Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Az elején kopp – de a végén hopp!

FIRE – tűz, mely nem éget, sokkal inkább gyarapít

Benkő Péter | Benkő Péter | 2021.03.01. |
Az elején kopp – de a végén hopp!
Emberek vagyunk. Emberi gyarlóságunk ragaszkodni a könnyű, jómódú élethez, körülményekhez, lehetőleg már fiatalon minden alkalmat megragadva, minden lehetőségből a maximumot kihozva. Carpe diem, ne gondolj a holnapra, élvezz ki mindent, pörögj, szórakozz, használd ki, amit az élet nyújt, és MOST használd ki, amíg jólesik, mert most vagy fiatal! Oké, hogy erre vágytunk/vágyunk, hisz melyikünket nem csábít, ami jó, ami élvezhető, a könnyű, szabad élet?! Emberek vagyunk. Viszont vannak köztünk – ugyan még kevesen, de már vannak – úgymond biztonsági játékosok. Ők azok, akik harminc-, huszon-, sőt a legprofibbak már tizen-(!)évesen tervezik a jövőjüket anyagilag biztonságban tudni, megélhetésüket stabil pillér(ek)re alapozni. Mert innen-onnan azért hallják néha, hogy a nyugdíjrendszer nem tartható fenn sokáig jelen formájában, fontos ezért az öngondoskodás – és beleképzelik magukat a néhány évtizeddel későbbi életükbe. Ők azok, akik saját kezükbe veszik a sorsukat, felkészülve minden váratlan helyzetre, felkészítve bankszámlájukat a nyugdíjas éveikre. Hogy ne feltétlenül 65-70 évesen mehessenek nyugdíjba, s hogy aztán ne Állambácsit szidják majd, ha már huszadikán üres a buksza.
Az öngondoskodással – valljuk be – még ma is keveset foglalkozunk, pedig többet kéne. Ahogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján olvassuk, „2010. november 3-ával megszűnt a kötelező magánnyugdíjpénztári tagság. (…) A 2010. november 1. és 2011. december 31. közötti időszakban a teljes mértékű nyugdíjjárulék és a munkáltatói nyugdíjbiztosítási járulék kizárólag az állami nyugdíjalapba került, a magánnyugdíjpénztárban maradóké is.”
Igen, aki a fenti időszakban már aktív kereső volt, minderre jól emlékszik.
Az MNB aztán arra is felhívja a figyelmet, hogy nyugdíjas éveink pénzügyi tervezését érdemes időben, aktív kereső korban elkezdeni, s fel is sorolja azokat a lehetséges alternatívákat, melyekkel kvázi magunk is rásegíthetünk nyugdíjunk izmosabbá tételére, azaz időben szerződve és folyamatosan fizetve tehetünk azért, hogy tényleg ne ürüljön ki huszadikára az a bizonyos buksza.
Melyek a jegybank által felsorolt öngondoskodási lehetőségek? Egyrészt a nyugdíjpénztárak (magán- vagy önkéntes kölcsönös), másrészt a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), harmadrészt pedig a nyugdíjbiztosítások, ezeknek is két fő fajtája létezik. Az állam különböző adókedvezményekkel ösztönzi a dolgozókat, hogy ők is ösztönözzék magukat jövőjük érdekében. Sokan élnek is vele, de ez a cikk most ennél azért többről és másról kíván szólni, úgyhogy a fentebb felsorolt öngondoskodási lehetőségeket most tegyük félre, és gondolkozzuk el egy kicsit. Jönnek a nagy számok, ahogy Nagy Bandó mondta 1986 táján:
 
„…hát akkor most matekozzunk picit!”
 
Presztízs MagazinAz bizonyára előttetek is egyértelmű, hogy a pénz úgy ér igazán valamit, ha egy része zsebben marad, hogy majd alkalmas helyen „dolgozzon”, megfelelő hozamot produkálva. Nem elég, hogy kövesse az inflációt, mint egy bankbetét, annál több kell. Befektetni, majd a hozamot újra és újra befektetni. S ha valaki ezt felismeri, képes és hajlandó tenni érte, ráadásul ezt a megfelelő időben elkezdi, még az sem biztos, hogy ki kell várnia a nyugdíjkorhatárt. Na, erről lesz most szó, az öngondoskodás új (igazándiból mindig is létezett) formájáról.
A nagy számok sokat emlegetett törvényének logikája azt súgja: minél előbb, a lehető legfiatalabb korban, ha már van kereseted, kezdd el tudatosan építeni, kvázi felhalmozni saját kis tőkédet, amit jól forgatva-befektetve naggyá tehetsz nem is olyan hosszú idő alatt.
Na persze, ez szépen hangzik, de hogyan tudom ezt megvalósítani? – kérdezed teljes joggal. Ugyanis két, egymással szembe menő, egymásnak gyökeresen ellentmondó folyamat vezérli életedet, s hol egyik, hol meg a másik kerekedik felül. De hosszú távon csak az egyik győzhet! Csak – korántsem mindegy, melyik lesz a befutó.
Az egyik folyamathoz elég bekapcsolnod a tévét, bemenned bármilyen üzletbe, ahol mit látsz? Akció, akció, akció. S mi erre a reakció? Megveszem ezt, megveszem azt, és akkor már amazt is. Mert az ismerősöm is vett, a szomszédom is akar, hát majd pont nekem ne legyen? Nagy a csábítás, valld be. És lényegében ugyanide tartozik a bevezetőben olvasható gondolatmenet, mi szerint ÉLJÜNK! – és ne csupán túléljük a mindennapokat. Igen, a carpe diem életérzés: vegyél meg, amit tudsz, adj meg magadnak, amit lehet, próbálj ki mindent, mert más is kipróbálja!
Tedd a szívedre a kezed: tényleg a külsőségek, a földi javak, a luxuscikkek halmozásával érzed magad jól? „Naná, hát persze, mi mástól?” – hallom is a választ. Csakhogy…
 
…van egy másik válasz is,…
 
…ami pont, hogy tagadja mindezt, és arra ösztönöz, hogy egyáltalán ne vásárolj felesleges dolgot, ne költs többet a szükségesnél, pénzedet, ami megmarad, szépen tedd félre. Azaz: kezdd el megalapozni anyagi jövődet! Minél hamarabb teszed, annál jobb, minél több tőkét kovácsolsz össze, s azt minél jobban forgatod, az annál előbb biztos megélhetést produkál számodra – akár még úgy is, hogy soha többet nem kell dolgoznod. És itt jön be a gyökeres ellentmondás: le tudsz-e mondani az élvezetekről fiatalon, miközben kortársaid nagykanállal habzsolják az életet? Határt tudsz-e szabni a költekezésednek, lemondva a legújabb márkás cuccokról, ruháról, mobilról, autóról? El tudod-e kerülni, hogy elússz a hitelek tengerében?
Ha a válaszod „igen”, s ez kellően határozott, akkor olvass tovább! A „nem”-mel válaszolóktól itt sajnálattal, de el kell búcsúznunk – írnám első reakcióból, de nem írom, mert szeretném őket is arra bíztatni, maradjanak! A lényeg most jön csak igazán, középpontjában…
 
…a tudatossággal!
 
Presztízs MagazinÉs akkor beszéljünk nyíltan! Megszületett a döntésed, az igen-táborba tartozol. Tegyük fel, már rendelkezel jövedelemmel, de ha még csak ösztöndíjjal, zsebpénzzel, az is valami! Most pedig szépen lefektetünk pár alapvetést. Az első legyen mindjárt az „addig nyújtózkodj…” elv, azaz zárd ki életedből a hitelfelvételt, ne menj mínuszba! (Egyszerű okból: ha fiatalon elúszol, később sokkal nehezebb lesz a mínuszt pluszba átfordítani. És számunkra most a plusz a lényeg!)
Ha ez így oké és elfogadtad, nézz körül a közvetlen környezetedben! Lásd meg a barátaidon/barátnőiden, boldogabb-e az életük attól, hogy a legtrendibb (valószínűleg a legdrágább) cuccot hordják, a legmenőbb telóval villognak, a legjobb helyeken buliznak! Tedd fel a kérdést: boldogok ők egyáltalán? Ugyanúgy megvannak a napi problémáik, mint neked, hiába a nagy felszínes körítés, a felhajtás. Az élvezetekkel együtt szaporodnak a nehézségek is – csak nem beszélnek róla. Nehéz döntést kell hát meghoznod: mondj le arról, ami felesleges, csak azt vedd meg, amire alapvetően szükséged van. Tudatosan éld az életed, kerüld a káros szenvedélyeket, ne törődj vele, mit szólnak a haverok! Légy te egyéniség! Rengeteget megspórolsz mindezzel. Na, és ezt a maradék pénzedet hagyd szépen a számládon. Nem lesz unalmas életed, hidd el! Nos, döntöttél, oké ez is? Remek, menjünk tovább!
Eltelt pár hónap, egy-két év, s örömmel látod, bankszámládon szépen gyarapszik az el nem költött összeg. Épp itt az ideje felkeresni egy szakembert, akár úgy, hogy besétálsz a bankba és tanácsot kérsz hosszú távú befektetéshez. Hiszen még az elején jársz. A pénzintézet munkatársa ki fogja ajánlani a számodra legmegfelelőbb konstrukciót. Ha úgy érzed, nehéz választani, keress fel egy független befektetési tanácsadót vagy egy másik bankot, menj be a postára is, érdeklődj, tájékozódj! S ha mindent alaposan megértettél, megismertél és döntöttél, gyerünk, fektesd be az eddig összegyűjtött pénzed!
Most már úgy érzed, biztonságban van? Ha igen, …
 
…dőlj hátra…
 
…legalábbis egy rövid időre. A pénzed már szépen gyarapszik, közben dolgozik is, hozamot termel. Ez nem kiugróan látványos gyarapodás még, de lesz nagyobb is, várd ki a végét! Tegyük fel, közben nő a béred, vagy jobban fizető állásba kerülsz, még többet teszel félre, mert változatlanul tartod magad a „csak a legszükségesebbet”, más szóval minimál-elvhez. Pénzügyi minimalizmus – hallottál róla? Pedig létezik, méghozzá egy új trend neve. Tehát: te most már trendi, azaz menő vagy. Szóval csak ne engedj a csábításnak, bármennyire nehéz megállni, mert neked komoly céljaid vannak! Hagyd hát, hogy szaporodjon, kamatozzon a pénzed, s éld nyugodtan az életed! A pénzszórás és a boldogság egyáltalán nem kézen fogva járnak, te viszont – amellett, hogy takarékoskodsz – még járhatsz a pároddal kézen fogva. És – ha képes vagy őt is ebbe az irányba motiválni, az duplán jó cél, nem? Együtt ez is könnyebb!
Az idő pedig közben telik, elfut megint pár év, ideje ránézni a betétecskére (ami lehet befektetési alapba fektetett pénz, állampapír, sok egyéb; a kötvénypiacon majd már nagyobb tapasztalattal érdemes keresgélni). Kiderül, a betétecske az évek során komoly betétté nőtte ki magát, jó esetben megfelelő hozamot is produkált. Jöhet a következő lépcsőfok:
 
…fektesd be az eddigi befektetésedet…
 
…és annak hozamát! Itt azért tudni kell, mi a befektetés. Bármennyire csábító is, egy vadiúj sportkocsit vásárolni, az minden, csak nem az! A befektetés ugyanis olyan dolog, ami – ahogy a bankbetét és hasonlók kicsiben – újabb, immár nagyobb hozamot termel számodra. Mi lehet ez? Például, ha összejött pár év alatt annyid, szóba jöhet, mondjuk, egy ingatlanvásárlás. Nem árt és nem szégyen itt sem tanácsot kérni, mert egy ingatlanügylet kockázatos ugyan, de hosszú távon megtérül. Mellette persze a korábbi megtakarításodat sem „rúgod fel”, azaz immár 3 lábon fogsz állni: első számú bevételi forrásként kapod a fizetésedet, ingatlanhasznosításból származik valamennyi plusz jövedelmed (ami nyilván kevesebb a fizetésnél, de több a semminél), és a harmadik pedig az újból gyarapodó összeg hozama, merthogy az első kettőből (már kettőből!) továbbra is befektetsz, és lehetőleg még mindig hosszú távra. Ne feledd: fiatal vagy, de már vannak tartalékaid, s immár két helyről takarítasz meg, s a kettő több mint az egy!
 
----------------------------------------------------------------------------------------
A stabil anyagi jövő megteremtésének lépései röviden:
1. döntsd el fejben: biztosítod a saját jövődet
2. az első lépéseket már a kezdet kezdetén, egészen fiatalon tedd meg
3. a megtakarítást folyamatosan gyarapítsd
4. ha összeállt egy nagyobb összeg, azt fektesd be újabb, másképp hasznot hajtó dologba
5. a jó befektetésed generálta hasznot ismét fektesd be, miközben az eredetit is párhuzamosan „újratöltöd”
6. a pénz pénzt hoz, a több alternatíva több lehetőséget rejt magában, a többfajta bevételi forrás már tervezhető, átcsoportosítható, a nagyobb tőke hozama is magasabb
7. ha ráéreztél a dolog nyitjára, olvass tovább!
 
Tulajdonképpen ez az elv lényege: kellő időben tartalékokat képezve több lábon állni. Később gondolkodhatsz aztán újabb ingatlanhasznosításban, vagy gyűjthetsz más devizában, a lényeg a széles portfolió: legyen ez is, legyen az is. Forint, deviza, ingatlan, bevételek, jövedelem. Sokat tanulsz a pénzügyekről ez idő alatt (ez is befektetés!), és továbbra is kőkeményen gyűjtesz. Még úgy vagy 15-20 évig, és – ha kimatekozod, rájössz, akár annyit fel tudtál „halmozni”, amennyiből lazán elmehetsz nyugdíjba. Úgy kábé 45-50 évesen! Miért ne? Nem leszel milliárdos, de a stabil megélhetésed biztosított. És ettől még nem kell otthon ülnöd! Kedvedre foglalkozhatsz azzal, amihez értesz, amit szívesen végzel, vállalkozhatsz, alapíthatsz céget. A lehetőségek száma végtelen, csak meg kell azokat ragadnod. És – még ha kevesebb bevételt hoznak is e kedvelt foglalatosságok, a befektetéseid, melyekkel időben megalapoztad a jövődet, biztosítékot nyújtanak számodra.
Innentől kezdve pedig újra hátradőlhetsz… most már bármennyi időre!
 
------------------------------------------------------------------------------------------
Veled van a tűz!
Létezik egy FIRE nevű mozgalom, nevük egy rövidítés, a Financially Independent – Retired Early szavakból. Anyagilag független – korán nyugdíjas – így lehetne magyarra fordítani. A világszinten terjedő financiális eszme lényege pont az, amire cikkünkben többször utalunk, azaz a megkeresett pénzünk megmaradó részét IDŐBEN, TUDATOSAN befektetni, aminek a hozamát újra, majd újra befektetni. A FIRE alapvetően ellentmond a fogyasztói társadalom elveinek, de elvek jönnek, elvek mennek – a világ ilyen.
 
Szóval az elvek léteznek, így vagy úgy működnek. Persze nem muszáj magadénak vallani a FIRE elvét, élhetsz a mának is. Arra viszont jó, hogy elgondolkodtasson!
Muszáj leszögezni, hogy a cikkben rejlő eszmefuttatás mindenképp egy ideális állapotot tükröz, hogy ez mennyire válik be, sok más tényező függvénye is. Elsősorban a hozzáállásé, másodszor a jövedelem nagyságáé, harmadszor a választott befektetéseké és még sorolhatnám. Konkrét „végeredményt” ezért sem mondhatok.
Pénzügyekben egyre jobb, ha képben vagyunk, s az én személyes tanácsom a kedves Olvasónak csupán annyi: tedd a mérleg egyik serpenyőjébe az „Élj a mának!” elvet, a másikba pedig az „Időben gondoskodj magad és családod jövőjéről!” felfogást.
Megvan?
Na, merre billen a mérleg? Nálam eldőlt. 
 
 
(A cikk a Pannon Presztízs magazin 17/12-es számában jelent meg. )
Még nincs értékelve