Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Autonóm ház épülhet Devecserben

Autonóm ház épülhet Devecserben
A hírekben egyre kevesebbet, de rendszeresen lehet hallani Devecserről, Kolontárról. A vörösiszap-katasztrófa óta három hónap telt el, és még mindig nem rendeződött megnyugtatóan a károsultak helyzete. A Pannon Presztízs Magazin kiadója és munkatársai is átérezték a térségben élők helyzetét, és úgy döntöttek, kiveszik részüket a segítségnyújtásból. Egy négytagú család jut közreműködésünkkel egy autonóm otthonhoz pusztán tárgyi felajánlásokból, pénzforgalom nélkül. De kezdjük az elején!

Október második hetében jártunk először Devecseren. Az akkor tapasztaltakat már korábban megírtuk, Devecseri mindennapok címmel. A vörös várost, a fehérruhás emberek látványát, a lakossági fórumok kétségbeesett tanácstalanságát azonban lehetetlen volt teljes pontossággal leírni, ahhoz ott kellett lenni. Már akkor is azért mentünk, hogy a korábban telefonon felajánlott segítségünket szóban is megerősítsük, és Toldi Tamás polgármesterrel személyesen egyeztessünk a részletekről.

 

A legelső hazai autonóm ház

 
A Pannon Presztízs Magazin szerkesztősége egy emberként úgy gondolta, nem elég beszámolni, hírt adni a vörösiszappal kapcsolatos eseményekről, a települések felhívásairól, ennél sokkal többet kell tennünk. Rövid egyeztetés után döntöttünk: a legjobban azzal tudunk segíteni, ha egy károsult családot közvetlenül támogatunk. Azt egyetlen pillanatig sem gondoltuk, hogy bármivel is visszaadhatjuk korábbi életüket, ezért inkább valami újat, valami mást, valami egyedülállót szerettünk volna felkínálni. Így aztán egy olyan családi
 
házat ajánlottunk fel, amilyen még nem épült Magyarországon! A kitűzött autonóm kategóriájú épület energiaigényét napelemek, napkollektor és szélgenerátor állítja elő, a csapvizet és a szennyvizet magának tisztítja, a légtechnikát talajszonda segíti. Az így felépült otthon az első megvalósult autonóm ház lesz hazánkban. Az egyediségét nem csak az adja, hogy saját magának termeli a szükséges energiát, ezzel minimálisra redukálva a rezsi költséget, hanem környezettudatos, alacsony energiaigényű kivitele is. Endes Attila Élhető Hajlék Technológiája alapján a szerkezet stabilitását fa teherhordó vázszerkezet biztosítja, a kiváló hő, hang és pára technikát a szalmabálák speciális építőipari alkalmazásának köszönheti az épület.
 

Meg lehet csinálni!

 
Valljuk, és az eddigi tapasztalataink is azt mutatják, hogy ma Magyarországon nem jelent gondot pusztán tárgyi felajánlásokból, pénzforgalom nélkül felépíteni egy házat, amellyel mások felelőtlensége miatt nehéz helyzetbe került családot segíthetünk meg. Toldi Tamás, Devecser polgármestere az első pillanattól kezdve támogatja kezdeményezésünket, és a közgyűlés jóváhagyásával biztosítja az Ifjúság utcában azt az 1023 négyzetméteres telket, amin megkezdhetjük az építkezést.
Sok telefonálás, utánajárás, egyeztetés után sikerült az építőanyagok és a szakmunkák jelentős részét összegyűjteni. Kellemes, pozitív tapasztalatokkal gazdagodtunk az elmúlt hónapokban. Akadálynak mindössze a bürokrácia bizonyult, ami lassítja az építkezés folyamatát, a hivatalok minden jószándéka ellenére is. Bizonyos szempontból úttörőnek számít kezdeményezésünk, ezért sok olyan jogi kérdés merült fel, amire megnyugtató választ kellett találnunk. Lucz Zoltánnénak, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetőjének ezúton is köszönjük a segítséget!
Óriási lendületet adott a munkához, hogy a Fejér Megyei Építészek
 
Kamarája mellénk állt, és elkészítteti az építési és kiviteli terveket. Szigeti Gyula elnök úrnak köszönhetően olyan építészeket ismerhettünk meg, akikkel kifejezetten jó együtt dolgozni. Endes Attila technológiai elképzeléseit figyelembe véve, így Erdei László és Karé Krisztián álmodta formába a házat.
 

Csatlakozzon Ön is a jó cél megvalósításához!

 
Amikor felkeresünk egy céget, azt tartjuk szem előtt, hogy az környezettudatos technológiát alkalmazzon, vagy az építőipar területén gyártson magas minőségű termékeket, illetve végezzen megbízható, színvonalas kivitelezői munkát, amellyel kiemelkedik szakmájából, és szívesen csatlakozna a nemes cél érdekében, ehhez a nemzeti összefogáshoz. Piacvezető cégek és kisvállalkozások is vannak a támogatóink között. Van olyan családi vállalkozás, amely nagyobb értékű terméktámogatást ad a házhoz, mint bárki, és még a munkájukat is hozzáteszik!
A ház hasznos alapterülete 120 négyzetméter, a teljes területe 175 négyzetméter, amit három szoba, nappali, étkezővel egybenyitott konyha, fürdőszoba, zuhanyzós vendég wc, kamra, gépészeti helyiség alkot. Ideális lakótér egy kétgyermekes család számára.
Január végén, legkésőbb február első hetében szeretnénk elkezdeni az építkezést, ehhez azonban az kell, hogy a legelső szögtől elkezdve, a napelemekig minden rendelkezésre álljon. Ezen dolgozunk jelenleg is. Arra kérjük, ha lehetősége van, támogassa kezdeményezésünket, tárgyi felajánlásával! Keresse a házért felelős munkatársunkat, Tancsa Ágnest (szerk [at] presztizs [dot] com, 70/410-3143)!
 

 

Átlag: 4.6