Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A lengyel-magyar barátság jegyében

Forgó Sipos József | Lázár Zsolt | 2010.07.15. |
A lengyel-magyar barátság jegyében
„Harangoznak a toronyban/Megy a király a templomba/Arany csákó a fejében/Magyarország a szívében”. Az idézett népdallal köszöntötték az Árpád-házi Szent Erzsébet Társaság tagjai június 27-én a hajón érkező Szent Koronát és az őt kísérő vendégeket. Szabolcs község tiszai kikötőjéből méltóságteljesen, korabeli díszben, a megidézett Szent László és kísérete társaságában vonult az ősi templomba, az első Magyar Országgyűlés, az 1092 évi Szabolcsi Zsinat helyszínére a Szent László ünnepen.
A Tisza partjától a templomig tartó díszmenet elején a lengyel és magyar hagyományőrzők haladtak teljes harci pompában, történelmi zászlóikkal. Őket követték az udvari zenészek csörgőkkel, dudákkal és dobokkal. A szent koronát
Presztízs Magazin
és a koronaőrséget a Szent László királyt megszemélyesítő gyaloghintó követte, s felvonultak az Árpád-házi szentek és apródok. A hajóval érkező 200 lengyel vendég között láthattunk szenátorokat, képviselőket, püspököket, magas rangú katonatiszteket. A magyar diplomácia is magas rangon képviseltette magát.
Az ünnepséget Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg. Köszöntőt mondott Jan Borkowski, a Lengyel Köztársaság külügy-miniszterhelyettese és dr. Simicskó István a Magyar Honvédelmi Minisztérium államtitkára. Az ökomenikus istentisztelet lengyel és magyar főpapok – tábori lelkészek és püspökök – részvételével zajlott. Az ünnep érthetően a lengyel-magyar barátság jegyében szerveződött, hisz a történelemkönyvekből tudjuk, Szent László édesanyja lengyel volt.

 

Átlag: 5