Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Egyszerre apa- és anyaszerepben

„Apa megígérted, hogy nem leszel szomorú…”

Szepe | Kormos Ádám (KORAD Photography) | 2013.04.18. |
Tóth Zsolt
Egyszerre apa- és anyaszerepben
Tiszaújvárosban él egy család – édesanya nélkül.. Apa és két lánya. Tóth Zsolt felesége kisebbik lányukkal volt állapotos, amikor egy középfülgyulladás szövődményei következtében váratlanul meghalt. A műszerész végzettségű apuka külföldön dolgozott, azonban kénytelen volt elhagyni németországi munkahelyét, és hazaköltözött. Itthon nagyon nehezen sikerült munkát találnia. A családfő sok segítséget kap ismerősöktől és ismeretlenektől, azonban még így is kevés az a 24 óra, ami egy nap a rendelkezésére áll.

Glória már elmúlt egy éves. Februárban volt a születésnapja. A hétköznapok nagyon gyorsan eltelnek és Zsolt sokszor úgy érzi, hogy szinte arra sincs ideje, hogy egyáltalán gondolkodjon. A párja emléke természetesen nem merülhet feledésbe, de szó nem lehet arról, hogy megálljon egy pillanatra is és merengjen. Régen történt a tragédia, ugyanakkor szinte egy szempillantás alatt telt el egy teljes év.

Presztízs Magazin

Az egyedülálló édesapával beszélgettem, aki elmondta, nagyon nehéz volt az első pár hónap. Nem talált munkát. Ez Borsodban nem meglepő, azonban szerencsésnek érzi magát, hogy rengetegen támogatták és segítették őket már az első pillanatoktól. Mióta újra van munkája, egy kicsivel könnyebb az életük anyagi szempontból. A mindennapi elfoglaltság viszont nagyon sok. Napi két, vagy három óra plusz is kevés lenne elmondása szerint, hogy utolérje magát.
Általában hajnali ötkor indul egy nap. Ilyenkor kap Glória először enni, majd utána neki van még egy kis szunyókálás. Zsoltnak viszont készítenie kell a ruhákat, a reggelit, és azokat a dolgokat, amikre aznap szükség lesz. Mírát hattól próbálja ébreszteni. Ez sokszor csak fél hétre sikerül. Az öltözködést, mosdást és reggelit követi az indulás. Mindenki megy a saját „munkahelyére”.

Pontosan hogy néz ki egy hét?

– Először Glóriát kirakjuk a bölcsinél – meséli Zsolt –, majd Mírát viszem az oviba, és mehetek dolgozni. Mírának szinte minden délutánra van valami programja. Hétfőn úszás, kedden táncóra, szerdán ismét úszni megy, csütörtökön lehet pihenni, pénteken néptánc zárja a hetet. Segítségem kevés akad. Glória keresztanyja szokta Mírát ezekre a helyekre elvinni, mert akkor dolgozom, de már én megyek érte. Ha esetleg tovább benn kell maradnom a munkahelyen, akkor a keresztszüleim segítenek. Mire mindennek vége – folytatja az apa –, és összeszedem őket, már este hat óra. Otthon vacsora, fürdés és alvás a sorrend. Ha minden jól megy, nyolckor ágyban vannak a lányok. A hétköznapok úgy elrepülnek, mintha nem is lennének, majd jön a hétvége. Szombaton szinte mindig irány a posta, bevásárlás a hétre, nagytakarítás, főzés, és persze, amikor csak tudok, beszorítok egy kis játékot is. Megpróbálok arra figyelni, hogy egy pillanatra se érezzék, hogy elhanyagolom őket. Nem szeretném, ha a nagy rohanásnak ők innák meg a levét. Nekem a lányaim a legfontosabbak a világon. A vasárnap az, ami igazán szabad és teljesen a miénk.

Ennyiből áll nekik egy hét, szinte már sablonszerűen megy, és ha valami közbejön, az teljesen felborítja a megszokott ritmust. – Sokszor gondolkozom azon, hogy elég-e számukra, amit nyújtani tudok –, mondja Zsolt.

Anya csak egy van

Presztízs Magazin

Az anyukájukat sohasem fogom tudni pótolni, de ami tőlem telik, azt megadom nekik, és tudom jól, hogy számukra többet jelent, ha velük vagyok és játszunk, mint az, ha elhalmozom őket ajándékokkal – folytatja Zsolt. – Míra a mai napig emlegeti az édesanyját, de ez így jó, és ezt el is mondom neki:„addig jó, míg emlegeted, mert ez azt jelenti, hogy nem felejted el”.. Nagyon sajnálom, hogy elveszítették az anyukájukat. Mírának azért rossz, mert elveszítette, Glóriának pedig azért, mert meg sem ismerhette.. Egy tökéletes édesanyát és ideális párt vett el a sors az ő személyében, de nincs időnk keseregni ezen. Míra, ha látja rajtam, hogy kissé szomorú vagyok, rögtön rám szól: "Apa megígérted, hogy nem leszel szomorú". Nagyon köszönöm neki azt a segítséget, amit ötévesen nyújtani tud nekem. Sajnos hamar fel kellett nőnie. Én mondtam is, ha nem lenne, a történtek után nem tudom mit csináltam volna. A jövőben egy dolog biztos, hogy mindig a gyerekeim lesznek az elsők és értük fogok élni. Miattuk nem adom fel, ők adnak nekem erőt – fejezi be Zsolt a mesélést.

Mire lenne szükségük

Presztízs Magazin

„Őszinte leszek, rengeteg felajánlást kaptunk, ruhaügyileg egy időre el vagyunk látva, munkahelyem hál’ Istennek van, így most a lakásügyet próbálom intézni, mert pontosan ezért mentem ki külföldre, hogy a hitelt kifizessük. Ha esetleg ezzel kapcsolatban tud valaki tanácsot adni, az nagyon jó lenne…”

A Pannon Presztízs Magazin kiadója és munkatársai azzal támogatják Tóth Zsoltékat, hogy kérik a jó szándékú olvasóikat, segítsenek a családnak a magas törlesztő részletek fizetésében és a megélhetésben: K&H Bank 10401969-86755474-87691005.

Átlag: 5