Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A balaton-nagybereki Nekota vízszabályozása ügyében perre ment a vízitársulat

forrás: mti | 2012.06.14. |
A balaton-nagybereki Nekota vízszabályozása ügyében perre ment a vízitársulat
A rendőrség megszüntette a dél-balatoni Nagyberek különösen védett részén, a Nekotán történt vízeresztés ügyében 200 millió forintos természetkárosítás miatt indított nyomozást - hangzott el a Kaposvári Törvényszéken szerdán kezdődött közigazgatási perben, amit a terület vízkormányzását végző Balaton-Nagyberek Vízitársulat indított, vitatva az új vízjogi engedélye jogszerűségét.

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos tavaly ősszel tájékoztatott arról, hogy feljelentést tett hűtlen kezelés és természetkárosítás elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen a nagybereki madárrezervátum ügyében. A többszörösen védett, Nekota nevű területről tavaly a tavaszi esőzéseket követően engedték le a vizet, a természetvédők szerint jelentős természetkárosítást okozva ezzel.
    Karsay Kornél, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője annyit közölt, hogy az ügyben indított nyomozást valóban lezárták, arra azonban csak csütörtökön tud pontos választ adni, hogy bűncselekmény vagy bizonyítottság hiányában.
    Az ügy kipattanásakor azonnal visszavonták a terület vízkormányzását végző Balaton-Nagyberek Vízitársulat vízjogi engedélyét (a társulatban a legnagyobb területtel az állami földeket bérlő, német érdekeltségű Hubertus Bt. is képviselteti magát). Az új elképzelések szerint, amit az ideiglenesen, decemberig kiadott módosított vízjogi engedély már tükröz, a korábbi évtizedek gyakorlatánál 2 méterrel magasabb vízszint elérése után engedhetik csak le a Nekota vízét a Balatonba, ezzel egy tavat alakítva ki a korábban hol vizes-lápos, hol kiszáradó területen.
    Varnyú Viktor, a felperes jogi képviselője a tárgyaláson elmondta, a vízitársulat azért indított pert a vízjogi engedélyt kiadó Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügy Főfelügyelőség ellen, mert így szeretné elérni a szerinte jogellenes és jogszabályba ütköző határozat visszavonását. Egyebek közt azért, mert nem készült hatásvizsgálat arról, mit okozhat a korábbi gyakorlathoz képest drasztikusan megemelt vízszint a térségben.
    Tisztázatlan az is, ki fedezné az ehhez szükséges, hiányzó vízművek létesítésének több százmillió forintra rúgó költségeit. A jogi képviselő ezzel kapcsolatban azt mondta, a vízitársulat fenyegetettséget érez amiatt, hogy Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár nyilvános szereplésekor közölte, azzal kívánja a vízszintemeléshez szükséges beruházásokat megvalósíttatni, aki a természetkárosítást okozó vízeresztésben érintett. Varnyú Viktor szerint a vízitársulat a vízkormányzást mindenkor az érvényes vízjogi engedély alapján, vagyis jogszerűen végezte, továbbá nem rendelkezik a vízszintemeléshez szükséges beruházások megvalósításhoz forrásokkal.
    Horváth Katalin alperesi képviselő visszautasította, hogy "ködös természetvédelmi elvárásoknak" kellene megfelelnie a vízitársulatnak. Hangsúlyozta, a jogszabályok pontosan meghatározzák, mire kell tekintettel lenni egy beavatkozáskor a  természetvédelemi oltalom alatt álló területeken. Közölte, tavaly májusban olyan mértékű vízszintcsökkentést hajtottak végre a Nekota területén, ami a természetes élőhelyeket veszélyeztette.     Emlékeztetett arra, hogy a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa is vizsgálta az ügyet, megállapítva, hogy veszélyeztették a védett terület élővilágát. Az alperes vízügyi és természetvédelmi szakemberek bevonásával kívánja az álláspontját kifejteni a per során, amely szeptember 12-én folytatódik.

Átlag: 5