantom III-ból 727 darabot gyártottak1936 és 1939 között. Mint mindegyik modellgeneráció, ez is az autóipar történetének egy-egy különleges momentumához köthető. A Rolls-Royce Phantom III például a brit manufaktúra első olyan modellje volt, amelybe tizenkét hengeres erőforrást építettek, míg a Rolls-Royce Phantom IV modellből 1950 és 1956 közt mindössze 18 példány készült – kizárólag kormányok és államfők számára. 1954-től már négyfokozatú automataváltót is beépítettek a járműbe, amelyet egy 5,7 literes soros nyolchengeres motor mozgatott. Ezek közül egyébként 16 darab hollétéről tudnak az autótörténészek; köz- és magángyűjteményekben találhatók meg.
 
„Őrültség volt ide Rolls-Royce-szal jönni!”
 
Presztízs MagazinA Phantom V már nagyobb számban készült, 1959 és 1968 között 832 darabot adtak át a vevőknek. 1965-ban jött ki az-az autó, amelynek John Lennon volt a tulajdonosa. A popzenész pszichodeliktikus színekre festett limuzinját sokan felháborodva nézték. Állítólag egy idős hölgy így fakadt ki, amikor meglátta a kocsit: „Te szemét disznó! Hogy tehetted ezt egy Rolls-Royce-szal?!”
Az előző modellel műszakilag szoros rokonságban lévő Phantom VI 1968-tól 1990-ig készült, 374 darabot szereltek össze, nagy részüket 1979 előtt. II. Erzsébet királynőnek két darab is van az autóparkjában. 1998-ban a gyár addigi tulajdonosa, a Vickers úgy döntött, hogy eladja a Rolls-Royce-ot. A vásárló a BMW volt, mely már addig is szállított motorokat és alkatrészeket a Rolls-Royce autókhoz. A bajorok ajánlata 340 millió fonttal felülmúlta a Volkswagen 430 milliósát. Ezt követően a Rolls-Royce Motor Cars 2003-ban piacra dobta első autóját, a VII-es számú Rolls-Royce Phantom-ot, melyet egy 6,75 literes V12-es motorral szerelnek. A repülőgépekhez hajtóműveket gyártó Rolls-Royce külön cégként működik.
 
„Igen, rendkívül jó cég, nagyon gazdag társaság, Rolls-Royce-on szállítanak.”
 
A nyolcadik, ma újonnan kapható generáció 2017-ben mutatkozott be. A nagyobb és az autó elejébe jobban beleolvadó hűtőrács felett természetesen ott az elmaradhatatlan Spirit of Ecstasy, azaz az eksztázis szelleme szobor, amely az eddiginél magasabbra került. Az angyalfigura az autótörténelem egyik legismertebb emblémája. Eredetileg Spirit of Speed-nek, azaz a száguldás szellemének hívták, de később módosítottak az elnevezésen. 1911 és 1914 között az angyal bronzból készült és ezüst bevonatot kapott. Ez önmagában is nagyon értékes volt, ezért nem csak az autórajongók figyelmét keltette fel. A sok lopás miatt tértek át a máig használt nikkelötvözetre. A gyalogosvédelem miatt Svájcban egyébként betiltották a szobrot. Az alpesi országban új Rolls-Royce modelleket vásárlóknak azonban nem kellett csalódniuk. Ők is kaptak egy Spirit of Ecstasy-t, de az a kesztyűtartóba került. A mai modellekben a figura parkoláskor besüllyed a motorházba. A 2017-ben bemutatkozott Phantomban a lézertechnológiára épülő fényszórók az éjszaka sötétjében is szinte nappali világosságot adnak. Tiszta időben akár 600 méterre elvilágítanak. Vastag, kézzel polírozott rozsdamentes acéldíszítéseket tettek a motorháztetőre, az ablakok köré és a C-oszlophoz. A Rolls-Royce büszke az autógyártás legnagyobb egybefüggő, kézzel polírozott rozsdamentes fémfelületére is. A 22 colos kerekeken guruló autó utasterébe kizárólag prémiumanyagok kerültek. A hatalmas limuzin meghajtásáért a BMW-től származó duplaturbós 6,75 literes V12-es benzinmotor felel. Ennek a teljesítménye 571 lóerő, azaz 420 kilowatt, a maximális nyomatéka pedig 900 Newtonméter. Az erőforrást nyolcfokozatú automataváltóval kapcsolták össze a mérnökök. Nem is akármilyennel, a műholdas navigáció alapján folyamatosan figyeli a domborzati viszonyokat és egyéb körülményeket, ezáltal mindig a megfelelő sebességfokozatot választja ki a szerkezet.
 
„Szerintem Rolls-szal jönnek.”
 
Presztízs Magazin2018-ban a Rolls-Royce Motor Cars világszerte 4107 darab luxusautót adott át ügyfeleinek, amely a 2017-es teljesítmény tükrében 22,2 százalékos növekedés, egyúttal a márka 115 éves történetének eddigi legjobb eredménye. A brit luxusautó-gyártó első számú piacának továbbra is az amerikai kontinens tekinthető, ahol a márka értékesítési mutatója évről évre újabb csúcsot dönt. A tavalyi év a Bespoke programban született autók megrendeléseit tekintve is soha nem látott eredményeket hozott a cég szerint. Az ügyfelek egyedi igényeit kiszolgáló projekt még tovább erősíti a Rolls-Royce pozícióját a legmagasabb luxuskategóriában.
Bár ma már az Egyesült Királyságban is jóval kevesebb a komornyik, mint csaknem száz éve, de ettől a márka és a Phantom megítélése nem csak a csúcsminőséggel, hanem a legfelsőbb társadalmi osztályokkal és a hatalmas vagyonnal egyenlő. A mai Mr. Stokes is irigykedve nézi a Rolls-Royce modelleket, de egy Phantomért 120-150 millió forintot kellene adnia. A hetvenes években gyártott Rolls-Royce-okat a használtautó-piacon 5-10 millió forintért kínálják, a néhány évesek 70 millió forintnál is többe kerülnek.
 
Még nincs értékelve