Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Babonák napja

Tancsa Ágnes | 2010.12.13. |
Babonák napja
Luca napjához számtalan népszokás kötődik, a boszorkányűzéstől a szerelem varázslásig. Névadójához, Szent Lucához (Lucia), akinek emléke előtt tisztelgünk ezen a napon, a népi hiedelmeknek semmi köze sincs.
Krisztus után a 3. és 4. század fordulóján, Siracusában élt Lucia. A legenda szerint elkísérte édesanyját Szent Ágota sírjához, hogy gyógyulásáért könyörögjenek. Itt álmában megjelent neki a Szent és Isten szolgálatába hívta. Lucia elhagyta pogány vőlegényét, és Krisztus jegyesének tekintette magát. Az elhagyott férfi nem tudott ebbe belenyugodni és feljelentette a lányt. Pascasius fejedelem miután nem tudta a pogány bálványok imádatára kényszeríteni, egy bordélyba akarta vetni Luciát, akit azonban Isten segítségével, ötven igavonó barommal sem tudtak elhúzni odáig. Végül megkínozták, torkon szúrták, de csak miután felvette az utolsó kenetet, halt meg.
 
A magyar hiedelemvilágban élt egy boszorkány, Luca-asszony is. A számtalan babona azonban vélhetően inkább a téli napfordulóhoz köthető. Ezek közé tartozik, hogy ezen a napon tilos volt az asszonyoknak dolgozniuk, ha megszegték, súlyos büntetésre számíthattak. Dél-Dunántúlon volt szokásban a „kotyolás”, „palázolás”, amikor kisfiúk lopott szalmával vagy fadarabbal, varázsmondókát mormolva járták végig a házakat a bő termés reményében.
 
A legismertebb mégis a Luca széke, aminek egy szabályos ötszög köré írt, öt egyenlő szárú háromszögből készült forma volt az alakja, amit állítólag már a kelták varázsló papjai, és a druidák is ismertek. Készítője Luca napjától kezdve, mindennap faragott rajta egy kicsit, s csak Karácsony estjére volt szabad elkészülnie vele. Ezért terjedt el a mondás: „Lassan készül, mint Luca széke!” A hagyomány szerint a széket többnyire kilencféle fából állították össze: kökény-, boróka-, körte-, som-, jávor-, akác-, jegenyefenyő-, cser- és rózsafából. Arra szolgált, hogy segítségével tulajdonosa felismerje a falu boszorkányait.
Még nincs értékelve