Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Csak sonka és tojás?

Húsvéti hagyományok, hagyományos húsvéti ételek

Bernáth Éva | Podmaniczky Endre és Patyus Ferenc Kezdőpont Fotóstúdió | 2011.04.21. |
Csak sonka és tojás?
Bár a Húsvét a keresztények legfontosabb ünnepe, az időszakot jellemző gasztronómiai élményektől többnyire azok sem fosztják meg magukat, akik nem gyakorolják hitüket. Jézus sivatagi böjtjének emlékére és kínszenvedésére tartott negyvennapos böjt Nagyszombaton, a feltámadási körmenettel zárul. Maga a húsvét szó származása pedig arra utal, hogy az emberek ezen a napon kezdték el újra a húsevést. A hagyományok felidézése után mi is finom ünnepi fogásokkal kedveskedünk olvasóinknak.

A húsvéti örömünnep kezdete

 
A feltámadási körmenet a nagyszombati hagyományok leglátványosabb része. Régen nagyszombat estéjén a falu legtekintélyesebb embere vitte körbe Krisztus szobrát a faluban, ezzel véget ért a nagyböjt, a családok a körmenetről hazatérve nagy lakomát fogyasztottak, amely jórészt sonkából és tojásból állt. A húsvéti sonka vitathatatlan előnye, hogy egyszerű megfőzni és nagyon finom, ezen kívül sokoldalúan felhasználható: meleg főételként, sütve, vagy hidegtál részeként, tormával, zöldségekkel. Lehet belőle villásreggeli, különféle tekercsek, szendvicsek.
A tojás, a belőle kikelő madárral, a sírból feltámadó Krisztust, az élet újjászületését jelképezi. Színezése, díszítése régi korokra nyúlik vissza. Bár sokféleképpen elkészíthető és felhasználható, a húsvéti hagyományok szinte kizárólag a főtt tojásra korlátozódnak. Ettől persze lehetünk kreatívak, és a locsolkodóknak készített hímes, vagy a hidegtál főtt tojásain kívül készíthetünk gombatojásokat a gyerekeknek, vagy márványos tojásokat dekorációként. Az ünnepi asztalt díszítsük barkával, aranyvesszővel, az ételeket friss zöldségekkel! A sonkához, tojáshoz leginkább az újhagyma, a retek és az uborka illik.
 

A feltámadás napja

 
Húsvétvasárnap legfontosabb hagyománya az ételszentelés. Ekkor, a délelőtti misére fehér kendőbe kötött tányéron, vagy kosárban vitték a hívők a templomba a megszentelendő ételeket – bárányhúst, sonkát, tojást, kalácsot,
Presztízs Magazin
tormát. A pap a mise végeztével megszentelte a csomagot, amit az asszonyok nagy sietve vittek haza, mert úgy tartották, hogy aki gyorsan ér a házába, az a munkában is ügyes lesz. Az ünnepi asztalnál a megszentelt ételből mindenki kapott legalább egy kis szeletet. Az ételek maradékát sokféle módon felhasználták. A sonka csontját bizonyos helyeken a gyümölcsfára akasztották a bő termés reményében, máshol nagy viharban tűzre vetették, hogy a villám ne csapjon a házba. Voltak, akik a szentelt kalács morzsáját a tyúkoknak adták, hogy sokat tojjanak, míg mások a megszentelt maradékot elégették vagy elásták a ház tövébe abban a hitben, hogy megvédi a házat a bajtól, villámcsapástól.
E nap legjellegzetesebb étele a bárány, a húsvét legősibb jelképe. Ennek az eredete is a Bibliában keresendő: Jézus áldozati bárányként halt kereszthalált az emberiség megváltásáért, ezért nevezik Isten Bárányának. Ma kevés családban fogyasztanak bárányhúsból készült ételt húsvétkor, ugyanakkor a húsvéti sonka szinte elmaradhatatlan.
A finom, foszlós kalács az év bármely napján az asztalra kerülhet, húsvétkor azonban mindenképpen ott a helye! A hagyományos húsvéti kalács kelt tésztából készül, formáját tekintve a fonott kalács, illetve a kalácskoszorú a legnépszerűbb.
 

Locsolkodás és hímes tojás

 
Húsvéthétfő népszokásokban a leggazdagabb nap, köztük is
Presztízs Magazin
legnépszerűbb a locsolkodás és a hímes tojás ajándékozása. A locsolkodás hagyományának alapja a víz megtisztító erejébe vetett hit. A férfiak és legények a lányos házakat körbejárva tiszteletük jeléül megöntözik a lányokat. Faluhelyen régen kútvízzel locsoltak, de volt, hogy egyszerűen csak patakba vetették őket. Cserébe festett, vagy írott tojás járt. Mára ez a hagyomány kölnivel való locsolássá szelídült, többnyire egy-egy kedves locsoló versikével, ami után a lányok a férfiakat megvendégelik. Köszönetképpen még ma is adnak ajándékot, de ma már a festett tojást sok helyen felváltotta a csokoládéból készült tojás, vagy nyuszi-figura, esetleg – sajnálatos módon – a pénz.
Magyarországon a pálmaágat, amellyel Krisztust üdvözölték jeruzsálemi bejövetelekor, a barkaág helyettesítette. A barkaágat megszentelték, abban a hitben, hogy így gyógyító ereje lesz, és erre akasztottál a megmaradt festett és kifújt tojásokat. A dekoráció ma is sok ünnepi asztal dísze, a vendégvárás része pedig – a víz megtisztító ereje ide vagy oda – a jó bor, és a finom pálinka.
 

Sonka, tojás, torma

 
A sonkát főzés előtt jól mossuk meg, és csak annyi hideg vízbe tegyük fel főni, hogy jól ellepje. Só nélkül főzzük, lassú tűzön, három órán át. Ha a csontját ki tudjuk húzni, elkészült a sonkánk, míg a kötözött sonkát hústűvel ellenőrizzük. A főzővízbe tehetünk ízesítésül fokhagymát, hagymát, borsot, sőt, a félig megfőtt sonka vizébe sárgarépát, fehérrépát és zellert is. Levében hagyjuk kihűlni, majd hűtőben tartsuk, lefedve.
A tojásokat a sonka levében keményre főzzük, kreativitás kérdése, hogy egyúttal színezzük és díszítjük-e is őket. A sonkalébe tett vöröshagyma héjával például piros tojásokat kapunk, ha pedig előtte faggyúval mintákat rajzoltunk a tojásokra, akkor nemcsak finom, de nagyon dekoratív ételt tehetünk az ünnepi asztalra. A sonkalének a fel nem használt részét érdemes eltenni, a sós, füstölt lé ugyanis kiváló alap lehet bableveshez, sólethez.
Tormából vehetünk frisset piacon a savanyúsnál, a bátrabbak, vagy ínyencebbek akár saját kezűleg is reszelhetnek, ezeknek az íze természetesen erőteljesebb, mint a botban kapható üveges, vagy tubusos torma. Ízlés szerint ízesíthető tejszínnel, majonézzel, vagy akár almával, lekvárral is.
 

Húsvéti receptajánlatunk

 
Sonka és sajttekercs
Presztízs Magazin
 
Hozzávalók:
4 szelet gépsonka
4 szelet sajt
10 dkg ecetes torma
15 dkg vaj
2 dl tej
1 mk só
5 dkg liszt
1 tk kristálycukor
 
Az 5 dkg vajjal és 5 dkg liszttel világos rántást készítünk, felengedjük 2 dl forró tejjel, és addig forraljuk, amíg besűrűsödik, és elválik az edény falától, majd lehűtjük. Ha kihűlt, 10 dkg vajjal alaposan kikeverjük, az ecetes tormával, sóval és cukorral ízesítjük. A sonka és sajtszeletek közepére tormakrémet teszünk, felgöngyöljük őket, a tekercsek két végét csillagcsővel ellátott habzsák segítségével utólag töltjük.
 
Gombák – tojásból
Presztízs Magazin
 
Hozzávalók:
8 főtt tojás
4-5 ek tejföl
1 tk mustár
csipetnyi só
bors és/vagy friss petrezselyem ízlés szerint
4 közepes paradicsom
a gomba kalapjának a díszítéséhez krémsajt, vagy majonéz
 
A főtt tojások aljából vékonyabb, tetejéből egy vastagabb lapot levágunk. Ahonnan a vastagabbat vágtuk, onnan hozzáférünk a tojás sárgájához, amit kikaparunk egy tálba. Ezt összekeverjük a tejföllel, mustárral, az ízlés szerint összeválogatott fűszerekkel és a sóval. Az így készült krémet visszatöltjük a tojásokba. A paradicsomokat félbevágjuk, belsejüket kikaparjuk és a tojásokra borítjuk. A tetejét krémsajttal, vagy majonézzel díszítjük. Díszítésképpen újhagyma zöldjét vághatunk alá.
 
Magyaros márvány-tojás
 
Hozzávalók:
4 tojás
vöröshagyma héja
 
A tojásokat alapos mosás után a hagyma héjával feltesszük főzni. Tíz percnyi főzés után a lángot elzárjuk, a tojásokat kivesszük, és héjukat finoman betöredezzük, majd visszatesszük a forró vízbe, és hagyjuk kihűlni őket. A hűlő vízbe piros ételszínezéket téve erőteljesebb színhatást érünk el. Az egyébként elhanyagolható gasztronómiai élményt fokozhatjuk azzal, ha a tojásokat a hagymahéjával sonkalében főzzük.
 
Sajtos roló
Presztízs Magazin
 
Hozzávalók:
1 csomag konyhakész leveles tészta
1 egész tojás
3 tojás sárgája
3 evőkanál liszt
5 dkg natúr krémsajt
25 dkg reszelt sajt
15 dkg vaj
3 dl tej
 
 A leveles tésztát kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd kb. 2 cm széles csíkokra vágjuk. Egy egész tojást pici sóval felverünk, megkenjük vele a csíkokat, és úgy tekerjük fel őket a roló-sütőkre (fakanál nyelére) a tojásos oldalukkal kifelé, hogy a lapok egymást félig fedjék. Az így előkészített rolókat 200 fokos előmelegített sütőben, 10-15 perc alatt arany barnára sütjük, majd a  sütőformáról még melegen, kicsit megtekerve szedjük le. Közben a tojás sárgákat a liszttel, a krémsajttal, 10 dkg reszelt sajttal és a tejjel simára keverjük, lassú tűzön besűrítjük, majd hagyjuk kihűlni. A vajat 10 dkg reszelt sajttal habosra keverjük, és a kihűlt krémet belekeverjük. Végül a rolókat habzsák segítségével megtöltjük a sajtkrémmel, a végüket pedig reszelt sajtba mártjuk.
 
 
Fonott kalács
Presztízs Magazin
 
Hozzávalók:
3 dl tej
10 dkg margarin
1 tk só
10 dkg porcukor
4 tojássárgája
25 dkg finomliszt
25 dkg rétesliszt
5 dkg élesztő
 
Az élesztőt 1 dl langyos tejjel összekeverjük, és meleg helyre tesszük, ebből lesz a kovász. A porcukrot a maradék tejben feloldjuk. A liszteket a cukros tejjel, sóval, margarinnal és a tojássárgájákkal összedolgozzuk, majd legalább 20 percig dagasztjuk. A tésztát ezután meleg helyen legalább egy óráig kelesztjük. Három részre osztjuk, lisztezett deszkán sodorjuk, majd összefonjuk. A kalács tetejét felvert tojással kenjük, majd előmelegített sütőben süssük ki.
 
 
Mézes krémes sütemény
 
Hozzávalók a mézes lapokhoz:
45 dkg liszt
15 dkg porcukor
1 csipetnyi szódabikarbóna
3 ek olvasztott zsír
4 ek méz
1 egész tojás
4 ek tej
 
A töltelékhez:
½ l tej
10 dkg búzadara
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
2 cs. vaníliás cukor
1 tojás sárgája
 
A csokoládémázhoz:
20 dkg étcsokoládé
20 dkg vaj
 
A mézes lapok hozzávalóit félkemény tésztává gyúrjuk. A tésztát rúd formára sodorjuk és négyfelé osztjuk, ezután nagyon lisztezett felületen 5-6 mm magasságúra nyújtjuk, majd egyesével sötét zsemleszínűre sütjük őket, margarinnal vékonyan megkent tepsiben, 200 fokon. Elkészülési idejük kb. 6-6 perc. Ezután a tejet felforraljuk, lassan belekeverve a grízt. Ha megfőtt, keverve hűtjük, így nem fog hártyásodni. Amikor langyos, hozzáadjuk a cukorral, vaníliás cukorral és tojás sárgával habosra kevert margarint. A tölteléket eggyel kevesebb részre osztjuk, mint amennyi lapunk van, és szépen rétegeljük vele a lapokat. A darabokra tört étcsokit gőz felett megolvasztjuk, belekeverjük az előírt vajmennyiséget, majd az egész masszát a sütemény legfelső lapjára öntjük, esetleg tortalapáttal szépen elegyengetjük. A csokimáz megdermedése után tetejét húsvéti motívumokkal díszíthetjük.

 

 

Még nincs értékelve