Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

1944-es délvidéki megtorlások áldozataira emlékeztek

forrás: mti | skupstinavojvodine.gov.rs | 2011.11.15. |
1944-es délvidéki megtorlások áldozataira emlékeztek
Megsértették, megbántották a vajdasági magyarságot, azok akik lefasisztáztak bennünket, miközben "européernek" szeretnének tűnni - jelentette ki Egeresi Sándor, a vajdasági képviselőház elnöke azon a megemlékezésen amelyet Topolyán, a Nyugati úti temetőben tartottak az 1944-es magyar ellenes megtorlás áldozatai előtt tisztelegve.

Egeresi hangsúlyozta, hogy folyamatban van az új szerbiai rehabilitálási törvény kidolgozása, amely reményei szerint felül fogja írni azt a törvényt - a szerbiai vagyon visszaszármaztatási és kárpótlási törvényt -, amellyel megbántották a vajdasági magyarságot. Egeresi szerint a rehabilitálási törvény elutasítja a kollektív bűnösség elvét.
    A topolyai temetőben, az ártatlanul kivégzett emberek emlékművénél a hétfői megemlékezésen megjelenteket elsőként Szakmány Major Edit, a Vajdasági Magyar Szövetség topolyai szervezetének elnöke köszöntötte, majd Nagy Tibor történelemtanár idézte fel a tragikus eseményeket melynek során - nem végleges adatok szerint - kivégeztek 83 topolyai magyar embert - olvasható az újvidéki Magyar Szó helyszíni beszámolójában.
    Csonka Áron, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) elnöke kifejtette: szükség van a bocsánatkérésre, szükség van az áldozatok rehabilitálására. Kovács László, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) topolyai és kishegyesi szervezetének elnöke pedig így fogalmazott: elengedhetetlen, hogy a szerb államvezetés változtasson a témához való hozzáállásán.
    Az áldozatokért elmondott imádság és az emlékmű megkoszorúzása után az egybegyűltek átvonultak a topolyai parkban lévő teniszpályákhoz, ahol a tömegsír helyszínén helyezték el a kegyelet virágait.
 

Még nincs értékelve