Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Perselytől a bankkártyáig: tanítsd gyermekedet pénzügyi tudatosságra

x | Pixabay-Unsplash | 2020.04.20. |
megtakarítás
Perselytől a bankkártyáig: tanítsd gyermekedet pénzügyi tudatosságra
Mindenki életében fontos szerepet játszik a pénz. Ez ugyanis a kiegyensúlyozott élet (egyik) alapfeltétele. Azt, hogy felelősen bánjunk az anyagiakkal azonban tanulni, és tanítani kell. Épp ezért érdemes már gyermekkorban tudatosítani csemeténkben a pénz értékét, és kifejlesztenünk benne a gyűjtögetésre, és a takarékoskodásra való képességet. Nekünk, szülőknek nagy felelősségünk van abban, hogy bevezessük gyermekünket a pénz világába, hiszen így a későbbiekben sokkal felelősségteljesebbek lesznek, ha az anyagiakról van szó. De mégis hogyan fogjunk hozzá? Miképp tudjuk játékosan megtanítani őket a pénz értékére? Cikkünkben hasznos ötleteket gyűjtöttünk össze, és kitérünk arra is, milyen hibákat kerüljünk a gyermekünk pénzügyi nevelése során.
Hogyan, és mikor kezdjünk neki gyerekünk pénzügyi nevelésének?
 
A legcélravezetőbb, ha már egészen korán elkezdjük a pénzügyi tudatosságra való felkészülést.
Elsőre furcsának tűnhet, de jó, ha már három éves korában megtesszük az első lépéseket. 
Ekkor ugyanis a gyerek már képes saját döntéseket hozni, ez pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy bevezessük a pénz világába. Természetesen nem indíthatjuk a beszélgetést egy száraz magyarázattal, hiszen ahhoz még túl fiatal, de játékosan már elkezdhetjük rávezetni a pénz értékére.
Jó, ha tudjuk, hogy a pénzügyi tudatosság nem adható át néhány nap alatt, ez inkább egy folyamat, mely éveken keresztül tart. Éppen ezért fokozatosan kell haladnunk. 
Kisebb, ovis korban még csak egyszerűbb, majd hatéves korában már számolást igénylő feladatokat is adhatunk a gyermeknek. Ekkor ugyanis már az iskolában megtanulja a matematika alapjait: tud összeadni és kivonni.  
Presztízs MagazinMár kicsiként is fontos a megértetni a csemeténkkel, hogy a tárgyaknak, termékeknek értékük van, ezt pedig a mindennapi életből tanulhatják meg leginkább. Magyarázzuk el neki, hogy a dolgok pénzbe kerülnek, amiért meg kell dolgoznunk. 
Meséljünk neki a munkánkról, és mutassunk rá, hogy az ő játékai is pénzbe kerülnek. Ha egy játék elromlik, vagy összetör valamit, ne teremtsük le érte. Magyarázzuk el neki, hogy a tönkrement tárgy helyett újat kell vennünk, tehát a munkáért szerzett pénzünkből újra költenünk kell rá.
Amikor csemeténk például több, különböző édességet szeretne megkapni, mondjuk meg neki, hogy csak egyet választhat. Ez eleinte nehéz lesz, de ne engedjünk belőle! A gyermek előbb-utóbb el fogja dönteni, mi neki a legfontosabb, ez pedig az első lépcsőfok a gyermek pénzügyi nevelésében.
Az, hogy a pici tudatosan kezelje ezeket a pénzügyi kérdéseket, elengedhetetlen, hogy jó példával járjunk elöl, hiszen ő rólunk, a szülőkről vesz mintát. Ha azt látják, hogy gondosan bánunk a pénzzel, és hitel helyett megtakarítást indítunk, az számukra is követendő minta lesz.
Ráadásul a gyermek megtakarítás indítása nem csak példaként szolgál. Az időben elkezdett takarékoskodás segít megalapozni gyermekünk jövőjét, és megkönnyíthetjük első munkával töltött -, vagy épp az egyetemi - éveit. 
 
Presztízs MagazinTrükkök és módszerek a pénzügyi tudatosság fejlesztésére
 
Kisgyermekkorban semmiképp se hagyjuk ki a malacperselyt! Ezzel az egyszerű tárggyal könnyedén megtaníthatjuk gyermekünknek a gyűjtögetés alapjait.
Találjunk ki közösen egy rövidtávú célt, mely a gyermeket arra ösztönzi, hogy pénzt gyűjtsön a malacperselybe. Ha sikeres a gyűjtögetés, a pénzből megvásárolhatja a célként kitűzött játékot. Érdemes továbbá játékosan megtanítani neki a különböző érméket és papírpénzeket, majd tegyük próbára: ismerje fel a különböző címleteket. 
Válogassunk ki fém, és papírpénzeket, a lényeg az, hogy értékükben különbözzenek egymástól. Sorban kérdezzünk rá, melyik pénznek mi a neve, majd fordítsunk egyet a feladaton: válassza ki ő azt a címletet, amit mi mondunk neki.
Egy másik jó módszer, hogy együtt készítünk bevásárlólistát - ehhez jól használható egy áruház katalógusa - de akár egy üzlet webshop felülete is megfelel a célra.
Írjuk össze, mire van szükségünk, majd hagyjuk, hogy gyermekünk válogasson a katalógusból, míg össze nem gyűjti a listán szereplő termékeket. Ezután beszéljük át vele döntéseit, mutassunk rá, melyik termékből jobb az olcsóbbat, melyikből a minőségibbet választani. Ezzel a feladattal nem csak a pénz értékét taníthatjuk meg, hanem egyben a tudatos vásárlásban is utat mutathatunk neki.
A játékos tanulásra továbbá igen jó lehetőséget biztosítanak a különféle társas-, és számítógépes játékok is.
Amennyiben a játékban van fiktív pénz, a célja pedig az, hogy valamire összegyűjtsünk egy összeget, már nyert ügyünk van. A legismertebb pénzügyi társasjáték a Monopoly, és a Gazdálkodj okosan, míg a számítógépes játékok közt jó választás a Sims, valamint a különféle kalandjátékok. Ezek ugyanis fejlesztik a gyerekek pénzhez való hozzáállását.
Ezeken kívül még rengeteg olyan játék megtalálható a piacon, mely segítségünkre lehet, Érdemes kiválasztanunk azt, amelyik leginkább passzol gyermekünk érdeklődési köréhez. Amennyiben gyermekünk rajong az állatokért, jó választás a Monopoly Junior Electronic Banking, mely állatkás játéktáblájával és bábuival a legkisebbeket is be tudja vezetni a bankkártya világába. Amennyiben inkább a kirándulás és a kalandok mozgatják meg csemeténk fantáziáját, a Számok hegye című társast is érdemes kipróbálni. Bár ez nem tartalmaz játékpénzt, bevezet a számok és az összeadás világába, mely később jól használható a pénzügyi tudatosság fejlesztésében.
 
Presztízs MagazinPénzügyi nevelés a tinédzserkorban
 
Mint írtuk, a takarékoskodás már kisgyermekkortól tanítható, ám az első valódi vizsga a középiskolás kor, mikor gyerekünk már kap zsebpénzt, vagy diákmunkát vállal. 
Tinédzserként gyermekünk már eljár szórakozni, esetleg hobbijára költ, ennek pedig természetesen anyagi vonzata is van. Ilyenkor mutatkozik meg, kitart-e a pénze a hétre, vagy a hó végére. Ebben az életkorban sok minden kiderül pénzügyi tudatosságáról, és arról, mire mennyit költ.
Mindenki hibázik, így természetesen gyerekünk is fog, elvégre ezek első önálló szárnypróbálgatásai a pénzügyi világban. Ügyeljünk rá, hogy ne teremtsük le hibáiért, inkább értessük meg vele, hol rontotta el.
Kérdezzünk rá, hogy az elszórakozott, vagy elköltött pénz megérte-e azt, amit kapott érte. Mindenki más mértékben engedékeny gyerekével, de fontos, hogy mindenképp éreztessük vele, hogy ha dorbézolt, annak bizony következménye van. Így, ha elköltötte a hónapra szánt pénzét, akkor nem lesz miből szórakoznia, vagy vásárolnia a következő zsebpénzig.
Mikor úgy érezzük, gyermekünk készen áll rá, érdemes megmutatnunk neki, hogyan kell kezelni a bankkártyát, hiszen manapság ez is alapvető tudásnak számít. A bankkártyák és hitelkártyák világában a felnőttek is sokszor elvesznek, éppen ezért az alapokkal mindenképp érdemes megismertetni gyermekünket.
Jó lecke, ha közösen megyünk el vele a bankba, és nyitunk neki egy bankszámlát. Ezután a zsebpénzét el is utalhatjuk neki, ezzel is ösztönözve arra, hogy használja a kártyáját. Az internetes vásárlás korában sokszor elengedhetetlen, hogy a megvásárolni kívánt terméket átutalással fizessük ki, így ezt is érdemes megtanítanunk neki, hogy felnőttként már biztonsággal, és rutinosan mozogjon a netbank felületén.
 
Presztízs MagazinA szülő útmutatásának gyümölcse
 
A Pénzcentrum felmérése  alapján a magyar lakosság kétharmada szerint a gyerekek pénzügyi nevelése főként a szülők feladata. 
Az új generációknak nagy könnyebbséget jelent, ha tisztában vannak a pénz értékével, a takarékoskodással és a tudatos vásárlással.
Épp ezért lényeges már kiskortól elkezdenünk kifejleszteni bennük a pénzügyi tudatosságot, és az ehhez szükséges vásárlási rutint és kultúrát.
A pénzügyi nevelést, és az előre gondolkodás sokban meg fogja könnyíteni gyerekünk életét, és ha mi is előre tervezünk, fiatal felnőttként nem kell majd nulláról kezdenie az életét.
Hazánkban több kedvező konstrukció közül válogathatunk (például Babakötvényt nyithatunk, vagy gyermekcélú életbiztosítást is indíthatunk), ha szeretnénk megtakarítást indítani a csemeténknek.
Azoknak, akik a témával kapcsolatban szeretnének válaszokhoz jutni, a Megtakarítás Gyerekeknek pénzügyi szakemberei összegyűjtötték a leggyakrabban felmerülő kérdéseket
Amennyiben pedig kíváncsi rá, mennyi pénzt spórolhat a gyermekének az évek során, a weboldalon található kalkulátor segítségével kiszámolhatja azt.
 
Még nincs értékelve