Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A felbecsülhetetlen értékű Zsolnay porcelánok újra Pécsen

A felbecsülhetetlen értékű Zsolnay porcelánok újra Pécsen
Szeptember elsején nyílik Pécsen Gyugyi László, amerikai műgyűjtő nagy értékű Zsolnay porcelánokból álló gyűjteményének kiállítása. A kiállítás címe, a Zsolnay Aranykora, mely a Zsolnay Kulturális Negyedben felújított Sikorski villában lesz látható.

A Gyugyi-gyűjtemény egy tavalyi pécsi közgyűlési döntés értelmében kerülhetett újra Magyarországra. A város ugyanis a piaci ár feléért, 1,3 millió euróért (körülbelül 360 millió forint) vásárolhatta meg az USA-ban élő Gyugyi László 576 porcelánból álló gyűjteményét. A műtárgyak hazaszállítási, kiállítási költségei együttes összege viszont már a piaci árat érte el. Pécsnek ez a vételárral összesen 600 millió forintjába került.

A 600 milliós gyűjtemény a Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. tulajdonába került. A gyűjteménnyel érkezett még 6 darab tervrajz és két fényképalbum is.
 
A kollekció gyűjtését Gyugyi László elektromérnök 40 évvel ezelőtt kezdte, egyben még sosem volt látható a nagyközönség számára élőben, csupán egy 2006-ban készült gyűjteményes könyvben. A kiállított porcelánok eszmei értéke a szervezők szerint felbecsülhetetlen, hiszen olyan egyedi tárgyakról van szó, melyekből ha készült is duplikáció, azok megsemmisülhettek az első és a második világháború alatt. A gyűjtemény tudatos válogatás eredménye. Gyugyi László ugyanis arra törekedett, hogy a tárgyak a gyár alkotásain keresztül bemutathassák a nemzetközi stílusfejlődés folyamatait is.
Átlag: 5