Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Az adventi koszorú

Tancsa Ágnes | 2010.12.06. |
Az adventi koszorú
Az első adventi koszorú készítése a német protestánsokhoz köthető. Ősét 1839-ben Johann H. Wichern hamburgi evangélikus lelkész készítette el. Egy felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig.

András napjához közelebbi vasárnap és december 25-e közötti időszak az advent. A korábbi időszakokban a katolikusoknál ebben az időszakban általában böjti időszak volt. Ilyenkor tiltották a házasságkötést.

Az adventi koszorú készítése először az észak-német protestánsoknál terjedt el. A huszadik század elején aztán átvették a katolikus osztrákok is. Magyarországon az adventi koszorú készítése a második világháború környékén vált általánossá a templomokban és az otthonokban. Általában fenyőágakkal és gyertyákkal díszített, csillárra akasztott koszorúként.
Idővel a katolikus egyház liturgikus színei is megjelentek a koszorúkon. A gyertyák száma 4 lett. A karácsonyt megelőző 4 vasárnapot szimbolizálva.
A katolikusoknál tehát a gyertyák színei: 3 lila és egy rózsaszín. A hagyományok szerint az advent színe ugyanis a lila. A katolikus színszimbolikában ez az ünnepek színe, a bűnbánaté és a megtérésé. Advent alatt minden vasárnap egy újabbat kellett meggyújtani. A rózsaszínt harmadszorra volt szokás felhasználni. Ez hívta fel a figyelmet a közelgő ünnepre. Karácsonykor aztán ismét egy lila következett a gyújtás sorrendjében.
Manapság, illetve számos protestáns családnál különböző színű gyertyákból is összetevődhet az ádventi koszorú. Szinte bármilyen szín felhasználható: zöld, sárga, kék, fehér, arany, ezüst, narancs. Egyedül fekete nem.
Átlag: 5