Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Felhőbe költöznek adataink

Aggályok és lehetőségek

Mándoki Tamás | Illusztráció: Presztízs | 2014.05.20. |
informatika
Felhőbe költöznek adataink
A felhőszolgáltatásoké a jövő. Segítségükkel minden eddiginél hatékonyabb és interaktívabb lehet a munka, nem kell többé pendriveokat, lemezeket használni. Elég mindössze feltölteni fájljainkat a „felhőbe”, és máris bárhonnan elérhetjük azokat. Mindez az internet hajnalán még elképzelhetetlen lett volna, de vajon mi az ára ennek a kényelemnek, és mi történik adatainkkal a felhőben? Valóban annyira biztonságosak ezek a rendszerek, mint ahogy azt a technológiai cégek állítják? És persze jogosan merül fel a kérdés, hogy miért éri meg számukra emberek millióinak adatait tárolni – ingyen?

Biztonságos?

A felhőszolgáltatások nem meglepő módon jócskán megosztják a közvéleményt. Feltöltött fájljaink és egyéb adataink ugyanis többé nem a gépünkön lesznek tárolva, hanem a több ezer kilométerre levő szervereken, melyek óriáscégek tulajdonában vannak. Ez sok kérdést vet fel, melyekre sok esetben nincs megnyugtató válasz. Ugyanis attól kezdve, hogy a cégekre bízzuk dokumentumainkat, fotóinkat, az adott cég szabályzatában foglaltakat vagyunk kénytelenek betartani: a felhasználó ki van szolgáltatva! Nem beszélve az adatvédelmi aggályokról, melyek rendre felmerülnek a felhőszolgáltatásokkal kapcsolatban. A cégek természetesen mindent megtesznek, hogy bizonyítsák: a felhasználók adatai teljes biztonságban vannak, azokhoz senki sem férhet hozzá, kivéve azokat az eseteket, amikor a hatóságoknak van szüksége rá.
A felhőszolgáltatásokkal kapcsolatos ellenérzéseket azonban megerősítette a nemrégiben kirobbant amerikai megfigyelési botrány, ahol kiderült, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynöksége (NSA) lényegében szabadon ki-be járhatott a milliók által használt levelezőrendszerekben, és persze a felhőszolgáltatásokban. A botrány során az is sokkolta a közvéleményt, hogy kiderült, az egyes technológiai cégek (Microsoft, Apple), állítólag saját maguk engedélyezték az ügynökségnek, hogy bármikor (sokszor a tudtukon kívül) hozzáférjen a szervereiken tárolt adatokhoz, legalábbis a volt NSA alkalmazott, Edward Snowden szerint. Természetesen a cégek cáfolták mindezt, ugyanakkor az egész botrány rávilágított arra, hogy az online rendszerek egyáltalán nem olyan védettek és zártak, mint ahogy azt elvárná a felhasználó.

Előnyök sokasága

Presztízs Magazin

A virtuális tárhelyekben azonban óriási lehetőségek rejlenek, éppen ezért a Google, a Microsoft, vagy az Apple, mindent megtesz, hogy minél többen használni merjék. Természetesen, ahogy a legtöbb ingyenes online szolgáltatásnál, itt is az adatainkkal fizetünk. A cégekre bízott fájlok óriási értéket képviselnek, ráadásul a felhasználók elköteleződése is erősödik az adott cég iránt. Az elköteleződést a Google fejlesztette tökélyre, hiszen a tömegek által használt szolgáltatásait úgy kapcsolta össze, hogy lényegében kikerülhetetlen a használatuk. A világ legnépszerűbb levelezőrendszere, a Gmail például szoros egységet alkot a cég tárhely szolgáltatásával, a Drive-al, mivel az egyes dokumentumainkat ma már azonnal feltölthetjük a „felhőbe”, ahol aztán szabadon szerkeszthetők.
A Drive egyik legnagyobb vetélytársa a Microsoft SkyDrive-ja, mely funkcióit tekintve szinte teljesen megegyezik a Google szolgáltatásával. A Microsoft ezért úgy próbálja biztosítani előnyét, hogy az Office legújabb változatába már beépítette a SkyDrive-ot is, így tehát amikor éppen egy Word dokumentumot írunk, azt automatikusan elmenthetjük a „felhőbe” is. A felhőszolgáltatásoknak tehát kétségtelenül olyan előnye is van, hogyha bármikor meghibásodna a számítógépünk, nem kell azon izgulnunk, hogy az ott tárolt dokumentumainkat meg tudjuk-e menteni. Mindazonáltal ez könnyebb célpontot jelent a netes bűnözőknek is, hiszen egy nem megfelelően védett online fiókba meglepően könnyen be lehet törni.
Ugyanakkor a biztonság érdekében ma már az összes komolyabb felhőszolgáltatásban vannak olyan funkciók, amik megnehezítik az illetéktelenek hozzáférését fájljainkhoz. Az egyik ilyen a kétlépcsős azonosítás, amely ma már mind az Apple, mind pedig a Google és Microsoft fiókban megtalálható funkció. Ennek bekapcsolásával amennyiben nem arról az eszközről jelentkezünk be, amelyikről szoktunk, a rendszer nem enged bejelentkezni a fiókba. A szakértők szerint ez sem nyújt azonban maximális védelmet, ugyanakkor mindenképpen érdemes ilyen biztonsági intézkedéseket tenni, különösen abban az esetben, ha bizalmas adatokat is tárolunk az online tárhelyünkön.

Nem csak az adattárolás alakul át

Presztízs Magazin

A szakértők szerint a jövőben a biztonsági, adatvédelmi aggályok ellenére a virtuális tárhelyek egyre nagyobb teret nyernek, hiszen a technológiai fejlődés, a megváltozott szokások, a felgyorsult életmód miatt egyre nő az igény az online tárhely szolgáltatások nyújtotta kényelemre. Az internetre épülő egyéb lehetőségek, mint például az online videó- és zeneszolgáltatók ma már kifejezetten népszerűnek számítanak, és tulajdonképpen egyfajta felhőszolgáltatásnak tekinthetők. A Google Zenén keresztül például szinkronizálhatjuk zenéinket, majd azokat a Google szervereiről bármikor elérhetjük mobiltelefonunkkal, vagy más eszközünkkel. Akárcsak a virtuális tárhelyeknél, itt is erőteljes verseny alakult ki a cégek között, hiszen mind az Apple, mind a Microsoft rendelkezik saját online zeneszolgáltatással, melyek havi előfizetéses alapon működnek. A technológiai óriáscégek mellett természetesen más szolgáltatók is aktívan részt vesznek a versenyben, például említhetnénk a Deezert, vagy a Spotify-t. Ezek minden bizonnyal át fogják alakítani a zenehallgatási szokásainkat, és hosszútávon a hagyományos CD és mp3 alapú zenehallgatást is jelentősen visszaszoríthatják.
A felhasználók azonban mindenképpen jól járnak azzal, hogy számos cég verseng a kegyeikért, mivel ez olcsóbb árakat, valamint jobb szolgáltatásokat eredményez. Az internetre „költözés” azonban felveti azt a kérdést, hogy vajon tényleg jól jár-e a felhasználó azzal, hogy fájljai és minden adata egy óriáscég szerverein tárolódik, amely általa mindent megtudhat róla… Kutatók szerint a következő 20 évben az internet még inkább átalakítja majd életünket, de a technológiai fejlődés felgyorsulása miatt rendkívül nehéz megjósolni, hogy ez inkább pozitív, vagy negatív változás lesz-e. Annyi azonban biztos, hogy minél nagyobb mértékben támaszkodunk az online szolgáltatásokra, annál nagyobb lesz az igény az egyes kormányok részéről, hogy irányíthassák az internetet…

Átlag: 5