Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Bizalmi munka – bizalommal

„Van-e kedvenc munkám? Nekem mindegyik az!”

Benkő Péter | Ambrus Barbara-archív-Four Seasons Hotel Gresham Palace | 2021.01.18. |
Ambrus Barbara
Bizalmi munka – bizalommal
Az Év Marketingese – a 13 éve alapított versenyben a közönség szavazatai alapján választják meg a jelöltek közül azt a vállalkozót, akire ikonikus mintaként tekinthet a magyar kisvállalkozói társadalom. Minden évben egy személyt díjaznak, kiemelkedő munkájáért. Idén Ambrus Barbara enteriőr-tanácsadó érdemelte ki az elismerést. Méltán. Példamutató és kreatív ügyfélkezelési gyakorlata miatt nevezték, majd elnyerte a szavazatok többségét: a közönség őt ítélte 2020 leginspirálóbb marketingesének.
A cél szentesíti az eszközt
 
Marketing és enteriőr-tanácsadás. Két külön szakma, vélhetjük, de mint az az idei díjazottal folytatott beszélgetésünkből kiderül, a két terület nem is áll oly távol egymástól. Ha úgy vesszük, aki vállalkozást, céget épít enteriőrök tervezésére, annak bizony a marketingmunkában is muszáj otthonosan mozognia, hisz a belső terek megálmodása, megtervezése lényegében bizalmi munka. Bizalmi, mert a szakemberhez forduló ügyfelek – és ez elengedhetetlen – valamennyire, nem is kicsit a magánéletükbe is kénytelenek beengedni a tervezőt. De éppen ez a cél: mindennapjaikat, szokásaikat, életmódjukat feltérképezni, ezáltal az őket körülvevő szűkebb környezetüket élhetőbbé, stílusossá alakítani. A cél pedig szentesíti az eszközt, esetünkben a marketing-adottságokat, ezért jó, ha az enteriőr-tervező rendelkezik megfelelő marketingszemlélettel, és azt ki is használja, s ez az, ami végeredményben szakmailag magasabb szintre emeli.
Presztízs Magazin– Amikor ilyen szemlélettel közelítek egy megbízáshoz, de elsősorban a megbízóhoz, azzal többet, jobbat nyújtok neki. A legeslegfontosabb az együttműködés, a kapcsolattartás – ez utóbbi legtöbbször nem csupán a tervek megszületéséig tart, hanem annál jóval tovább, pont, hogy a dolog bizalmi jellege miatt – vázolja Barbara. – Ha tervezünk, stílust viszünk adott életterekbe – nem véletlenül használom a többes számot –, ezt minden esetben az ügyfeleimmel, családtagjaikkal, munkatársaikkal közösen tesszük. Mondhatni belelátok a magánéletükbe, a szokásaikba, tulajdonságaikba, jellemvonásaikba. Ezek ugyanis kellenek, hiszen az én feladatom megfelelő kérdésekkel, anyagokkal, színekkel, textúrákkal, inspirációs fotókkal „elhalmozni” őket, felszínre hozni az elképzeléseket, majd formába önteni őket az enteriőrben. Tehát én vagyok az, aki a megbízóval – s hangsúlyozom, csakis vele együtt – megálmodja a házak, villák, szállodák ruháját, majd drapériákba, függönyökbe, párnákba, kárpitokba, szőnyegekbe, tapétába öltöztetve életre kelti a tereket, utánozhatatlan miliőt teremtve.
 
Közösen, együttgondolkodva születik meg a végeredmény
 
Presztízs MagazinGondolom, ez hozzásegítette a megfelelő ügyfélkör kialakításához is Ambrus Barbarát, s ő ezt megerősíti. Mindig sokat jelentett számára a jó marketingszemlélet, mondja, s beavat a hétköznapok rejtelmeibe. – Bármilyen megbízást kapok, fontosnak tartom a megelőző beszélgetést akár telefonon, de inkább személyesen, hiszen ennek során ismerem meg az ügyfelet, a helyszínt, s azokat az elképzeléseket, melyeknek feltétlenül belém kell vésődniük ahhoz, hogy a tervezést megelőző előkészítésbe belevágjak.
A jó enteriőr-tervező munkája ugyanis többlépcsős. Kialakítani a kapcsolatot, megismerni a megbízót, felmérni a környezetet, a lehetőségeket, majd közösen együttgondolkodva egyeztetni a koncepciót. Fontos tudni, hányan élnek együtt, hogyan zajlanak a mindennapjaik, milyen a szemléletük. Aztán több találkozó és beszélgetés után eljön az a fázis, amikor már konkrét mintákkal, anyagokkal jelentkezik a tervező, mindenből többfajta alternatívát ajánlva. – A végső döntés mindig a megbízóé, kifejezett célom nem ráerőltetni senkire semmit – hangsúlyozza Barbara. S hogy hogyan teszi ezt? – Jól lehet játszani a színekkel, a textúrákkal és egy-egy motívummal. Mindegyiknek kihangsúlyozom az előnyeit, de nem titkolom el, ha valami éppen nem illik egy adott helyre vagy adott darabhoz, színhez, mintához.
 
Néha pszichológusnak is érzi magát…
 
Presztízs MagazinAz otthonunk stílusa végső soron bennünk, saját magunkban van, amit a környezetünkön észreveszünk, az a belsőnk tükörképe. Viszont a stílusok folytonosan változnak. – Minden kellék, anyag, szín és minta beszerezhető, az épp aktuális trend nálam nem igazán játszik szerepet, soha nem tervezek trendek alapján. Azok ugyanis nekünk, szakembereknek mutatnak irányt, de a cél minden esetben egy időtálló, egyedi enteriőr kialakítása. A középpontban a megbízó, az ember áll, az ő személyiségéhez, stílusához, elképzeléseihez és elvárásaihoz igazítom a berendezés kialakítását és látványát. Ehhez persze magát az embert kell legelőször jól megismernem, mert előfordul, hogy konkrétan nem körvonalazódott, nincs még pontosan megfogalmazva egy-egy elképzelés; illetve ez az a terület, ahol igazán szükség van a szakember segítségére. Néha pszichológusnak is érzem egy kicsit magam. Adódik olyan helyzet, melyben túl határozott a megbízó, esetleg szakmailag vállalhatatlan megoldást kíván. Ilyenkor mindig elmondom, mi az, ami nem való, és hogy mi hova miért nem illik. A szakma általában egy-két évre előre látja, mik lesznek a trendek, de látjuk azt is, mi fog gyorsan lefutni, mi nem lesz időtálló. Na, ilyenkor próbálom meggyőzni az embereket, arra motiválni őket, hogy inkább válasszanak mást.
Évente kétszer jön ki nálunk új kollekció, melyekből az elegánsba hajló, modern enteriőröket valósítom meg szívesen. Akinél azt látom, bátran megy el a harsányabb színek felé, nem beszélem le erről, mert azt a vonalat magam is kedvelem.
 
------------------------------------------------------------------------------------
 
Presztízs MagazinKözel 20 év tapasztalatával…
– Lassan két évtizede foglalkozom exkluzív ügyfélkörrel, mindig is ebben a miliőben mozogtam. Dolgoztam belsőépítészeti cégnél, vezettem lakástextilszalont, így mindezzel mára elértem azt, hogy gyakorlatilag 100 százalékban ajánlásra végzem a tevékenységem. Szerencsém van, ha már látta valaki a munkámat, és hasonlót kíván. Elsősorban családi házak, villák és lakások „felöltöztetésével”, enteriőr-tervezésével bíznak meg az ügyfeleim. Dolgoztam már szállodán, vendégházon, irodákon, gyermekotthon és iskola textilezésén, de egyetemi előadóra és legutóbb a debreceni éttermek, a két Csakhal Bisztró teljes belsőépítészetének megtervezésére kaptunk megbízást.
A Four Seasons Hotel Gresham Palace berendezési és textilmunkáiért feleltem mint tervező és projektmenedzser. Sokat tanultam náluk, hatalmas élmény volt velük együttműködni. Mind a mai napig tanulok a szakmáról és saját magamról is.
 
----------------------------------------------------------------------------------
 
Szívet melengető érzések
 
Presztízs MagazinKíváncsi vagyok, vajon vannak-e állandó, visszatérő megbízók, esetleg más-más helyszínekkel. Barbara elmondja, szerencsére nagyon sok ilyen ügyfele van ma már – legyen az új megbízás egy másik otthonban, nyaralóban, a gyerek lakásában vagy befektetői ingatlanoknál. Nagyon szeretem az ismerkedési fázist, mert izgalmas. Minden egyes munkámat kedvelem, mindegyik más, tisztelem az ügyfeleimet és valahol úgy érzem, kicsit magam is otthon vagyok az ő otthonukban. Többször visszatérek később is az egyes helyekre, s pontosan emlékszem azokra. Egyrészt abból érzem, hogy az ügyfeleim elégedettek a munkámmal, hogy ajánlanak más ismerőseiknek, és újabb megbízásokat kapok tőlük, másrészt, amikor 8-10 év után is azt látom, hogy minden változatlan az enteriőrben, éppen olyan, mint amilyennek együtt kitaláltuk a legapróbb részletekig, még a díszpárnák is a helyükön vannak. Szívet melengető újra megfordulni ezeken a helyszíneken. Hasonló esetekben vagyok biztos benne, hogy valamit, netán az egészet jól csináltam… és… ez az örömteli érzés – leírhatatlan!
 
Kényelem, nyugalom, magabiztosság, boldogság
 
Presztízs MagazinCikkünknek nem célja az aktuális trendek ismertetése, a lényegről, az időtállóságról pedig már beszéltünk. Azt azonban még nem boncolgattuk, hogyan zajlik egy napja az enteriőr-tanácsadónak, mennyire van igény erre a speciális munkára, s milyen képzettségeket, illetve személyes tulajdonságokat kíván, magyarul: kiből válhat jó enteriőr-tanácsadó?
– A napjaim nagyon változók – feleli Ambrus Barbara. – Tanácsadós napokon az ügyfeleimmel találkozom, hiszen abban vagyok más, mint egy üzlet, hogy én megyek a megrendelőhöz, és kényelmesen, az otthonában történik az egyeztetés, anélkül, hogy a megbízónak kellene nyakába vennie a várost. Vannak tervezős és szervezős napjaim, amikor otthonról dolgozom. És van olyan nap, amikor a cégemen dolgozom, ilyenkor kerül elő a marketing, a márkaépítés, a PR, ezeken az alkalmakon tanulok és kutatok az említett területekről, vagy akár a szakmáról.
Presztízs MagazinAz enteriőr-tervező szakember elmondja, munkájára folyamatosan van igény, ügyfélköre nagyon tudatos, megfontolt; értékteremtő befektetésekben gondolkodnak egy-egy beruházáskor, amit ő segíteni próbál a megfelelő szolgáltatásokkal és a hozzáállásával. (Zárójelben megjegyezzük, pont ezt ismerték el nemrég.)
S ha már a díj, szóljunk még a marketingről, mely Barbara szerint igen sokrétű eszköz. – Azt gondolom, hogy üzleti és marketingszemlélet nélkül nem lehet sikereket elérni, nem lehet hatékonyan kapcsolatot teremteni a célcsoporttal, nem lehet magas szinten kiszolgálni az ügyfeleket, jó terméket, szolgáltatást fejleszteni, ezek nélkül nincs innováció. Ez a szemlélet kell ahhoz is, hogy élményt adjak az ügyfeleimnek, érezzék a törődést és azt, hogy a közös munka értük van: a kényelmükért, a nyugalmukért, a magabiztosságukért, a boldogságukért. Nálam minden róluk és a családjukról szól.
 
-----------------------------------------------
 
Presztízs MagazinNÉVJEGY
2020 leginspirálóbb marketingeséről
Ambrus Barbara bölcsész és közgazdász szakon szerzett diplomái mellett tanult lakberendezőnek a KREA Design Iskolában. Néhány év multis ügyfélszolgálati tapasztalat után egy hazai vezető belsőépítészeti cég külföldi értékesítési feladataiért felelt. 2004-től öt éven át az ÉS Galéria – függöny- és lakástextilszalon szakmai és marketingvezetője volt. Vállalkozását, a Design Commando Kft.-t 2009-ben alapította.
Előadásokat, tanfolyamokat, workshopokat tart a lakástextíliák, a dekortapéták és a színharmónia-teremtés fontosságáról a tervezői szakma képviselőinek (lakberendezőknek, belsőépítészeknek) és a nagyközönségnek.
Férjével két gyermeket nevelnek. Egy 9 éves kislány és egy 6 éves kisfiú anyukája.
 
 
 
 
Még nincs értékelve