Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Apák útjai

Avagy: milyenek az igazi családfők a harmadik évezredben?

Szepe | Petrik Barbara | 2014.02.25. |
apaság
Apák útjai
„Anya csak egy van” – tartja a mondás. Abba viszont már kevesebbszer gondolunk bele, hogy apa is! Az emberiség szociális fejlődése során rengeteget változott az apa családban betöltött szerepe. Kezdetben a legfőbb tekintély forrása, az élelem és a biztonság megteremtője volt. Aztán az évszázadok egyre inkább elmosták az apai és anyai szerepek közti különbségeket. Vajon meg lehet tartani ma is a régi feladatokat és szerepköröket, vagy alkalmazkodni kell a modern korhoz, figyelmen kívül hagyva a férfi és nő közti különbségeket?

Kilépni a világba

Az apák szerepe jóval árnyaltabb ma, mint egykor. Ők is jobban kimutatják az érzéseiket, mint korábban, sokkal többet vannak jelen a gyerek életében, amivel csökkenhet az apai szigor és keménység. Egy olyan feladat viszont talán nem fog soha eltűnni az apákból, amivel nagyon sokat adhatnak utódaiknak – a motiváció! Az apák azok, akik ma is arra buzdítják csemetéiket, hogy merjenek kilépni a világba, és fedezzék fel, mert ott kell majd idővel boldogulniuk, ráadásul mások segítsége nélkül. Az anyák ezt soha nem fogják tudni őszintén megtenni, mert legbelül mindig bennük van a féltés és a védelmezési ösztön.

Az apai szerep megélése, és a családon belüli viselkedés nagyon sok összetevőből áll. Rengeteget számít, hogy milyen háttérrel rendelkezik az a személy, aki szülőként most kezdi bontogatni a szárnyait. Fontos, hogy honnan jött, milyen nevelést kapott. Meghatározó, milyen értékek birtokában van, és ezeket hogyan tudja továbbadni a saját gyermekeinek.
Mindannyian egyediek és egyéniségek vagyunk, ezért nem is lehet kézikönyvet készíteni az apáknak, feladataik ellátásához. Tanácsokat azonban kaphatunk ismerősöktől és barátoktól. Követhetjük olyanok példáját, akik már rendelkeznek némi tapasztalattal ezen a téren.

Fontos volt a véleményük

Presztízs Magazin

Egy ilyen tapasztalt apuka Kőmíves Tibor, akinek már harmadik gyermeke látta meg a napvilágot nemrégiben. Hivatalosan ugyan nem foglalkozik tanácsadással, de nagyon szívesen megosztja másokkal a tapasztalatait, amiből van bőven: – Átlagos családból származom. Van egy öcsém, panelben nőttem fel, gyakran látogattam a nagyszüleimet vidéken. Anyagi szempontból kevesebb jutott, mint a barátaimnak, de a legfontosabbakat mindig megkaptam. Már gimnazista koromban rájöttem, hogy életvezetés, nevelés tekintetében kicsit különböztem legtöbb osztálytársamtól, barátomtól, akiknek lazább volt a szüleikkel a kapcsolata, mint a miénk. Otthon általában mindent meg tudtunk beszélni. Ez abból eredhet, hogy gyermekkoromban rengeteget beszélgettünk, főleg édesapámmal, aki esti mese helyett az életből merített történetekkel szórakoztatott bennünket. Ilyenkor a horgászattól kezdve, a repülőgép motorjának működési elvén át, a római birodalomtól a politikáig minden szóba került. Kezdetektől be voltunk avatva sok mindenbe, ami érintette a családot, megkérdezték véleményünket. Jó érzés volt fontosnak lenni a család mindenkori ügyvitelében. A családközpontúság tehát végigkísérte gyermekkoromat, mindig is azt hallottuk, a karrier csak másodlagos, a legfontosabb a család.
Másik lényeges momentuma az életemnek, hogy egész gyermekkoromat végigkísérte az az érzés, hogy a szüleim szeretik egymást és nem csupán egymás mellett élnek.

Legalább lelki támaszt nyújtsunk

Presztízs Magazin

Mindez szép alap az induláshoz, viszont egyedül nem lehet családot alapítani. Gyermekeid anyja is mindenben így gondolkodik?
– A család megteremtéséhez elengedhetetlen olyan társ, akinek hasonló elképzelése van az életről. Nem kell, mindenben megegyeznetek, de a legfontosabb dolgokban jó egyetérteni. Egy nőnek vitathatatlan érdemei vannak a családi légkör megteremtésében, a család összetartásában. Minden tiszteletem a páromé, aki mind érzelmileg, mind a hétköznapi teendők terén, mind a gyerekek nevelésében hatalmas munkát végez. Próbálok neki segíteni, de ő van többet a gyerekekkel, ezért ő az, aki a nehezebb feladatot végzi.
A jó dolgokhoz két ember kell. Sokáig vártatok az első gyermekkel?
– Nem. A családtervezés egyszerűen, gyorsan zajlott, többet gondolkodtunk azon, milyen kocsit vegyünk, mint azon, mikor legyen gyermekünk. Az első gyermeknél a készülődés és a gyerekvárás sokkal nagyobb izgalommal telt. A szülés óriási élmény, ha te is részese vagy. Minden férfitársamnak ajánlom, de fontos a higgadtság, főleg a nő számára. Sok apától hallottam, hogy nem ment be a szülőszobába, mert nem bírja a vért, elájul, vagy egyszerűen nem akarta ezt látni. Szerintem, ha a párunk éppen szenved azért, hogy világra hozza a közös gyermekünket, akkor annyit mi, férfiak is megtehetünk, hogy erőt veszünk magunkon, lelki támaszt nyújtunk a másiknak jelenlétünkkel.

A régi, meg az új

Presztízs Magazin

Eljutottunk a bűvös kérdéshez, van-e valamilyen bevált recepted arra, hogyan legyünk jó apák?
– Szerintem ez attól szép, ha ki-ki maga tapasztalja meg az összes újdonságot – az első fürdetéstől az első kimondott szavakig. Legfontosabb, hogy lépést tartsunk a gyerek fejlődésével, a korának megfelelő nevelési technikákat alkalmazzuk. Szerintem a következetességet kell szem előtt tartani, a napi rutintól kezdve a másik szülővel történő egységes álláspont betartásáig közösen kell végezni mindent, mert, ha rosszul nevelsz, az később igen megbosszulja magát. Szerintem az okos ember merít a szülei tapasztalataiból, átveszi az évszázadokon át jól bevált dolgokat, és hozzáteszi az újakat.
Három a magyar igazság. És a ráadás?
– Sosem lehet anyagi-dologi-elvi kérdés, hogy hány gyermeket vállaljunk. Persze, a mai általánosan elfogadott érv, hogy mindenkinek annyi gyermeke legyen, amennyit pénztárcája enged. Szerintem egy gyereknek szüksége van testvérre, és ha csak önös érdekünket tartjuk szem előtt, akkor nem vesszük figyelembe a gyerek érdekeit. Ha arra várunk, hogy majd ha jobb lesz az anyagi helyzetünk, a környezet, a politikai helyzet, akkor talán soha nem lesz gyerekünk.
Mi a harmadikat saját boldogságunk miatt vállaltuk be. A családi boldogságot, a gyerekek kiegyensúlyozott, helyes nevelését egyelőre még nem lehet forintban kifejezni. Valamilyen szinten figyelembe kell venni az anyagi helyzetünket, de akkor miért vannak olyan családok, ahol nagyon kevés a pénz, mégis 3-4 tisztességes gyerek kerül ki az életbe. Szerintem azért is ritkák a többgyerekes családok, mert nem érzik magukban az erőt, hogy képesek megbirkózni a megnövekedett feladatokkal. Saját tapasztalat, hogy amikor több feladatom volt, ezeket sokkal jobban el tudtam végezni, a munka minősége jelentősen javult, mint amikor hosszú ideig csak egy dologra kellett koncentrálnom. Az ember hajlamos ellustulni, ha megszokottá válik a mindennapi élete.

Bizalom – hosszú távon

Presztízs Magazin

– Hogyan jönnek ki egymással a gyerekek?
– Meglepően jól. Amióta a harmadik megszületett, a másik kettő folyamatosan dédelgeti, babusgatja, óvja. A féltékenység a két nagy között természetesen egészséges szinten a játékaik terén megvan, de a kistestvérük irányába egyelőre nem mutatkozott meg. A szülőknek egyformán kell foglalkozni mind a hárommal, leginkább a középső gyereket nem szabad elhanyagolni, mert ilyenkor talán ő a legérzékenyebb, hiszen a legidősebb egyszer már megélte ezt a szituációt.
– Hogyan látod a családodat húsz év múlva?
– Nem lehet tudni, mennyire lesz hatásos a nevelési módszerünk, nem tudom előre, hogy húsz év múlva a gyermekeim jó szülőnek fognak-e tartani, de igyekszem, hogy így legyen. Szerintem ez az élet vizsgája, ami lehet, hogy a legnehezebb, de ez szerzi a legnagyobb örömet is. Ha a harminc éves gyermekünk még mindig szívesen jár haza, hozzánk fordul problémájával, vagy csak szeret a szüleivel beszélgetni, az a legnagyobb siker az életben, akkor jól végeztük a feladatunkat. Az biztos, hogy a fiaim bármikor számíthatnak rám, és igyekezni fogok őket arra sarkallni, hogyha bármilyen problémájuk van, akkor először hozzám forduljanak, ne a barátaikhoz, ismerőseikhez. Egy jó apa szerintem megbízható, törődik a gyermekeivel, és igyekszik nem csupán reklámozni, de minél helyesebben nevelni a gyerekeit.
 

Az apaság és az apai szerep soha nem ér véget. Életünk végéig gyermekünk szülei vagyunk, és ezt méltó módon kell kezelnünk. Nincsenek szabadnapok, vagy pihenők, de talán nem is kell kiesni ebből a szerepből, mert a jó apa az, akit jónak tart a saját gyermeke is.

Apaság számokban

Presztízs Magazin

Egy magyarországi felmérés szerint a férfiak 89%-a élete legszebb élményének tartja az apaságot, illetve a gyermekvállalást.
82% szerint nem nevetséges egy férfi, ha maga pelenkázza gyermekét.
A férfiak 65% szerint itthon a munka után a legfontosabb dolog, hogy a családjukkal legyenek.
A fenti adattal némileg ellentmond, hogy egy felmérés szerint 72%-uk szerint a férfi legfontosabb feladata a pénzkeresés.
A magyar férfiak átlagosan 71 percet foglalkoznak gyermekeikkel naponta, amivel az európai élmezőny tagjai vagyunk.
Egy korábbi felmérés szerint férfi honfitársaink saját bevallásuk szerint napi átlag 2,5 órát töltenek kifejezetten házimunkával, vagy a ház körüli teendők elvégzésével.
(Forrás: KSH, demografia.hu)Átalakulóban?

Presztízs Magazin

A tudomány és a hagyományok egyaránt úgy határozzák meg az apák szerepét a családban, hogy az a személy, aki a fizikai és egzisztenciális biztonságot előteremti. Az elmúlt évszázadok-évezredek erős tradíciókat teremtettek ezen a téren, azonban néhány évtizede kezd megváltozni az összkép. A legjellemzőbb változások:
• Ma már nem csak az apa dolgozik egy többgyermekes családban, hanem sokszor az anya is, vagy éppen az apa marad otthon a pár éves csemetével, amíg anya megy munkába.
• Nem egyértelműen az apa a szigorúbb szülő a mai családokban, ellentétben a korábbi modellel, amiben az apát ereje és dominanciája miatt hatalmas tisztelet övezte, míg az anya inkább a gyengédség és az engedékenység megtestesítője volt.
• Az apák az elmúlt három évtizedben kétszer annyi időt töltenek gyermekeikkel, mint az tették korábban.
• Már nem csak anyáknak és nőknek szóló nevelési könyvek jelennek meg.
• Statisztikák szerint jóval magasabb az úgynevezett apás szülések száma az elmúlt 20 évben, mint korábban.
• Szociológiai kutatások kimutatták, hogy megjelent a gondoskodó apa elnevezésű férfi-magatartás a családokban, amivel egyértelműen elmosódni látszik a férfi és női szerepek közti, korábban nagyon éles határsáv.

Átlag: 5