Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Buzánszky Jenő hajóra szállt

Emlékfa őrzi az Aranycsapat nevét Balatonfüreden

x | 2011.07.24. |
Buzánszky Jenő hajóra szállt
A mozgás mindennek az alapja. Így van ez a világegyetemben éppúgy, mint a fociban. – Nem lehet elég korán kezdeni, akár már az óvodában érdemes – vallja Buzánszky Jenő olimpiai bajnok, aki Balatonfüreden járt. Meghívták vitorlázni – amit most csinált életében először –, és elültetett egy fát a Tagore-sétány melletti hírességek ligetében. Csapattársa, Grosics Gyula sajnos egészségi okok miatt nem tudott jelen lenni, de üzenetével mégiscsak ott volt. Az aranycsapat mindkét tagja a Nemzet Sportolója cím birtokosa.

Június 3.-án nagy várakozással késztette elő a kifutásra vitorlás hajóját Bernáth Tibor, a Proventus Trade Kft. ügyvezetője Balatonfüreden. Mint foci-és sportkedvelő embernek jutott eszébe az, hogy a legendás aranycsapat két, még élő tagját, Grosics Gyulát és Buzánszky Jenőt meghívja egy vitorlázásra, hiszen még soha nem ültek ilyen járművön. Az igazán nagy ötlet azonban nem ez volt, hanem az, hogy művészek mellett sportolók is ültessenek emlékfát a
Tagore-sétányon, így gazdagodjon Balatonfüred hírneve, és maradjon meg sokáig azok neve, akik a fát ültették. Belátható, hogy igaza van Bernáth Tibornak és ezt ugyanígy látta dr. Bóka István, a város polgármestere, aki teljes mellszélességgel a kezdeményezés mellé állt.
Menjünk vissza a kikötőbe! Közeledik az érkezés ideje. Előtte azonban csörög a telefon és jön a hír, hogy Grosics Gyula egészségi állapota miatt sajnos nem tud eljönni, ám Buzánszky Jenő hamarosan megérkezik. Bernáth Tibor közben elmondja, hogy a Proventus cégcsoportot sokan keresik támogatást kérve, de csak abban az esetben adakoznak, ha meg tudnak győződni arról,
hogy a támogatás nem másokhoz kerül, és a felhasználása eredményes. Ő ugyan bábolnai, de nagyon régi a Balatonfüredhez való kötődése. Tizennégy évesen itt volt szakmai gyakorlaton, és öt évvel ezelőtt gyakorlatilag új otthonra leltek a településen. A munkán kívüli idejüket szinte teljes egészében itt tölti családjával. Korábbi személyes ismeretség eredményeként sikerült elhívni a két válogatott focistát, a Nemzet Sportolóit.

Presztízs Magazin

Fél óra múlva belép a kávézóba Buzánszky Jenő. Sportosan, a nagy melegnek fittyet hányva ül le. Azonnal focira terelődik a szó, természetesen. Buzánszky Jenő nemcsak naprakészen tájékozott a foci világáról, hanem aktívan részt vesz a gyerekek sporthoz-focihoz való viszonyának javításában. Erről folyik a szó. Kis idő múlva felkerekedve aztán a móló végében álló vitorláshoz mennek. Beszállnak, Bernáth Tibor egy üveg bort tart a kezében, amin a címke a híres 6-3-as magyar-angol meccset idézi. A Balaton víztükre folyamatos hullámokkal mutatja, hogy vitorlázásra alkalmas idő van. A kötelek eloldva – a hajó elindul Tihany felé.

Másfél óra múlva kikötnek, és láthatóan fölfrissülve a kellemes széltől, ebédelni indulnak a kikötő szomszédságába. Rövid várakozás után megérkezik Balatonfüred polgármestere. Most is a focira terelődik a szó! Buzánszky Jenő felélénkülve folyik bele a beszélgetésbe, hiszen dr. Bóka István sportkedvelő, sportot űző ember, aki a településen nagyon fontosnak tartja a sporttal való törődést. Az ember, ha kicsit is figyelmesen hallgatja a beszélgetést, nem tudja
nem észrevenni, hogy Buzánszky Jenő nagyon sokszor emlegeti a fiatalokat, azokat, akiken a jövő alapul. Nagyon fontosnak tartja a kis kortól való sportra nevelést, ennek érdekében nap mint nap sokat tesz.

Ebéd utáni levezetésként együtt indulnak el a Tagore sétányra, elültetni az emlékfát. Ahogy

Presztízs Magazin

közelednek, egyszer csak fúvós zene hangjai szólalnak meg. Először azt hittük, hogy csak térzene, de nem az! Az esemény tiszteletére zenélnek, és sok érdeklődő várakozik a nagy fák árnyékában. Buzánszky Jenő megilletődve foglal helyet, és ad autogrammot idős és fiatal fociszeretőknek. Dr. Bóka István köszöntőjében hangsúlyozza, Balatonfüred a kultúra, a művészetek, a szőlő és a bor városa, de nevezhetjük sport városnak is, annyian sportolnak, a önkormányzat pedig kiemelten támogatja mindezt.

Aztán Buzánszky Jenő lép a mikrofonhoz, megköszöni a lehetőséget, hogy első sportolóként ültethet fát ezen a legendás helyen. Beszédében elmondja, hogy aki a címeres mezt magára öltheti, az a hazáját képviseli, tehát annak és polgárainak szerez dicsőséget. Emlékeztet arra, hogy ő 49 válogatott mérkőzésen szerepelt, s ebből csak háromszor hagyta el vesztesen a pályát. Kifejezte abbeli reményét, hogy lesz még olyan válogatottja Magyarországnak,
amelyik az Aranycsapatéhoz hasonló sikereket tud elérni. Majd itt is a fiatalokhoz, a fiatalokról beszélt: – Sokat adtam, de rengeteget kaptam a sporttól – mondta. Biztatta a fiatalokat, hogy ha tehetségesek, mondjanak le a szórakozásról, a könnyebb életről, mert megéri. Szerinte csak így lehetnek élsportolók, s csak így kaphatják meg az ország "végtelen szeretetét".
Végül Buzánszky Jenő és Bóka István közösen elültették a fiatal fát. Amikor a kannákból elkezdték locsolni, egy éppen fölöttünk átúszó felhőből pár csepp aranyat érő eső is megöntözte. Buzánszky Jenő pedig az emlékkönyvbe a következőt írta: "Emlékfa: örök emléke annak, akiről elnevezik. Köszönet és biztatás a jövő nemzedéknek.”

Átlag: 5