Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Mire harapnak a halak a kék óceánban?

Imre Szilveszter | Profimédia-Red Dot | 2019.10.30. |
GPS
Mire harapnak a halak a kék óceánban?
„Miss Chetwode-Talbot, ez egyszerűen nevetséges! Teljesen kizárt, hogy a lazacok életben maradjanak abban a környezetben. Ha a sejkje el akarja szórni a pénzét, mért nem vesz magának egy futballklubot?  Nézze, dr. Jones (…), a sejk az összes gazdag ügyfelünktől nagyban különbözik. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy valódi látnok.” Lazacot horgászni Jemenben? 2011 óta már nem vita tárgya, hogy a Lazacfogás Jemenben is lehetséges. Az asperger szindrómás halászati szakértő (Ewan McGregor) és a befektetési alapkezelő (Emily Blunt) közreműködésével, egy igen vagyonos arab sejk (Amr Waked) ambíciója szerint ugyanis megvalósul a nevetségesnek tűnő álom: a tenyésztett lazacok mégis elkezdenek árral szemben úszni. Vagyis az arab sejk magát a teljes „kék óceánt” teremti meg halastól, mindenestől, hogy aztán kedvére horgászhasson. Az üzleti világban is ilyen kék óceánokról álmodunk, amelyekben remélhetőleg a kapást is mi irányíthatjuk, miközben a piac jelentős része – előbb-utóbb – a vörös óceánok hajótöröttjeként végzi.
Árvízveszélytől azért még nem kell tartani
 
Bármennyire is világos a verseny nélküli piaci tér létrehozásának képlete, a megvalósítás korántsem olyan egyszerű, mint gondolnánk. Saját iparágunkban a még nem elérhető vásárlók számára értéket teremteni, ami számukra megtakarítási lehetőséget is kínál vagy teljesen új piaci részeket felfedezni, új kulcsterületekre behatolni, ahol egyedüliként tarolhatunk – ez a két legfontosabb „úszólecke” a kék óceán felfedezéséhez. Mivel a piac nem üzemeltet parti őrséget, nem számíthatunk segítségre, ráadásul a versenytársak is hasonló irányba úsznak. Valójában kevés olyan vállalkozás van, amely tartósan képes komoly erőforrásokat szánni az innovációra és az alapos piackutatásra, ezért aztán a kék óceán felkutatása lassú műfaj.
 
Presztízs MagazinA lazacok is árral szemben úsznak
 
Az új piac keresésében mi magunk is akarva-akaratlanul formabontókká válunk, többek között erről szól a startup üzleti formáció és a közösségi finanszírozás. Ifjú titánok ötleteket próbálgatnak, bedobják azokat a befektetői vagy a közösségi finanszírozásra épülő platformok mélyvizébe, hogy felmérjék, van-e piaci realitása a vállalkozásnak. Vagy azonnal startup céget alapítanak, és élesben próbálják ki pecaboltjukat a kék óceánban, legtöbbjük azonban – 10-ből 9 – nem éri meg a kétéves kort. A statisztikák szerint a hagyományos vállalkozások fele 5 éven belül megy csődbe, 30%-uk pedig 2 év alatt feladja. A szakértői elemzések egybehangzó konklúziója, hogy a kudarcot valló „pecások” induláskor nincsenek tisztában a környezeti feltételekkel, és nem ismerik a „halakat” sem.
 
Presztízs MagazinMivel növelhetjük a halak étvágyát?
 
Vagy mást, vagy többet és mindenképpen olcsóbban kell eladni, ha a vörös óceánban szeretnénk sikeresen kiélni pecázási ambícióinkat. Nem is sikerülhet mindenkinek, akinek mégis, annak komoly erőfeszítések árán, erős ellenszélben: a konkurencia állandó szorításában. Úgy tűnik, a halak étvágya a haltáp árától legalább annyira függ, mint annak minőségétől. A vörös óceán közepén aprócska kék foltokban vannak ugyan különleges ízlésű halpopulációk: számukra érdemes újszerű termékkel előrukkolni, hiszen így érintetlen üzleti térben horgászhatunk, hiszen itt mi magunk szabhatjuk meg a játékszabályokat. Sőt, teljesen új fogyasztói igényeket teremthetünk, végül is száz éve még senki sem tudta, hogy szüksége lehet szemránckrémre is, nem igaz?
 
Presztízs MagazinNálatok vannak-e állatok a cirkuszban?
 
Szerencse és fortély nélkül aligha sikerül, bár néha elég egyetlen jól meghatározott érték is, ami mellett határozottan állást foglalunk: így született meg az állatmentes cirkusz ötlete is. Az extrém élmények világa, a cirkusz hagyományosan a mutatványos művészet határait feszegette, amikor állatok idomításával nyűgözte le közönségét. Ebből nehéz úgy visszavenni, hogy az élmény ne csorbuljon, ám a Cirque du Soleil osztatlan diadalt aratott a cirkuszlátogatók körében sztárok és állatok felvonultatása nélkül is. Érték-innováció: ez volt sikerük titka. Olyan értelmes szórakozási lehetőséget teremtettek, amely miközben garantáltan lenyűgözi a közönséget, nem kíván állat-áldozatokat. A nyilvánvaló értéknövekedés ráadásul jelentős mértékű költségcsökkentéssel is járt, biztosítva ezáltal a vállalkozás fenntarthatóságát.
 
Presztízs MagazinÜberelni az Ubert: kék szigetek a vörös óceánban
 
Tíz éves sikertörténete alatt a népszerű, ugyanakkor kritikával fogadott peer-to-peer utazásmegosztó platform, az Uber főként az adóelkerülés és a szinte korlátlan profitszerzési potenciálja miatt került a figyelem középpontjába. Világos, hogy régi fogyasztói igényeket elégített ki, ésszerű költségekkel: így terjedhetett el. Aztán már azt is felrótták a cégnek, hogy az alapértékeknek szögesen ellentmond a tény, miszerint akkor is érdemes Uber-sofőrnek lenni, ha nem esik útba az úti cél, tehát taxi-szolgáltatóként is. Ezen a ponton már saját versenypolitikai szempontból is veszélyessé vált, így 2016-ban Magyarországról ki is kellett vonulnia. Az Uber sikere és részleges kudarcai éppen a szektor (hivatásos személyszállítás, taxizás) gyenge jogi szabályozottságának és kedvező árpolitikájának tudható be. A cég számára a magyar piac nem tudott kék óceán maradni, bár ez nem a halakon múlott. Aggodalomra azonban semmi ok: az Uber 2019-ben tőzsdére lépett, és világszerte 173 ország 785 városában horgászik saját kék óceánjában.
 
Presztízs MagazinAz ötlet vagy a rés az első?
 
Zseniális gondolat vagy nyilvánvaló szükséglet: melyik vezet el a kék óceánba? Mindkettő, ha a halak is úgy akarják, és hajlandók lesznek ráharapni. Könnyebbnek tűnik a második út, de éppen a hamisítványok piacáról ismerjük a temérdek példát egy-egy innováció azonnali lekoppintására. Vagyis rögvest ott a konkurencia, ahol az igény felmerül. Bár fáradságosabb és költségesebb útnak tűnik, szakmai és érzelmi szempontból is értékesebbnek bizonyulhat a saját ötlet piaci próbája, hiszen alapos környezettanulmány után a bevezetésében gyakorlatilag szabad kezünk van. Ma már szinte történelmi távlatnak számít például a közösségei oldalak feltűnése, de a legerősebb platform, a Facebook gyakorlatilag masszívan tartja magát a többi, kisebb forgalmat bonyolító versenytársa mellett. Mintha valóban urai lennének az online kommunikáció világméretű kék óceánjának.
 
Még nincs értékelve