Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Egy mindenkiért – mindenki egyért?

Influencerek vélt és valós hatalma

Imre Szilveszter | Profimédia-Red Dot | 2019.12.11. |
influencerek
Egy mindenkiért – mindenki egyért?
A közösségi média térhódításával robbantak be és határozták meg az Y és Z generáció életét: ma már kevés márka tud sikeresen kommunikálni nélkülük a legfiatalabb célcsoporttal. Egész marketing- és PR-ügynökségek specializálódtak az influencerek erejének üzleti kiaknázására, sőt, a bátrabbak már véleményvezérek „felépítésére” is vállalkoznak. A jelenség sokkal régebbi, mint gondolnánk, csak most több pénzt lehet keresni vele.
Zorro álarcától Dancsó Péter YouTube csatornájáig
 
Igaz ügyért harcolni, a közösségért, pénzben nem kifejezhető javakért kockáztatni hősies kiállás, ami természetes rajongótáborral kecsegtet. Itt nem az egyéni siker a lényeg, hanem a közös értékek és világosan kirajzolódó értékrend, amit mindkét oldal ismer. Ez is influencer-logika, ám ez nem rövid lejáratú sikerekhez vezet, nem úgy a mai virtuális megmondóemberek személyes kultuszában. Mintha megfordult volna a világ: egy-egy népszerű véleményhuszár egyéni akciója piacformáló erőként képes fel- vagy leértékelni jelenségeket, termékeket, akár egész márkákat is. Mindezt klikkek és lájkok alapján, szinte azonnali reakciók által. Magyarország ötödik legnagyobb feliratkozói táborral működő YouTube csatornáját 1,064 millió ember nézi rendszeresen, így Béla és Pista zeneparódiái könnyedén tarolnak a virtuális színpadokon. A Despacito Pamkutya-változata 10 milliós nézettséggel egyetlen hét leforgása alatt repítette Pamkutyát az addig vezető youtuber, Dancsó Péter elé a rangsorban. Ma viszont ismét Dancsó Péter csatornája, a Videómánia vezet, 1,073 millió feliratkozóval.
 
Az idő, a pénz és az emlékezet
 
Presztízs MagazinGyorsabban elért siker, több pénz (az influencereknek és a márkáknak egyaránt) – a rövid távú memóriáért cserébe: ennyit tud ma az influencer-marketing. Nem is nagyon kell több, hiszen a lényeg, hogy minél rövidebb idő alatt cselekvésre, vásárlásra ösztönözze a célcsoportot. Az győz, aki ezt a leghamarabb és a legszélesebb táborral el tudja érni. Húsz-harminc év múlva ki fog emlékezni ezekre a figurákra? Egyetlen influencerből sem lesz legenda, hacsak nem valami időtlen, tehát mindig időszerű ügyért veszi fel a kesztyűt. A mai digitális influencerek jól meghatározott rajongótábora életkori sajátosságainál fogva sem képes örök időkig táplálni a véleményvezérek népszerűségét, hiszen maguk is új ingerekre vágynak. Egyrészt tehát megunják, másrészt viszont csak addig tűrik meg a személyi kultuszt, amíg nem találnak új követendő példát.
 
A Greta Thunberg jelenség
 
Presztízs MagazinEgy svéd tini felforgatta a világot: 2018 augusztusa óta a stockholmi parlament lépcsőjén sztrájkol, így próbálja rávenni a svéd politikusokat, hogy többet tegyenek a klímaváltozás ellen. Miközben öltönyös, nyakkendős hatalmasságok járkálnak klímacsúcsokra, a kislány saját egyszerű eszközeivel – a szó és a jelenlét erejével – hívja fel a figyelmet az emberi magatartás végzetes veszélyeire. Nem lehet nem észrevenni, holott legtöbbünk igencsak keveset tud például az íróasztaloknál és a tárgyalótermekben a klímaváltozás ellen vívott harcról. A média felkapta, így az egész világ odafigyel: közös ügy, egyetemes értékek, és egy gyerek, aki nem a pillanatért, hanem saját jövőjéért harcol – jelenleg a legerősebb influencer-tőke. Ehhez képest a lokális, csak magyar közönséghez szóló, egyéni sikerekért és pénzért, vagyis üzletszerűen vívott influencer-háború vesztésre áll.
 
Valóban szükségünk van influencerekre?
 
Amíg csak feltűnési viszketegségből posztol valaki a közösségi médiában, lenyűgözhet a bátorsága, spontaneitása, és ha érdekes a megközelítés, még eredetinek is fogjuk tartani. Szórakoztatónak. A szórakoztatás viszont csak akkor működik, ha folyton újat lehet mondani, mutatni, ahhoz pedig, hogy hitelesnek tűnjön, fenn kell tartani a spontaneitás látszatát. A befutott influencerek élete sokkal inkább áll gondos tervezésből és a lazaság gyakorlásából, mint improvizációból, hiszen a nézők és a követők táborának figyelmét csakis úgy tudják lekötni, ha az erőltetettség csíráját is kiirtják produkcióikból. Ne feledjük, hogy a célközönség az Y és a Z generáció ifjai, akiket a mesterkéltség és a készen kapott formák azonnal taszítanak. A 14-18 évesek 87%-a az Instagramon, 88%-a pedig a YouTube-on követi kedvenc influencereit, egyszerre többet is. A motiváció egyértelműen az érdekes és szórakoztató tartalom, hiszen a leiratkozók zöme az unalmas videók miatt válik meg kedvelt véleményvezéreitől.
 
Területfoglalás – virtuálisan
 
Presztízs MagazinAz online világban minden felületnek megvannak a saját celebjei, akiknek a pozícióját a folyton változó mérőszámok jelölik ki. Az Instagram influencerei és a You Tube sztárjai nem fej fej mellett haladnak a követői listán: Palvin Barbara Insta-celeb 12 milliós követőtábora szinte utolérhetetlen a második helyezett Dzsudzsák Balázs számára, akire „csupán” egymillió rajongó kíváncsi. A You Tube-on a Videómánia vezet, sokkal szorosabb versenyben Pamkutyával. Egy másik mérőszám, a nézettségi adatok és lájkok alapján viszont Palvin Barbara az egyetlen, aki tartja pozícióját, a You Tube-on a Kerekmese gyermekcsatorna tarol 874 millió megtekintéssel, a Videómánia pedig az ötödik helyre szorult vissza, akárcsak Dzsudzsák Balázs az Instagramon.
 
Mennyit ér a bizalom?
 
Presztízs MagazinMennyit fizetnek a márkák az influencerek eredeti tartalmaiért és a közösségi elérésért, amellyel fogyasztói bizalmat építenek? Az egymilliós követői tábort meghaladó Insta-celebek akár 10 ezer dollárt is kereshetnek egyetlen képpel, de ez nem átlagos, főként Magyarországon. Itthon kisebb rajongótáborral rendelkező influencerek erejére támaszkodhat a marketing, a több tízezer feliratkozót számláló hírességek pedig csak mikro-influencereknek számítanak. A videós anyagok a legdrágábbak: itt egyetlen videóért 80-100 ezer forintot is elkérhet egy celeb, hiszen csak az elkészítése minimum 20 ezer forintba kerül. Egy átlagos blogcikk 40 ezer, négyezer egy Insta-poszt, és kétezer egy Facebook-bejegyzés. Ezek mellett legalább 20 ezer forint az alapdíj, amennyiért egy influencer elkezd foglalkozni az „ügyféllel”. A költségeket tehát kampányban, és nem felületben kell számolni, illetve az elérési adatokból visszaosztva, amivel 3-5 ezer látogatóhoz juthat el az információ.
 
Tematizált verseny a figyelemért
 
Szakosodva: ma már az influencerek is így „dolgoznak”. A divatvilágnak és a szépségiparnak ugyanúgy megvannak a kedveltjei, mint a gasztro-, a fitness és az utazási témáknak. Viszkok Fruzsi beauty-vlogger, Hédinke divat-vlogger, a Lila Füge gasztro-vlogger és folytathatnánk – a specializáció növeli a hitelességet, ezáltal bizalmat épít. Amiért pedig kedveljük az ilyen influencereket, az éppen saját belső bizonytalanságunk spontán csökkenésével magyarázható, hiszen a megerősítések és a sok esetben készen kapott megoldások megkönnyítik hétköznapi döntéseinket. Ugyanakkor minden véleményvezér egyben kritikus is, aki nem végletekben gondolkodik, hanem értékelések alapján „adja el” a terméket vagy népszerűsíti a szolgáltatást, így könnyen az a benyomásunk támadhat, hogy valóban felhasználóbarát és pártatlan influencerrel van dolgunk. A háttérben persze mennek a szponzorált tartalmak…
 
Még nincs értékelve