Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Egzotikus lepkék repültek Székelyföldre

Katona Zoltán | Katona Zoltán | 2011.05.11. |
Egzotikus lepkék repültek Székelyföldre
No nem a saját szárnyukon, hanem repülővel és báb formájukban érkeztek messzi országokból. Székelyudvarhely múzeumában több hétig egzotikus lepkéket lehet megfigyelni testközelből. Kelnek, majd töltődnek, mint egy akkumulátor. Születnek és röpködnek – trópusi lepkék „költöztek” a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum egyik emeleti termébe ideiglenesen, ugyanis a Vulticulus Földrajzi Társaság Románia első lepkeházát „alkotta” meg a székelyföldi városban. Május elejétől egészen június közepéig lehet megfigyelni a színes, változatos, kis és nagytestű pillangókat. Ezek az állatok nem védettek és nem veszélyesek – a lepkeházban ezért annyira testközelből lehet őket nézni, hogy az állatok akár a látogató kezére, fejére is rászállhatnak.
Presztízs Magazin

Némelyik hatalmas méretű – például az ún. atlaszlepke akár 30 centiméteres szárnyfesztávolságot is elér, tehát galambnagyságúra is megnő. A múzeum terme biztonsági ajtóval van ellátva, tehát elméletileg a lepkék nem tudnak majd kirepülni otthon – elég
furcsa is lenne, ha a környező utcákban ilyen állatok jelennének meg a levegőben.

“Nálunk nem ismertek ezek a trópusi országokban népszerű lepkeházak, célunk az állatok megismertetése” – mondja kérdésünkre Kilyén Barna földrajztanár, a lepkeház mindenese, hozzátéve, hogy a lepkeház 20 trópusi faj 300 egyedének szolgál lakóhelyéül, az állatok körülbelül 3-4 hétig maradnak életben. „Szeretnénk a trópusi lepkék látványosságával felhívni az emberek figyelmét a közvetlen-környezetünkben élő és a természetben kulcsfontosságú szerepet betöltő
lepkékre. Áttételesen azt is szeretnénk, hogy a gyermekek megismerés iránti kíváncsiságát tovább generáljuk és ugyanezt az érdeklődést a felnőttekben is felébresszük" – fogalmazta meg a kiállítás célját Kilyén.

Presztízs Magazin

Barna egy nap alatt háromszor cserél pólót, fényképezőgépe pedig minden reggel legalább fél órát áll, míg lehet dolgozni vele – a páratartalom ugyanis olyan magas a teremben, hogy a gépnek  „akklimatizálódnia” kell.
A kis állatok rárepülnek, rámásznak az emberre: a szárnyaikat nem lehet megérinteni mert megsérülhetnek. Rámásznak a félbe vágott, kissé rothadó, kihelyezett banánra, narancsra vagy szőlőre – ez a táplálékuk ugyanis. A behálózott, benejlonozott teremben a növényeket állandóan locsolják, hogy a lepkék a megfelelő mennyiségű vízhez is hozzájussanak. A speciális keltetőketrecben egyes példányok még a bábon csüngenek, de már nedvekkel töltik fel szárnyaik csatornáit, majd elmozdulnak.

Presztízs Magazin

A bábszállítmányok Afrika, Dél-Amerika és Ázsia trópusi lepkeházaiból érkeztek, a színes, röpködő - nemcsak Udvarhelyen, hanem az egész országban újdonságnak számító - rovarkavalkád érdekes érzéssel tölti el a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. A trópusi lepkeház gyakorlati kivitelezéséhez – hazai példa nem lévén – a Vulticulus Földrajzi Társaság tagjai a tapasztalatot elsősorban az európai trópusi lepkeházakban, és azok kultúrája terén is élenjáró Angliában szerezték. Ugyanakkor az előkészületek során együttműködtek a Szegedi Múzeummal, ahol pár évvel ezelőtt már épült hasonló trópusi lepkeház, de biológusok, botanikusok és más szakemberek tanácsát is kikérték.

 

Presztízs Magazin

„Biztosítani kell a 80 százalékos páratartalmat és az állandó, 25-30 Celsius fok közötti hőmérsékletet és fontos, hogy természetes, szórt fény legyen" – mondta el Kilyén Barna. Hozzátette azt is, hogy mindezek mellett a trópusi fauna összetétele, főként az úgynevezett virágos gazdanövények kiválasztása is okozott némi fejtörést, mert mint kiderült, az oleánderek hiába szépek és mutatósak, ennél a lepkefajnál halálos idegrendszeri megbetegedést okoznak. Az elpusztult lepkéket preparálják és szemléltető eszközként felajánlják tanintézményeknek.

Átlag: 5