Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Mire használható a lakástakarék?

PS-információ | archív | 2017.01.24. |
lakástakarék
Mire használható a lakástakarék?
Az egyik legkedvezőbb megtakarítási lehetőség ma Magyarországon a lakástakarék, avagy LTP. Ennél a megtakarítási formánál az állami támogatás segítségével az éves befizetések 30 %-ával egészítik ki a bankok a befizetett összeget.
A lakástakarék minimum 4 évre köthető, illetve a most elérhető legrövidebb időszak, ami után felvehető az összegyűlt pénz 48 hónap - 45 hónapra szól a legrövidebb ajánlat és mindenhol plusz 3 hónap a kifizetés időszak. 
 
Azzal kell tehát az LTP elindításakor számolnunk, hogy több év múlva használhatjuk fel az összegyűlt összeget - illetve már ezt is ki lehet kerülni, mivel áthidaló kölcsönnel akár azonnal felvehetjük a végösszeget - , ám a lakástakarék minden más tekintetben kiemelkedően előnyös megtakarítási mód. 
 
Sok kicsi sokra megy, sok nagy még többre
 
Még ezzel sincs vége az LTP előnyeinek, mivel egy ingatlan vásárlására vagy fejlesztésére akár több megtakarítás is összeadható. Egy családon belül több kedvezményezettnek is nyithatunk LTP-t, annyi kikötéssel él a szabályozás, hogy egy névre nem indítható el egy éven belül több szerződés. Jó tudni, hogy nem kell mindenkinek tulajdonosnak lennie abban a lakásban vagy házban, amelyre a lakástakarékkal összegyűjtött összeget felhasználjuk. A szerződés megosztása éppígy lehetséges. 
 
Mivel ennyire kedvező ez a lehetőség, nem véletlen, hogy szigorúan meg van határozva, mire lehet felhasználni a végösszeget. A minden másnál nagyobb ütemben bővülő megtakarítást könnyű megoldás lenne például nyaralásra vagy tizenéves gyerekünk zenekarának hangszerparkjára fordítani, ám ezt nem teszik lehetővé az LTP-t körülbástyázó törvények.
 
A szerződéses összeg felhasználása
 
Az LTP esetében létezik “gyűjtési időszak”, ami a lejáratig tart, utána pedig 3 hónap áll a bank rendelkezésére, hogy kiutalja az összeget. 
 
Ezután a felhasználási időszak kezdődik el, ami a kiutalástól indul, és a felhasználás igazolásával kell befejeződnie; majd 1-18 hónapig tarthat, amíg elköltjük a pénzt, és bemutatjuk a pénzintézetnek, milyen lakáscélra fordítottuk az összeget. 
Lássuk részletesen, mire költhető a felhalmozott összeg.
 
Lakótér festése, tapétázása
Parketta, padlószőnyeg
Burkolólapok
Beépített porszívó, bojler, kazán  
Szaniter, zuhanykabin
Kád, mosdó és beépített fürdőszobai berendezések
Beépített konyhabútor
Beépített gardróbszekrény
Beépített hűtőszekrény, főzőlap, sütő, szagelszívó
Garázsajtó 
Riasztó, biztonsági rács 
Nyílászáró, redőny
Hőtérkép-félmérés, hőszigetelés
Napelem
Tetőtér, galéria, ingatlan-bővítés
Falazó és burkolóanyagok
Épített medence, kerti tó
Ingatlanépítés
Lakásbérleti vagy lakáshasználati díj (nyugdíjasotthonba is)
Lakáscsere és vásárlás
 
A fő szabály tehát, ami megfigyelhető, hogy ne legyen elvihető, máshol használható, amit veszünk, beépítünk, kialakítunk. Például a bekötött központi porszívó szabályos, egy darab porszívóra viszont nem költhetünk. Ezzel együtt egy biztos, meglepően széles az LTP felhasználási köre. 
 
Még nincs értékelve