Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Tuning show

Természetesnek vesszük, hogy sci-fi filmekbe illő kocsikkal furikázunk

B.P. | Profimédia-Red Dot | 2020.02.23. |
autó, tuning
Tuning show
A mai modern autók számos olyan funkcióval rendelkeznek, amelyek tíz-tizenöt évvel ezelőtt a sci-fi kategóriába tartoztak volna. Bemutatjuk a tíz legizgalmasabb fejlesztést, amelyek szép lassan megváltoztatják az autós társadalmat.
1. Ébresztő!
Esti híradó közben lassan nagyobb eséllyel botlik az egyszeri tévénéző a hírbe, hogy elalvó sofőr okozott közúti balesetet, minthogy a Trónok harcában meghal egy közkedvelt figura. Amerikai statisztikák szerint az ottani autós balesetek 17 százaléka a vezető fáradtságára vezethető vissza, Európában pedig még rosszabb a helyzet: minden negyedik alkalommal egy nem kellőképpen éber sofőr a hibás. Ezt megoldandó fejlesztették ki az éberségfigyelő automatikát, amely figyeli, például, a kormánymozdulatokat, az irányváltásokat és a fordulatszámot. Ha ezek alapján a rendszer úgy értékeli, hogy a vezető fáradt, akkor hang- és fényjelzéssel figyelmeztet. Állítólag jobb alvásriasztó, mint egy újszülött gyerek. Mondjuk, vezetés közben nem is árt… 
 
Presztízs Magazin2. Lábsuhintással nyitható csomagtartó
Gyakran van az úgy, hogy az ember mindkét keze tele van cuccokkal, amiket be kellene gyömöszölni a kocsi csomagtartójába, csak az a fránya evolúció nem gondolt arra, hogy annak a kinyitásához kellene egy harmadik kéz is… Sebaj, az autógyártóknak már erre a hétköznapi problémára is van gyakorlatias megoldásuk, méghozzá a kéz nélkül nyitható csomagtartó. Elég a lábunkkal suhintani egyet a hátsó lökhárító alatt, és az érzékelő szenzorok segítségével máris nyílik a csomagtartó. Nemcsak praktikus, de a gyerekeknek menő bűvésztrükként is eladható!
 
Presztízs Magazin3. Knight Rider ma már köztünk jár
A '80-as évek kultuszsorozata volt a Knight Rider David Hasselhoff főszereplésével, akinek legfontosabb társa a mesterséges intelligenciával felvértezett autója, Kitt volt. Ez a beszélő szuperszámítógép segítette a főhőst bevetései során, és bár még ma is sci-fi kategóriának tűnik, az igazság az, hogy ma már sok autó képes kontrollálni – és akár felülbírálni – a sofőr döntéseit a biztonság érdekében. Ilyen technológia a sávtartó automatika vagy a gyalogosokat és kerékpárosokat észlelő, szenzorok és kamerák információi alapján működő autonóm vészfék. Ezek már elérhető áron vásárolhatók meg, és segíthetnek abban, hogy a jelenlegi 25 ezernél kevesebben haljanak meg Európa útjain évente.
 
Presztízs Magazin4. Zöldhullám
Minden autós álma a zöldhullám, amikor az összes közúti lámpa szabad jelzést ad, és le sem kell venni a lábat a gázpedálról. Az Egyesült Államokban már vannak autók, amelyekben működik a zöld jelzésig visszaszámláló automatika, amely mutatja a vezetőnek, hogy mikor lesz előtte szabad az út. Hogy milyen tempóban terjed el a rendszer a világban, az nem is annyira az autókon, inkább az úthálózatok infrastrukturális fejlesztésein múlik, ugyanis a járművek mobilinternet-kapcsolaton keresztül, ezen rendszerek segítségével kapják a szükséges információkat.
 
Presztízs Magazin5. Száguldó internet
Máté Péter még arról énekelt, hogy „zene nélkül mit érek én”, ma aktuálisabb lenne a szöveg úgy, hogy internet nélkül mit érek én. Már elképzelni sem tudjuk a napjainkat folyamatos netkapcsolat nélkül, és erre az autógyártók is ráéreztek. Egyre több márka épít az autójába mobilinternet kapcsolatot, amely wifi-hotspotként megosztható az utasok között. Így ők a mobiljukkal, laptopjukkal vagy tabletjükkel útközben is online maradhatnak.
 
Presztízs Magazin6. Beépített porszívó. Micsoda?!
Az autójuk tisztaságára kényes sofőrök számára csak egy idegőrlőbb dolog van annál, hogy az utasok rendszeresen telemorzsázzák a belső teret – a szemét eltakarítása. Egyrészt meglehetősen időigényes elfurikázni egy benzinkúthoz csak azért, hogy a kárpitba ragadt kajamaradványokat összeporszívózza az ember, másrészt, ha mégis van idő és türelem hozzá, akkor rendszerint az apró hiányzik az egyenletből. Merthogy azok a fránya porszívó-automaták csak pénzérmékkel működnek… Na, erre a problémára találták ki az autóba beépített saját porszívó ötletét, amelyre csak rá kell csatlakoztatni a gégecsövet, és máris indulhat a munka. Így se benzinkút, se apró nem kell a takarításhoz. Már csak idő és türelem kellene, ami sajnos még mindig nem alapfelszereltség.
 
Presztízs Magazin7. Houston, baj van!
2019. március 31-től már csak olyan autó hozható újonnan forgalomba, amelyikbe beépítették az automatikus segélyhívó berendezést, vagyis az eCall-t. Itt az „automatikus” szócskán van a hangsúly, és az a lényege, hogy ha balesetet szenvedünk, aminek következtében nem vagyunk képesek kommunikálni és segítséget hívni – mert, mondjuk, elvesztettük az eszméletünket –, ez az okos kis masina magától leadja az SOS-jelzést a központnak a kocsi pontos helyével és a baleset időpontjával együtt. Így akkor is gyorsan segítséghez juthatunk, ha egy olyan útszakaszon történt meg a baj, ahol hosszú ideig a madár se jár. Ez bizony életmentő lehet!
 
Presztízs Magazin8. Parkolni sosem volt ilyen egyszerű
Sokan pont úgy vannak a parkolással, mint a suliban a geometriával voltak – egyszerűen utálják. Mondjuk, van összefüggés a kettő között, mindkét területen jól kell szöget számolni, hogy megkapjuk a helyes végeredményt, ami parkolás esetén az, hogy az autónk befér arra a szűk téglalapnyi helyre. Szerencsére a modern parkolást segítő automatika ma már elvégzi helyettünk az egészet, és benavigálja az autót a helyére. Sőt már a parkolóhely megkeresésében is segít: az út mindkét oldalán pásztázza a szóba jöhető helyeket, és kiválasztja nekünk a leginkább megfelelőt. Mielőtt előre innánk a medve bőrére, a forgalmi vizsgán még jó darabig vizsgatétel marad a párhuzamos parkolás – automatika nélkül… 
 
Presztízs Magazin9. Dugóban takarékoskodás
Már 2006-ban bemutatták az első, forgalmi dugóban és piros lámpánál a motort automatikusan leállító, majd gázadáskor újraindító stop-start rendszert, amely azonban csak nemrég terjedt el széles körben a középkategóriás modellek felszereltségeként. Népszerűsége érthető a nagy „mentsük meg a Földet” hangulatban, hiszen akár nyolcszázalékos üzemanyag-megtakarítás is elérhető vele, amivel jelentősen csökken a károsanyag-kibocsátás. Nem mellesleg lehúzott ablaknál sem fulladunk meg a dugóban… 
 
Presztízs Magazin10. Minek ide térkép?
Ma már egyre kevesebben veszik elő a térképet, hogy megtervezzék az útvonalat, egyszerűen csak bepötyögik a navigációs rendszerbe a célállomást, aztán indulhat a buli. Ráadásul ma már a régi offline GPS-ek is elavultak, amelyeken frissítgetni kellett a térképet, ugyanis a modern rendszerek folyamatosan követik a forgalmat is, így az útközben kialakuló torlódásokra is reagálnak, gyorsabb útvonalat tervezve, ha szükséges. A jövő tényleg elkezdődött.
 
Még nincs értékelve