Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A tihanyi bencések újra függetlenek

forrás: mti | 2012.07.02. |
A tihanyi bencések újra függetlenek
Több száz év után ismét függetlenné vált a tihanyi bencés apátság, a jövőben nem Pannonhalmához tartozik - mondta Korzenszky Richárd perjel.

A bencés regula szerint élő közösségek mindig függetlenek voltak, a közös hagyomány alapján élők kongregációkba tömörültek; Magyarországon a XVI. században kezdődött az apátságok közösségbe, kongregációba szerveződése, Tolnai Máté pannonhalmi főapát idején - idézte fel a történelmi hátteret a perjel.
    Hozzátette: a török pusztítás a magyarországi szerzetesi életet is lehetetlenné tette, az újjáéledés Pannonhalmán kezdődött, s Pannonhalma 1722-ben újjáélesztette az elenyészett apátságok közül Tihanyt, Dömölköt, Bakonybélt.
    Ezeknek az apátjait a pannonhalmi főapát jelölte ki; miután II. József a XVIII. század végén feloszlatta a bencés rendet is, az 1802-ben bekövetkezett visszaállítás már teljes centralizációval történt meg. I. Ferenc császár azzal a kötelezettséggel állította vissza a rendet, hogy több gimnáziumot látnak majd el, ennek a feladatnak az ellátásához a központosított szervezet fontos volt - magyarázta a perjel.
    Korzenszky Richárd azt mondta: Tihanynak a mostani önállóvá válása nem leszakadás Pannonhalmáról, hanem az ősi hagyományhoz való visszatérés. Ez azt jelenti, hogy a szerzetesek nem egy országos vagy szélesebb szervezethez, hanem egy monostorhoz tartoznak egész életükben - tette hozzá.
    Közlése szerint az önállóság nagyobb felelősséget jelent: felelősséget a feladatok vállalásában, önmaguk fenntartásában, a szerzetesi életük formálásában.

Még nincs értékelve