Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Egy nyugodt élet kezdete lehet

Bemutatjuk a Presztízs Összefogás Ház leendő tulajdonosait

Tancsa Ágnes | Róth József | 2011.01.28. |
Egy nyugodt élet kezdete lehet
Egy álom tört szét, hogy egy másik valóra válhasson. Semmi sincs véletlenül, ok nélkül, mondják sokan. Nehéz elfogadni, hogy a veszteségekkel is szándéka van velünk Istennek, a Sorsnak. Ahogy arról már beszámoltunk itt és a Magazin oldalain is, építkezésbe kezdtünk. A felépülő ház egy négytagú devecseri család otthona lesz. Ismerjék meg őket Önök is!
Bevallom, Devecser felé autózva egyre erősödött bennem a félelem. Ez volt az első alkalom, hogy találkoztunk azzal a családdal, akik majd beköltöznek a Presztízs Összefogás Házba. (Mert már neve is van!) Abba a házba, amit hónapok óta formálunk, alakítunk. Amikor az építész Erdei Lászlóval először találkoztunk, az első két órában „csak” beszélgettünk, de a tervek, az alaprajz, a homlokzat szóba sem kerültek. Felmért minket – a lehető legjobb értelemben –, ezért tagadhatatlan, hogy a ház magán viseli a mi személyiségjegyeinket, álmainkat, elvárásainkat. Minden egyes lépésünknél azt próbáltuk elképzelni, hogy mi lenne, aminek a leendő lakók a legjobban örülnének, ami a legpraktikusabb számukra, de akaratlanul is, az épület kicsit a magunk ízlésére formálódott. Megszerettük ezt a házat. A találkozás előtt így nem attól féltem, hogy milyen emberekkel fogunk találkozni, hanem attól, hogy fogják-e szeretni azt a házat, amit mi már az Ő otthonukként emlegetünk.
 

El kell bontani a kétéves házat

 
Soós Lászlóval és feleségével a polgármesteri hivatal irodájában beszélgettünk. A kezdeti zavartságunkon mindannyian hamar túlléptünk.
 
– Már két hét eltelt, amióta először hallottatok a házról, és felmerült, hogy esetleg Ti költözhettek be. Milyen érzések vannak most Bennetek?
– A két ünnep közti időt végigizgultuk, nem tudtuk biztosan, hogy mi költözhetünk-e ide – mondja László. – Eddig úgy volt, hogy a szüleimmel együtt az új lakóparkba megyünk, de ezzel a házzal úgymond egy régi álom válhat valóra. Két éve építettük a saját házunkat, és én már akkor szerettem volna napkollektorokat, esetleg napelemeket feltenni, de anyagilag nem úgy jött ki a lépés. Ez a mostani ház – túl azon, hogy más, mint a többi –, másként egyedi, hiszen olyan pluszt ad, ami máshol nincs.
 
Presztízs Magazin
– Gina, két kisgyerekkel hogyan éltétek meg, hogy el kell költöznötök otthonról?
Milán és Balázs azóta nem voltak otthon, és mindig kérdezik, mikor megyünk már haza? Most egy háromszobás lakásban lakunk, amit az a cég biztosít nekünk, ahol mindketten dolgozunk. Azt szoktam mondani a fiúknak, hogy most itt vagyunk itthon, de azért nagyon vágynak a régi szobájukba. Ráadásul egy másik óvodába járnak Ajkán, ahol jól érzik magukat, de mégsem olyan, mint a régi. Devecserben, azt mondják, hogy maszkban kijöhetnének a gyerekek, de az óvónők inkább nem viszik ki őket az udvarra. Szerintem egyébként is levennék magukról.
 
– Említettétek, hogy két éve épült a házatok. Most milyen állapotban van?
Az iszap a házba nem jött be, a lábazatot nyalta körbe, és az udvart öntötte el, de most már látni belül a falon, hogy marja, mert púposodik a festék, és salétromosodik minden. A konyhában, a fal mellett, a fugánál látszik, hogy ott kezdett felszivárogni. A környéken egyedül a mi házunk alatt nincs pince, a többieknél viszont mindenhol, ők rosszabbul jártak.
 

Nem költöznének el!

 
– Laci, a szüleid és a testvéred itt laktak a kertszomszédban, az ő házukat is elbontják. Nem fognak hiányozni?
Korábban úgy volt, hogy az új lakóparkban is szomszédok leszünk. Itt, egy összesen 4000 négyzetméteres telken volt a három ház, a gyerekek bármikor át tudtak menni a nagyszülőkhöz. Apuék háza is az előző évben lett felújítva, új tetőt kapott, teljesen le lett szigetelve, frissen vakolva. Most bontják azt is. A melléképületeket tavasszal akartuk kezdeni, itt van az udvaron az építőanyag. Vörös az egész! Gina szülei is itt laknak a másik utca végén. Nagyon sok előnye volt, hogy ilyen közel éltünk egymáshoz. Az Ifjúság utcában meg Balázs régi
 
ovis társai laknak.
 
– Nem gondoltatok arra, hogy elköltözzetek Devecserből?
Nem. Mikor építkezni kezdtünk, akkor szóba jött, hogy ide, vagy oda is mehetnénk, de sehol máshol nem lehetett volna azt megcsinálni, hogy amikor van egy kis időm, kimegyek a házhoz, és néhány téglát még felrakok, betonozok, cserepet rakodok. Az iszap után abban biztosak voltunk, hogy akármi lesz, ide a gyerekekkel nem lehet visszajönni. Hogy engedjem ki az udvarra játszani őket? …de Devecserről nem szeretnénk elmenni.
 

Töredékek…

 
Az első találkozó alkalmával sötétben jártunk a család régi házánál, így a környékből csak annyit láttunk a világítás nélküli utcában, amennyit az autók reflektorai engedtek. Most azonban szét tudtunk nézni. Egy barátságos, otthonos lakás, ahonnan már elvitték a bútorokat, csak néhány, a falon maradt mesefigura, apróság mutatja, hogy melyik szobának, ki volt a lakója. A padlón pedig a vörös por. Jelzi, hogy miért nincs már itt senki!
 
– Itthon voltatok, amikor átszakadt a gát?
Presztízs Magazin
Laci igen, éjszakás volt, éppen aludt.
A tesóm ébresztett, hogy meneküljek, jön az iszap. Nem is gondolkodtam, magamra kaptam a ruháimat, az iratokat, a kocsi kulcsát és rohantam. Fel sem merült bennem, hogy viccelne. Annyira lehetetlennek tűnt, hogy pont ilyen dologgal ugratna. Szerencsém volt, mert zsákutcában lakunk, és ráadásul valami miatt pont aznap nem álltam be a kocsival, pedig mindig be szoktam. Bedobtam a két kutyát az autóba, és nyomtam a gázt. Már láttam a hátam mögött, hogy emelkedik az iszap. A tesóm náluk, a teraszról húzkodta fel az embereket, és mentek a padlásra. Ha nincs kinn az autó, ha a másik irányból jön az iszap, akkor engem is elvisz az ár…
 
A második találkozásunkkor világosban értünk a régi otthonhoz, a gyerekek akkor voltak ott először, mióta Ajkára költöztek.
 
– A fiúk már birtokba is vették a házat.
Nagyon vágytak már ide.
 
– Volt időtök átgondolni, hogy valóban a Presztízs Összefogás Házba szeretnétek-e költözni. Jól meggondoltátok?
Igen. Nagyon tetszik. Amikor először hallottunk a házról, akkor nekünk két szobát mondtak, az kicsi lett volna, de a találkozón kiderült, hogy háromszobás, és hasonló elosztású, mint a régi házunk. Meg, ahogy mondtam is, egy régi álmunk válik valóra ezzel a házzal.
 
Mit tehetnénk még hozzá mindehhez? A munkánkat, hogy mindenképpen megépüljön a ház, és álomotthona lehessen a családnak, akiknek csak annyit kívánok, hogy legalább annyira szeressék, amennyire mi szeretjük, pedig még csak papíron létezik. Na meg persze egy hatalmas köszönetet valamennyi partnerünknek, akik részt vesznek Presztízs Összefogás Ház projektjében.
 

Akik már csatlakoztak:

 
Nagy György
Endes Attila, Élhető Hajlék
Devecser Város Önkormányzata
Fejér Megyei Építészek Kamarája
AeroVentil Kft.
Árkád Kft.
Babilon Médiaügynökség Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
Eurochrom Kft.
Gumex Kft.
Hajdú Zrt.
Henelit International Kft.
Horizont Invest Kft
Ice Decor
IVST Rendszerfejlesztő Kft.
Kálmán Béla
Liabau Építőipari Kft.
Magyar Szalmaépítők Egyesülete
Miszlai Ferenc
MOFÉM Zrt.
Naplopó Kft.
NBU Építőipari Kft., Unyi Ferenc
Papp László
Paris Bútor Áruház és Konyhastúdió
pezocell.hu
Produktum Kft.
Proventus Trade Kft.
Sipőcz Kft.
Sógorka Gábor
Swat-Team Security Szolgáltató Kft.
Tinta Tanácsadó Kft.
TONDACH Magyarország Kft.
Tóth Attila, statikus
Vamos92 Kft.
Vass Kovács Sándor
Zalakerámia Zrt. (Devecser Város Önkormányzatán keresztül)
Zima Attila


A kezdeményezésről itt olvashat.

Átlag: 5