Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Corvinus: a diplomás anyák előbb vállalnak második gyermeket, mint az érettségizettek

forrás: mti | 2012.12.02. |
Corvinus: a diplomás anyák előbb vállalnak második gyermeket, mint az érettségizettek
Az első szülés után a diplomás nők előbb vállalnak második gyermeket, mint az érettségizettek, utóbbiakat az általános iskolai végzettségűek is megelőzik e tekintetben - számolt be kutatásainak eredményeiről Bartus Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézetének egyetemi docense és igazgató-helyettese.

Az egyetemi docens arról is beszélt, hogy a magasabb iskolai végzettségűek hosszú ideig várnak az első gyermekre, viszont a második gyereknél igyekeznek behozni a kiesett időt. Így hasonlóan keveset várnak az első és a második gyermek megszületése között, mint az általános iskolai végzettségűek, szemben az érettségizettekkel - tette hozzá.
    Mint mondta, a diplomás nőknek bizonyos korosztályban kevéssel ugyan, de több gyermekük van, mint az érettségivel rendelkező társaiknak, s így szerinte nem feltétlenül igaz az a sztereotípia, miszerint a diplomás nők a gyerekvállalás helyett egyértelműen a karriert választják.
    Bartus Tamás kitért arra, hogy a diplomás nők közül sokan akadnak, akik az első gyermeket sem vállalják, ez azonban nem feltétlenül csak azzal van összefüggésben, hogy a karriert előnyben részesítik a gyermekvállalással szemben, hanem azzal is, hogy a fiatalabb korosztályok körében több nő szerzett diplomát, mint férfi, márpedig a párválasztás során a legtöbb ember arra törekszik, hogy párja hasonló végzettséggel rendelkezzen.
    Közlése szerint az 1966 és 1975 között született diplomások a harmadik gyermek vállalására is fogékonyabbak, mint a hasonló évben született középfokú végzettségűek. A három vagy több gyermek vállalása leginkább a vallásos családokra jellemző, a korábbi kutatások szerint pedig a diplomások között nagyobb a vallásosok aránya, mint az érettségizettek körében - jegyezte meg.
    Hozzátette: az Életünk fordulópontjai elnevezésű program keretében 2001-ben 16 ezer 18 és 74 év közötti ember körében végeztek reprezentatív felvételt. A kérdezetteket 2004-ben és 2008-ban is felkeresték.

Még nincs értékelve