Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Az ombudsman újra a kormányhoz fordult a külföldi rendszámú járművek üzemeltetésének szabályozása miatt

forrás: mti | 2012.07.06. |
Az ombudsman újra a kormányhoz fordult a külföldi rendszámú járművek üzemeltetésének szabályozása miatt
Másodszor is a kormányhoz fordult Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa a külföldi rendszámú járművek belföldi üzemeltetésének a szabályozása miatt - közölte az ombudsman hivatala pénteken.

A közlemény szerint a törvény nem határozza meg, hogyan hagyhatja el az ország területét az a jármű, amelynek a külföldi rendszámát a hatóság elvette és a belföldi üzembentartó nem kívánja a gépjárművet idehaza forgalomba helyezni, vagy nem tudja időben igazolni, hogy jogszerűen vezette azt.
    A regisztrációs adó megfizetése alól sokan külföldi rendszám használatával próbáltak kibújni. A rendelkezés ezt kívánta megakadályozni úgy, hogy a belföldi üzembentartó, tulajdonos, illetve magyarországi lakóhellyel rendelkező járművezető Magyarország területén nem jogosult külföldi rendszámú gépjárművet vezetni - írta a hivatal.
    A jogszabály mentességeket is meghatároz, ám ha ezek jogos igénybevételét a jármű vezetője nem tudja igazolni, a rendszámot és a forgalmi engedélyt a helyszínen el kell venni.
    Szabó Máté korábban már kezdeményezte a törvény módosítását, a nemzeti fejlesztési miniszter válasza szerint folyamatban van a javaslat kidolgozása. A törvényt azonban még nem korrigálták, és többen újabb problémákra hívták fel a figyelmet.
    Az ombudsman álláspontja szerint kérdéses, hogy ha az üzembentartó nem kívánja a gépjárművét Magyarországon forgalomba helyezni, és a rendelkezésre álló idő alatt a szükséges iratokat sem tudja beszerezni, hogyan hagyhatja el az ország területét az autó rendszám nélkül.
    Az alapvető jogok biztosa a közleményben idézte az országos rendőrfőkapitány álláspontját, amely szerint ebben az esetben "az ideiglenes forgalmi rendszám kiadása kezdeményezhető". Szabó Máté azonban rámutatott arra, hogy jelenleg nincs ilyen ideiglenes forgalmi rendszám.
    Véleménye szerint emiatt az autó nem tudja jogszerűen elhagyni az ország területét, így sérül a tulajdonhoz való jog, a jogbiztonság és a tisztességes eljárás követelménye - zárul az ombudsman közleménye.

Még nincs értékelve