Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

2019-ből tanultuk

Emlékezetes és tanulságos dolgokon keresztül idézzük fel az évet

B.P. | Profimédia-Red Dot | 2020.03.29. |
2019
2019-ből tanultuk
A hét királyfi, a hét sárkány, a hét kismalac, hét, hét, hét… Népmesei vonalon maradva megírtuk a hét tanulságot, amelyeket 2019-ben történt események hatására tanultunk meg az életről, az emberekről és egy kicsit saját magunkról is.
1. Ha jó a zene, egy szál gitár is elég
Valamikor régen a zenei élményért jártak koncertre az emberek. Ma már azonban kellenek a fények, a villanások, a füst, a tánc, a szemkápráztató látvány is. A világ legnagyobb bandái versenyt futnak egymással, hogy ki tud nagyobb show-t a színpadra kerekíteni, a zene sokszor szinte már csak másodlagos. Aztán idén nyáron egyszer csak betoppan Magyarországra a világ jelenlegi legfelkapottabb zeneszerzője, Ed Sheeran, aki tavaly 27 millió fontot keresett, amivel már a leggazdagabb szólóénekes a Földön, és olyat tesz, amire nem sokan számítanak. Egy szál gitárral a kezében áll fel a Sziget Fesztivál nagyszínpadára. Nincsenek háttértáncosok, vokalisták, nincs fényjáték, nincs szinte semmi, csak a zene. És működött a dolog, az összes híres dalát eljátszotta, természetesen a Shape of You sem maradhatott el, közben pedig az volt az ember érzése, mintha csak a szomszéd srác állna a színpadon. Tanulság: a tartalom a fontos, nem a látvány.
 
Presztízs Magazin2. Minden elképzelhetetlen elképzelhető
Az ember mindig is feszegette a saját teljesítőképességének határait, így fejlődött az évszázadok során. Bár már sokan bizonyították a híres szlogen igazságtartalmát, mely szerint „a lehetetlen nem létezik”, de az, hogy az ember két órán belül képes legyen lefutni a 42,195 kilométeres maratont, sokáig álomkategóriának tűnt. Pontosabban 2019. október 12-ig, amikor a kenyai Eliud Kipchoge történelmet írt azzal, hogy 1:59:40-es idővel teljesítette a távot. Ugyan a rekord nem hivatalos, hiszen nem versenykörülmények között futották, de az, hogy valaki 21-22 kilométer per órás átlagsebességet képes több mint negyven kilométeren át fenntartani, egészen hihetetlen. Tanulság: nagy célok nélkül nincsenek nagy tettek.
 
Presztízs Magazin3. Ha összefogunk, nincs lehetetlen
Egy ember életében nincs nagyobb boldogság, mint egy szerelemgyerek. Tavaly február 28-án ezt az érzést tapasztalta meg egy átlagos magyar pár is, amelynek a helyébe bármelyikünk könnyen oda tudná képzelni magát. A kisfiú szép súllyal, 3420 grammal érkezett, és úgy tűnt, boldog időszak vár a kis családra. Sajnos nem így történt, jöttek az aggasztó jelek, hogy valami nem stimmel. Négy és fél hónappal később pedig sokkoló hír érkezett: nagyon ritka és súlyos betegségben szenved a baba. Az SMA 1 az izomsorvadás legsúlyosabb fajtája, ami teljes bénulással és végül a légzőszervek leállásával jár. Gyógyíthatatlan. Az orvostudomány azonban reményt adott: már van egy gyógyszer, amelynek segítségével megállítható és legyőzhető a betegség, de felfoghatatlanul drága. 700 millió forintba kerül, ami egy átlagos párnak megfizethetetlen. Nem adták fel, az emberekhez fordultak segítségért, és ez volt az a pont, amikor az egész ország megismerte a kis Zente történetét. Ha egymillióan adnak 700 forintot, azaz egy random pubban egy sör árát, esélyt kap a fiú. Megmozdultak a sztárok, a média és rengeteg magánember adakozott. Szeptember végére, mindössze néhány hét alatt összegyűlt a pénz, és Zente már az életét jelentő kezelésre vár. Egy kis magyar csoda, vagy inkább magyar Csodaország. Gyógyulj meg, Zente! Tanulság: ami egynek lehetetlen, az soknak lehetséges.
 
Presztízs Magazin4. Vigyáznunk kellene az otthonunkra
Sok olyan dolog van az életben, amiről a legtöbben érzik, hogyan lenne jó csinálni, de a kényelmünk, a megszokásaink, a rutinunk felülírja az elméletet. Tipikusan ilyen kérdés a környezetvédelem is, amely 2019 egyik leghangzatosabb témája volt szerte a világban. Hogy ez így alakult, abban kulcsszerepet játszott az Amazonast beborító erdőtüzek története, amely széles körben felhívta az emberek figyelmét arra, hogy ideje lenne változtatni néhány dolgon. Augusztusban három hét alatt 3951 erdőtüzet észleltek a Föld legnagyobb összefüggő esőerdejében. Azóta sokan hirtelen zöldebbek lettek, mint a szomszéd fűje, persze, azt csak a jövő dönti el, hogy a gyakorlatban milyen irányba megy tovább az emberiség. Tanulság: a változás bennünk kezdődik.
 
Presztízs Magazin5. Egy szuperhősfilm is lehet művészi
Az utóbbi években a szuperhősfilmek uralták a mozikat, mégis komoly szakmai vita alakult ki arról, hogy ezek milyen értéket képviselnek a filmművészet szempontjából. „Olyanok, mint egy vidámparki látványosság. Ez már nem mozi, valami más. Nem szabad utat engednünk neki!” – jelentette ki minden idők egyik leghíresebb rendezője, Martin Scorsese. Minderre rácáfolt 2019 talán legnagyobb dobása, a Joker, amely a Batman-sorozat előzményszálaként a szuperhősfilmek sorába illik. A rendező, Todd Phillips és a főszereplő, Joaquin Phoenix által megálmodott Joker teljesen más, mint a korábban látottak: az elmúlt időszak egyik legsötétebb, legnyomasztóbb alkotása lett, amely súlyos társadalomkritikát fogalmaz meg. Bemutatja a gonosz eluralkodásának módját, ami néhol rendkívül áthallásos a valósággal, ezért is a Joker az első annyira komolyan vehető mondanivalóval rendelkező „szuperhősfilm”, amely akár Oscar-díjat is nyerhet. Tanulság: ne ítéljünk elhamarkodottan!
 
Presztízs Magazin6. A testvéri kötelék mindent kibír
Sok mindent láttunk már a Magyarországon idén a kilencedik évadját futó X-Faktor történetében, de az egyik legmeghatóbb pillanat kétségkívül 2019-ben jött el. „Énekelni nem tudok, gitározni nem tudok, azt viszont tudom, hogy nem fogok nyerni, de annak, hogy idejöttem, komoly oka van” – vezette fel előadását a 70 éves Balogh Antal Géza, majd elmondta, hogy már 35 éve hiába keresi a testvérét, akit akkor látott utoljára, amikor kölcsönadott neki ötezer forintot. Aztán elénekelte Bródy János Filléres emlékeim című számát, amit néma csendben, a székéhez szegezve hallgatott végig a közönség, annyira nagy hatással volt mindenkire az idős úr elhatározása, hogy megtalálja a testvérét. Aki aztán váratlanul megjelent a színpadon, ugyanis a stáb felkutatta Lajost, az öccsét, így a nagy találkozás a kamerák előtt zajlott. Tanulság: a testvéri szeretetet az idő sem írhatja felül.
 
Presztízs Magazin7. Nincs rekord, ami nem dönthető meg
Nemrég előkerült egy sztori a Bayern München és a német válogatott villámléptű futballsztárjáról, Serge Gnabryról, amely szerint gyerekkorában sprinternek készült. Éppen akkoriban futott be Usain Bolt, és amikor látta, hogy a jamaicai milyen elképesztő világrekordokat állít fel, Gnabry inkább felhagyott az atlétikával, és a labdarúgásra koncentrált. Bejött neki, de most gondoljunk bele, hogy mi lenne, ha a kis Milák Kristóf úszó is ugyanígy megijedt volna Michael Phelps csúcsai láttán… Akkor most szegényebbek lennénk egy fantasztikus magyar világrekorddal, hiszen Milák Phelps tíz éve utolérhetetlen csúcsát döntötte meg 200 pillangón a 2019-es vizes világbajnokságon. Tanulság: mások nagy tettei ne elbizonytalanítsanak, hanem inspiráljanak minket!
Még nincs értékelve