Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

„Helló, Papa! Simi-simi!”

Madarakat és tapasztalatokat is cserél az elismert papagájtenyésztő

Kékes Tóbiás | Kékes Tóbiás | 2018.01.03. |
„Helló, Papa! Simi-simi!”
Amikor bekanyarodtam a Mecsek oldalában levő utca sarkán, hirtelen különös madárhangok vettek körül. Nem is kellett sokat keresgélni ahhoz, hogy megtaláljam Kresz Mátyás pécsi papagájtenyésztő házát. A kapun át egy egzotikus növényekkel beültetett kertbe érkeztem, ahol a volierekben (reptetőkben) csodálatos madarak színkavalkádja fogadott.
Körbejártuk az udvart, felmásztunk a padlásra, és mindenhol a világ legkülönbözőbb részeiről származó madarak élénk rikácsolása fogadta az idegent. Volt, amelyik félénken elbújt, volt, amelyik rögtön támadott volna, volt, amelyik csak csodálkozva nézegette az ismeretlen látogatót. A madarak gazdája pedig mindvégig mesélt, szinte befogadhatatlan mennyiségű információt osztott meg szeretett papagájairól.
Presztízs MagazinA látogatás egyik legkülönlegesebb részét a télikert jelentette. Amikor beléptünk a dús növényzetű, párás terembe, jó hangos „Szia!” – rikkantással üdvözölt egy gyönyörű, hatalmas zöld papagáj. Amikor gazdáját is megpillantotta, rögtön áttért a „Simi, simi!” – biztatásra, aminek meg is lett az eredménye, kiadós simogatást, nyakvakarást kapott cserébe. Ő volt Dugó, a négy éves amazoni papagáj. Mindeközben a méregzöld levelek közül egyszer csak egy citrom-narancssárga, zöld szárnyú, piros fejű papagáj – Spiky – szállt Mátyás vállára, hogy testközelből nézhesse, mi történik az ő kis birodalmában. A műsor folytatódott: Sálálálá – dalolt Dugó, és saját dallamára ringatta testét, majd egy röpke „Fejezd be, a k… anyádat!”  – kiáltással állította le magát. Közben Spiky – ráunva a dolgokra – csőrével kinyitotta kalitkája ajtaját, és berepült egy kicsit megpihenni. Ő így él. Szabadon jön-megy, nyitja-csukja a kalitka ajtaját, de még soha nem szökött meg. Mi meg csak nevettünk rajtuk, nem számítva arra milyen következménye lesz ennek...
Kresz Mátyás gyermekkora óta foglalkozik madarak tenyésztésével. Mint oly sokan, ő is galambtenyésztéssel kezdte, majd a kanárikra, végül a papagájokra állt át. Először hullámos papagájokkal foglalkozott, majd törpepapagájok következtek, aztán hazai és külföldi tenyésztőkkel csereberélve egyre nagyobb, sokszínűbb lett az állománya. Madárcsapatát ma 70-100 egyed alkotja. Él itt aranyszárnyú, barnaarcú aratinga, kecskepapagáj-mutációk, sztenderd hullámosok, rozellák (sápadtfejű, normál, piros, rubin, rubino, lutino) pennent, barnard, barabant, énekespapagáj, szilvafejű, zenegál, szakállas, és mutáció izabella-színben. Van nagy sándor -, kis sándor- (többek között vajfejű, pasztell és opalin változatok) királypapagáj, vörösszárnyú, Venezuela amazon, sárgahomlokú amazon, törpeara, rózsakakadú, nemespapagáj, Kuba amazon.
Presztízs MagazinMa már nemcsak más tenyésztőkkel cserél, hanem saját tenyésztési metódus szerint is dolgozik, nemesíti, keresztezi a madarakat. Komoly adminisztrációt vezet minden egyed életével kapcsolatban. A padláson tartott madarakat kamerarendszeren keresztül figyeli azért, hogy minél kevesebbet zavarja napi életritmusukat. A madarak iránti szerelme párosul magas elhivatottságával, és alapos szakértelmével. Nem egyszerű ugyanis az élete annak, akinek ilyen hobbija van, aki komolyan erre adja a fejét. Nos, ehhez igazán megszállottnak kell lenni!
A napi rutin is rengeteg időt vesz igénybe, de a legmunkásabb tevékenység a kézi nevelés. Ez azt jelenti, hogy sokszor a tojó gondoskodását kell pótolnia emberi tevékenységgel. Létezik olyan madár, amelyik megöli a kicsinyét, miután az kikel a tojásból. Ilyenkor már eleve műanyag tojás kerül a tojó alá, az igazi tojást pedig keltetőbe teszik. A fiókának sokszor segíteni kell, hogy ki tudjon jönni a tojásból. Előfordul az is, hogy sérves a madár, ilyenkor el kell kötni a sérvet, aztán innentől kétóránként kézzel etetni, amíg kellőképpen meg nem erősödik. Igaz, hogy ez alkalmanként csak két-három csepp táp, de ezt éjjel-nappal rendszeresen meg kell kapniuk. Ugyanolyan gondossággal kell eljárni, mint egy kisbaba esetében. Az így nevelt madarak folyamatosan csökkenő etetésszám és növekvő adagok mellett tizenhárom tizennégy hét után kezdenek el önállóan enni. Erre is meg kell tanítani őket egy-egy kézzel táplálás kihagyásával, illetve úgy elhelyezve őket, hogy lássák, a többiek hogyan esznek. Az így felnevelt madarak olyan szinten hozzászoknak az emberekhez, hogy ezekből lesznek a legjobb lakásban, kalitkában tartható egyedek.
Presztízs MagazinKresz Mátyás itthon, de Európában is elismert papagájtenyésztő, egyedüli magyarként évek óta egy osztrák kisállat-tenyésztő egyesület tagja. Hollandiától a déli államokig mindenhol vannak tenyésztő partnerei, akikkel szívesen cserél madarat és tapasztalatot is. Sok évtizedes gyakorlata, megfigyelései olyan tudást gyűjtöttek össze számára, mely komoly szakmai elismeréseket hozott neki. Ő idejében és pontosan ismeri fel a problémákat, betegségeket, és általában tudja a gyógyítás módját is. Többször előfordult már, hogy állatorvosok kértek tanácsot tőle, hiszen elmondásuk szerint az egyetemen mindössze két órát tanulnak ennek a madárnak a kóreseteiről.
Természetesen az igazi örömök is megvannak az ilyen élet mellett: egy-egy új színkombinációjú madár kitenyésztése, a napi kirándulások a Mecsekbe, ahol az éppen érő bogyókat lehet begyűjteni a kedvenceknek, és persze a sok-sok vidám történet.
Presztízs MagazinAz amazon-félék értelmi szintje például olyan, mint egy kétéves gyermeké. Elsősorban hangokat utánoznak, de sok esetben a megtanult dolgokat helyesen alkalmazzák a megfelelő szituációkban. Legjellemzőbb példa, hogyha valaki érkezik, akkor annak köszönnek, de gazdájukat is „Helló, Papa!” – kiáltással üdvözlik. Dugó tökéletesen utánozza Mátyás feleségének hangját, így aztán számtalan alkalommal csapta már be gazdáját, amikor az asszony hangján szólva hívta be a házba. Az egykori uránbányász úgy alakította kertjét, hogy pihenés közben mindenhonnan láthassa kedvenc madarait. Most is jó volt ülni a teraszon: csodálni a gondosan ápolt kertet, nézni, hallgatni a madarakat, kiadósat beszélgetni egy emberrel, aki a papagájok igazi szerelmese.
A bő másfél órás – színekben és madárhangokban gazdag – látogatás végén éppen búcsúztam Kresz úrtól, amikor egyszer csak hangos nevetés hallatszott a télikert felől: Dugó hahotázott az én hangomon, mintegy megkoronázva ezt a különleges hangulatú látogatást.
 
 
Presztízs Magazin
 
Változatosak – és nem csak külsőre
A papagáj szó az arab babbagá szóból származik. Tudományos nevük: Psittacidae.
Tíz alcsalád, 83 nem és 366 faj tartozik a papagájfélék színpompás családjába. Szinte valamennyi kontinensen megtalálhatók, a legtöbb faj a trópusokon él. Kizárólag növényevők. Amilyen színesek, olyan változatosak egyes fajaik tulajdonságai. Élettartamuk öt és száz év között mozog. Méretük is igen eltérő, a tíz grammostól a négy kilósig, a nyolc centistől a méteresig sokfélék lehetnek.
 
www.kreszpapagaj.hu
www.papagaj.lap.hu
 
Még nincs értékelve