Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Fővárosi katasztrófavédelem: megszűntek a közlekedési akadályok

forrás:MTI | Presztízs | 2013.01.14. |
havazás, időjárás
Fővárosi katasztrófavédelem: megszűntek a közlekedési akadályok
Megszüntette a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság a havazás miatti forgalmi akadályokat és elhárította a közlekedési balesetekből adódó problémákat, valamint a társszervek elakadt gépjárműveinek is tudtak segíteni - mondta Varga Ferenc, a szervezet igazgatója hétfő délután sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az igazgató közölte: egy esetben volt szükség arra, hogy egy elakadt betegszállító járműnek segítsenek, ezenkívül mentettek személygépkocsit és tehergépjárművet is. Éjfél óta 23 riasztást kaptak, ebből 10 volt összefüggésbe hozható a rendkívüli időjárási helyzettel - állapította meg.
   
Beszélt arról is, hogy részt vettek a műszaki mentésben a 10-es úton, a körforgalom solymári lejárójához közel történt baleset helyszínén, itt egy farönköket szállító nyerges vontató fordult keresztbe az úton, majd rádőlt a szalagkorlátra. Órákon át tartott a mentés, a rakomány egy részét le kellett pakolni, hogy a járművet vissza tudják állítani, s az úttestet dél körül sikerült felszabadítani.
   
Kiemelte, hogy a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság éjjel-nappal 234 munkatárssal és 61 gépjárművel áll készenlétben, kocsijaik többsége pedig hólánccal ellátott, összkerékhajtású. Feladatukként említette, hogy indokolt esetben kezdeményezhetik a fővárosi védelmi bizottság összehívását, amely a közreműködő szervezeteket összefogva intézkedik a rendkívüli helyzet megoldására.
   
Klug Lajos, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezérigazgatója kiemelte: az előre jelzettnél jóval több, sok helyütt 15-20 centiméter hó esett. Beszámolt arról, hogy éjszaka 50 hókotrógépet indítottak, amikor pedig hajnali négy órakor intenzíven kezdett el esni a hó, már 90 járművel voltak az utakon. Ezek 15-20 százaléka ütközött a nap folyamán komolyabb úti akadályokba a balesetek miatt - jegyezte meg.
   
Hozzátette: az összes sótárolójuk fel van töltve sóval a városban, gépeik működőképesek, így minden feltétel adott ahhoz, hogy munkájukat eredményesen elvégezzék.
   
Kitért arra, felemelt ekéjű hókotrók nem közlekedhetnek, még akkor sem, ha elfogyott a hintőanyaguk, mert ha visszafelé jönnek a számukra kijelölt utakon, akkor is le kell tolniuk onnan a havat, amit ellenőriznek is. Felhívta a figyelmet arra, hogy akinek a gépkocsiján nincs téli gumi, vagy autójának kopottak a gumijai, lehetőleg ne induljon útnak.

Még nincs értékelve