Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Elkerülhető-e a nyugdíjkorhatár emelése?

(X) | archív | 2019.10.31. |
nyugdíjkorhatár
Elkerülhető-e a nyugdíjkorhatár emelése?
Lépten-nyomon olvashatunk a nyugdíjrendszer problémáiról. A fokozatosan elöregedő társadalom azonban nem csak hazánkra, de Nyugat-Európára is jellemző, és az aktív munkaerőt illetően igencsak csekély az utánpótlás.
Emelkedik a nyugdíjas népesség aránya
 
Az egyre fejlettebb orvostudománynak, és a széles körben elérhető gyógyszereknek köszönhetően az emberek egyre tovább élnek, így az idősek aránya folyamatosan emelkedik a nyugati társadalmakban.
 
A prognózis szerint 2050-re várhatóan 2 milliárd nyugdíjas lesz a Földön, ami a teljes népesség több mint 26 százalékát teszi majd ki. 
 
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint hazánkban jelenleg 2,6 millió nyugdíjas él, a számuk 2050-re pedig akár meg is duplázódhat.
 
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) egy átfogó tanulmányt készített a nyugdíjrendszer problémáiról, melyben kifejtették, hogy a legtöbb tagállamban nyugdíjkorhatár emelésre lenne szükség.
 
A 36 tagállam felében, köztük Magyarországon is, úgynevezett felmenő rendszerben, 65 évre emelik a nyugdíjkorhatárt, miközben több nyugat-európai országban, például Dániában vagy Hollandiában még ennél is magasabb, 70 év feletti korhatár bevezetését tervezik.
 
Létezik-e megoldás a nyugdíjproblémára?
 
Az OECD tanulmányából az is egyértelműen kiderül, hogy a 2022-ig fokozatosan 65 évre emelkedő magyar nyugdíjkorhatár még kevés lesz a hazai nyugdíjrendszer problémáinak megoldására.
 
A szervezet javaslatai szerint a nyugdíjkorhatár további, akár 72 éves korig történő emelésére is szükség lehet. Magyarországon ugyanis jelenleg a nyugdíjas kor kezdetén várható élettartam a nőknél 21, a férfiaknál pedig 16 év. Ez pedig nagyon hosszú inaktivitási időtartamot jelent.
 
Emellett hazánkban jelentős a veszélye a nyugdíjasok elszegényedésének is. Kimutatások szerint a minimálbérrel vagy alacsony keresettel rendelkezők a jelenlegi nyugdíjrendszer alapján a nyugdíjba vonulásukat követő 10-15 éven belül elérik a szegénységi küszöböt. 
 
Erre szintén jó megoldás lenne az aktivitási idő további kitolása.
 
Presztízs MagazinHogyan kerüljük el a nyugdíjkorhatár emelést?
 
Létezik egy olyan megoldás, amely egyszerre segít a megfelelő anyagi biztonság elérésében és a nyugdíjkorhatár emelésének elkerülésében. Ez pedig nem más, mint az egyik legnépszerűbb nyugdíjcélú megtakarítás: a nyugdíjbiztosítás. 
 
A nyugdíjbiztosítás az egyetlen olyan nyugdíj-előtakarékossági forma hazánkban, melynek lejárata fix, vagyis a szerződés megkötésekor érvényben lévő nyugdíjkorhatár elérésekor fizet. Így nem érint bennünket, ha a szerződésünk futamideje alatt esetleg tovább emelkedik ez a korhatár. A többi nyugdíjcélú megtakarítás ezzel szemben csak a mindenkor érvényben lévő nyugdíjkorhatár elérésekor fizet.
 
A nyugdíjbiztosítás további előnyei
 
A nyugdíjbiztosítás másik nagy előnye, hogy a szerződő és a kedvezményezett személye különböző lehet, így a GYED-en, GYES-en lévő kismamák vagy a katás vállalkozók is részesülhetnek a 20 százalékos állami adójóváírásból.
 
A nyugdíjbiztosítás az egyik legújabb és legnagyobb kínálattal rendelkező nyugdíjcélú megtakarítás. Több mint 70 féle módozata van, melyek közül nem könnyű kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet.
 
A nyugdíjbiztosítás alapvetően egy hosszú távú, nyugdíjcélú megtakarítási forma, ugyanakkor rendelkezik azzal az előnnyel, hogy a szerződéskötést követő 2-3 év elteltével az esetlegesen megváltozott életkörülményeinkhez alakítható. Vagyis a biztosítási díj nagysága is módosítható, valamint akár a szerződés is átmenetileg szüneteltethető.
 
A nyugdíjbiztosításban gyűlő megtakarításainkat különböző befektetési alapokban kamatoztathatjuk attól függően, hogy mennyire vagyunk kockázatkedvelők, sőt akár több különböző kockázatú alap között is feloszthatjuk pénzünket.
 
További előnye, hogy különböző opcionális, kiegészítő biztosítás is köthető mellé kedvezményesen.
 
Persze nem csak előnye, hátránya is van
 
A nyugdíjbiztosítás legnagyobb hátránya (és egyben előnye), hogy rengeteg féle különböző konstrukció létezik, melyeket nagyon nehéz laikusként egymással összehasonlítani.
 
Ezért került bevezetésre a Teljes Költség Mutató, mely lehetővé teszi a nyugdíjbiztosítások költségelemeinek összehasonlítását. Nem biztos azonban, hogy a magasabb költségű termékek rosszabbak. Mindig a teljes konstrukciót kell vizsgálni, és a TKM mellett az elérhető hozam nagyságát, valamint a kiegészítő szolgáltatásokat (például élet- és balesetbiztosítás) is érdemes figyelembe venni. 
 
Mint mindegyik nyugdíjcélú megtakarítás, a nyugdíjbiztosítás is egy hosszú távú befektetés, ezért a nyugdíjkorhatár elérése előtt nem javasolt felbontani, mert ez jelentős extra költséggel járhat.
 
Természetesen adódhatnak olyan élethelyzetek, amikor nincs más lehetőség, de ilyen esetben is érdemes várni 2-3 évet a szerződéskötéstől számítva. Ahogy telnek az évek, úgy válnak egyre kedvezőbbé a nyugdíjbiztosítás hozzáférési feltételei.
 
A nyugdíjbiztosítás indítása tehát a legjobb megoldás arra, ha szeretnénk a jelenleg érvényben lévő nyugdíjkorhatár elérésekor nyugállományba vonulni. A nyugdíjbiztosítási szerződés megkötése előtt azonban érdemes egy független szakértő segítségét kérni, hogy biztosan el tudjunk igazodni a több mint 70 féle termékajánlat között. Így biztosak lehetünk abban, hogy a jelenlegi életkörülményeinkhez és a jövőbeli céljainkhoz legmegfelelőbb, és a számunkra legkedvezőbb nyugdíjbiztosítást kötjük meg.
 
Még nincs értékelve