Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Állatkert a Jászság szívében

Barátkozás egzotikus állatokkal

Szikra Edit | 2010.05.30. |
Jászberény külvárosában, a Hűtőgépgyár (jelenleg Electrolux) közvetlen közelében, a Zagyvamenti Természetvédelmi Terület határán található a városi és a környékbeli gyerekek kedvence, az Állat és Növénykert. Az intézményt az egykori Lehel Hűtőgépgyár vezetősége hozta létre 1979-ben. Napjainkra teljesen átalakult. Kifutókat építettek, az irányítást új vezetőség vette át, amely a modern szemlélet szerint igazgatja a létesítményt.
 
Kezdetben az állatkert képe az akkori elképzelést tükrözte: a beton kifutókon élő lakókat sűrű vasrács határolta el a látogatóktól, akik szigorúan szögletes elrendezésű utcákon járva találtak el kedvenceikhez. A 4,5 hektáros területen az állatkertet és az arborétumot teljesen külön alakították ki. A mai képben még nyomokban megtalálható a múlt beton-vasrács ötvözete, de már nem ez a jellemző. Egykor a díszbaromfi fajtákon, a különböző kisállatokon és a nagytestű patásokon kívül, néhány majomfajtát is bemutattak. A látogatók az utakon dölyfösen sétáló pávákkal kerülhettek csak személyes kontaktusba. A gyár privatizációja után az új tulajdonos nem tartott igényt az akkori Kultúrparkra, így az fenntartó nélkül maradt és elöregedett. Szóba került az intézmény bezárása is. A város vezetősége azonban úgy döntött, hogy megtartja az állatkertet, és így elkezdődött a rohamos fejlesztés.
A park működéséről Fercsik Péter igazgatóhelyettes beszélt. Megtudtuk tőle, hogy mivel az állatkert nem nagy, a szűkös költségvetés is meghatározza a kifutók kialakítási módját, a tartható állatok fajtáját és számát. Ez is közrejátszott abban, hogy a medvék közös kifutóba kerültek a farkasokkal, amely szemlátomást nem zavarja egyiküket sem. A nagy testű ragadozók közül a helyhiány miatt nem sok él Jászberényben, de megtalálhatók oroszlánok, medvék, hiénák, vadmacskák, leopárdok és farkasok. Annál több fajt csodálhatunk meg madarakból és kis testű emlősökből! Az állatkert végében, egy mesterséges tavon átívelő fahídon szinte testközelbe kerülünk a szarvasokkal, vaddisznókkal, mosómedvékkel, és csodálhatjuk a vízimadarak mindennapi életét. A tó mellett található az állatsimogató, ahová bemehetnek az idelátogató gyerekek, és megsimogathatják a kecskeanyákat és gidáikat. Külön élményt nyújt a szurikáták és a sülök közös élőhelye, akik kiemelkedő helyeikről kíváncsi szemek figyelik a látogatók jövését-menését.
  
A víz meghatározó szerepet tölt be az egész létesítményben, átcsörgedezik az oroszlánok és a medvék kifutóján is, meleg nyári napokon víg pancsolásra csábítva a macikat. Keresztülfolyik az ormányosmedvék birodalmán, és körülöleli a gyűrűsfarkú makik területét. Fontos szerepet tölt be a vidrák életében, akiknek mozgását karnyújtásnyira figyelhetjük. Sokszor a maguk nyelvén meg is szólítják a bámészkodókat, utána egy villanással már a területük másik végében, vagy a medencében teremnek. Az állatok szemmel láthatóan jól érzik magukat, nem zavarja őket a most zajló építkezéssel járó sürgés-forgás sem. Fercsik Péter elmondta, hogy tavaly beléptek az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségébe (EAZA), és ezáltal a különböző tenyész,- és fajtamentő programokba bekapcsolódva új állatokhoz jutnak. Idén néhány pávaszemes pingvin számára építenek kifutót, aminek többfajta kritériumnak is meg kell felelnie, és csak a jóváhagyás után jöhetnek az új lakók. Ebben az évben még egy lepkekert és egy terrárium-bemutató építését is tervezik.
 
Az igazgatóhelyettes szerint az állatkertnek négy fő feladata van: a kutatás, a fajmegőrzés, a szórakoztatás és az oktatás. Jászberényben az oktatás nagy szerepet kapott. Itt kell megemlíteni a látványetetési programot, amikor nemcsak a nézők szeme láttára kapják meg táplálékukat az állatok, hanem a gondozók még néhány szóban ismertetik a szokásaikat, viselkedésmintáikat. A látogatók kérdéseket tehetnek fel, amelyekre választ is kapnak. Az oktatók és gondozók készségesek, bármivel lehet hozzájuk fordulni.
Nyáron, bejárós rendszerben Zoo-tábor működik az állatkert területén egy hetes turnusokban. Itt a résztvevők megismerkednek az állatok szokásaival, és segíthetnek az etetésükben, de még a kifutók takarításában is. Két éve Jászberény német és a lengyel testvérvárosainak gyermekei is velük táboroznak.
 
Minden jászberényi oktatási intézmény rendelkezik bérlettel, melyet az óvodások használnak ki a leggyakrabban. Óriási lehetőség ez, a gyermekek egész kicsi korukban személyesen ismerkedhetnek meg az állatokkal. Amikor elunják a nézelődést, az arborétum területén található játszótéren alkalom nyílik  egy kis játékra.
Az arborétum területére benyúlik az emu- és a kengurukifutó, amely odacsalogatja a látogatókat, de sajnos nem sokan nézik meg a növénykertet, pedig érdemes lenne. Két tanösvénnyel ismerkedhetnek meg a vendégek. Az egyik a madárvédelmi mintakert, ahol különböző odútípusokat mutatnak be, ezen kívül megtanítja, hogy kell etetőt és itatót készíteni a ház körüli madaraknak. Ötleteket ad arra, hogyan akadályozzuk meg, hogy a kerti asztalra hulljon a fecskeürülék, ha az eresz alá fészkelnek a fecskék. A másik tanösvényen az erdei fákat ismertetik, azt, hogy melyiket miről lehet megismerni, és mire használhatják fel az emberek. Készítenek feladatlapokat különböző korosztályoknak, amelyeket könnyen megválaszolhatnak, ha végignézik a két tanösvény bemutató tábláit. Érdemes a felnőtteknek is erre sétálniuk, mert sok vadon élő madár él itt szabadon, és ha a sűrűn elhelyezett padokon megpihenünk, élvezhetjük a madarak csivitelését. Feketerigók és más madarak szedegetnek magot olyan közel az emberekhez, hogy szinte megérinthetik őket.
A nyári programban szerepel az éjszakai állatkert bemutatása, ahol éjjeli látványetetéssel, és más érdekes eseménnyel várják nemcsak a gyerekeket, hanem a felnőtteket is.
Mivel Jászberény kis város, kevés támogatást tud nyújtani az Állat- és Növénykert részére. Ezért létrehoztak egy alapítványt, melynek célja, hogy anyagi segítséget nyújtson az állatkertben elhelyezett állatok életkörülményeinek javítására, segítse az iskolák és óvodák környezet- és természetvédelmi oktatását. Céljuk egy környezet- és természetvédelmi oktató-, valamint nevelőközpont kialakítása. Itt, a jászberényi állatkertben is működik az állatok örökbefogadási programja, melyről bővebben az állatkert honlapján, a www.jaszberenyzoo.hu oldalon olvashatnak.
 
 
A Jászberényi Állat- és Növénykert elérhetősége:
Cím: 5100 Jászberény, Fémnyomó út 3.
E-mail: jaszoo [at] pr [dot] hu (jaszoo [at] pr [dot] hu)
Telefon: +36-57-415010, fax: +36-57-515-090.
Adója 1 százalékát felajánlhatja a 18831645-1-16 adószámra.
Átlag: 4.7