Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Fehér gólyák vándorútja az interneten

Fehér gólyák vándorútja az interneten
Első alkalommal került Magyarországon két fiatal fehér gólyára műholdas nyomkövető, melyek segítségével végigkövethetjük a madarak első vándorútját afrikai telelőhelyükre. Apaj és Ipoly itthoni élőhelyein elindított program fő célkitűzése az, hogy a középfeszültségű elektromos szabadvezetékek madárbarát szigetelést kapjanak. A kezdeményezést az Európai Unió is támogatja.

Minden évben számtalan védett vagy veszélyeztetett fajhoz tartozó madár szenved áramütést a középfeszültségű szabadvezeték hálózat oszlopain, vagy ütközik vezetékeknek. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közelmúltban megjelent tanulmánya alapján, a hazai vezetékhálózaton évente minimálisan 30 000 madár sérül meg vagy pusztul el. A balesetet szenvedő kék vércsék, fehér gólyák, parlagisasok és kerecsensólymok felbecsülhetetlen természetvédelmi károkkkal járnak szerte az országban. Különösen nagy veszélynek vannak kitéve azok a fiatal gólyák, amelyek a fészket frissen elhagyva, még bizonytalan szárnyaikat próbálgatva könnyen a szigeteletlen, gyakran a felnőtt madarakat sem kímélő, 20.000 voltos villanyoszlopokon lelik halálukat. Az elmúlt 20 évben a dokumentált fehér gólya pusztulások száma meghaladta a 700 példányt. Valójában ez az adat ennek többszöröse is lehet, hiszen ez csak a megtalált tetemek számát jelenti.

A fehér gólya Magyarországon fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 100.000 Ft, de Európa-szerte is a veszélyeztetett kategóriába tartozik. A faj elterjedésének központja Közép-Európa, egyik legnagyobb és stabil állománya Magyarországon költ. A hazai állomány néhány évtized alatt 8000 párról 5000-re csökkent, bár az 1970-es évek közepe óta végzett védelmi tevékenység eredményeként a populáció stabilizálódott.
 
Presztízs Magazin
A most indított program elsődleges célja, hogy nyomon tudják követni a fiatal madaraknál azt az időszakot, ami a fészek elhagyása és vándorlás megkezdése között telik el. A nyomkövetővel ellátott két példány számtalan értékes adattal fog szolgálni a kutatóknak. Természetesen tanulmányozásuk szempontjából nem mellékes az sem, hogy Magyarországot elhagyva merre veszik az irányt és hol töltik el a téli hónapokat. Az itthoni mozgásukat feltérképezve a szakemberek meg tudják határozni azoknak a koncentráltan veszélyes területeknek a pontos helyét, ahol elsődlegesen figyelni kell a vezetékek szigetelésére. A gólyák ugyanis nem építenek minden egyes évben új fészket, hanem a már egyszer bevált helyre térnek vissza a hideg elmúltával és ugyanott nevelik fel a következő fészekaljat is.
 
Az Apaj névre keresztelt gólya a Kiskunságban kelt ki és nevelkedett természetes körülmények között. Kirepülése után néhány kilométeres körzetbe járt ki szüleivel táplálékot keresni, majd augusztus elején kezdte meg vonulását. A legfrissebb információnk szerint már a szudáni főváros, Kartúm közelében van.
 
Ipoly embernél nevelkedett kisgólya, aki három társával együtt július végén egy, az Ipoly folyó mellett kialakított röpdébe került, ahol fokozatosan szoktatták vissza a természethez. Miután szabadon engedték csatlakozott egy olyan csapat gólyához, amelyek augusztus közepén repültek el. Jelenleg Egyiptomban van.
 
Magyarország a világ élvonalába tartozik a madarak műholdas nyomkövetését tekintve: kevés olyan ország van a Földön, ahol ennyi fajt tanulmányoztak ezzel a csúcstechnikával. Hazánkban eddig fekete gólyára, parlagi sasra, túzokra, kerecsensólyomra, kékvércsére, vándorsólyomra és most első alkalommal fehér gólyára került műholdas nyomkövető eszköz. Ezek egyáltalán nem zavarják a madarakat, így egy pár nap alatt teljesen megszokják és szinte saját testük részeként tekintenek rá. Napelem segítségével működnek és akár 3-5 évig is képesek folyamatosan adatokat szolgáltatni. Apaj jeladója még abban is különleges, hogy az aktuális tengerszint feletti magasságát és sebességének az adatait is közvetíti. Így tudjuk például, hogy nemrégiben éppen 1684 méteren, 79 km/h sebességgel repült Izrael felett.
 
Remélhetőleg ezzel a programmal elkerülhető lesz a jövőben az a rengeteg értelmetlen madárpusztulás, amit a vezetékek okoznak. Becslések szerint a magyarországi gólyák pusztulásának oka 94%-ban az ilyen vezetékekkel való ütközés. Vagy rögtön végez az állattal a magas feszültség, vagy olyan súlyos sérüléseket okoz neki, hogy a földre hullva szenvedés után múlik ki. Sajnos pontos adatokat nem lehet szerezni ezekről a szerencsétlen balesetekről, mivel a dögevők és egyéb ragadozók eltakarítják a tetemeket.
Az MME nyilvántartása szerint 2003-2008 között 59 faj egyedei lelték ily módon halálukat. A szigeteléssel és burkolással mindez megelőzhető lesz.
Még nincs értékelve