Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Gondok a Balatonnál

Tancsa Ágnes | Makai Dorka | 2010.12.02. |
Gondok a Balatonnál
A Balaton vízszintje az elmúlt időszakok csapadékának köszönhetően megemelkedett. A déli part egyes részein ez a túlzott beépítéseknek is felróhatóan, illetve a hatvanas évek alacsony vízállásokhoz igazított, sokszor rosszul átgondolt és szakmaiatlan tómeder kiépítéseknek köszönhetően most komoly gondokat jelent a part menti területeken.

A Balaton vízállása egészen kis tartományban mozog. A legalacsonyabb és a legmagasabb vízállás között átlagos esetben is csak 40-50 cm különbség van, szélsőséges esetekben is maximálisan 1 m a szintkülönbség. A part menti védműveket is ezekhez a kis vízingadozásokhoz készítették. Aszályos években a déli part strandjain akár teljesen visszahúzódik a víz, csapadékosabb időkben pedig az erősebb hullámzások alkalmával akár ki is önthet.

A Balaton vízállása a sok csapadék miatt továbbra is magas, 119 centimétert is mértek, ami 9 centiméterrel meghaladja a maximális üzemi vízszintet. Olvasható néhány közleményben. De baj-e, ha egy természetes tónak nagyobb a természetes vízszintingadozása? Miért kell egy élő tónak üzemvízszintjének lennie?
Nem lenne ezekre olyan nagymértékben szükség, ha nem építették volna körbe épületekkel, betonnal, nem parcellázták volna körbe a tavat, elválasztva azt a mocsaras természetes vízelvezető területeitől, nem töltötték volna fel azokat. 
 
Most a csapadéknak köszönhetően vízelvezetési problémák adódtak. A legtöbb gondot a Balaton déli partjának nyugati felén tapasztalják: Balatonmáriafürdőn, Balatonkeresztúron, Balatonfenyvesen, Fonyódon, Balatonbogláron és Balatonlellén.
A mélyebben fekvő vízközeli utcákban az árkok vízzel telítődtek, több helyen az ingatlanok udvarán 10-15 centiméter magasan áll a víz, néhány ház alsóbb helyiségébe is bejutott.
Több településen -Balatonszemesen, Balatonőszödön, Balatonföldváron, Balatonbogláron valamint Zamárdi és Siófok alacsonyabban fekvő részein- már előfordult, hogy a szennyvízcsatornákból szennyezett víz tört fel, keveredve a csapadékvízzel. Itt a hatóságok folyamatosan fertőtlenítenek. A Sió csatorna zsilipjei nyitva vannak, de folyamatos a víz utánpótlása. A környező talaj vízelvezető képességében sem bízhatnak az ingatlantulajdonosok, hiszen a tó közelében az 1 méter mélységig 100%-os víztelítettségű.
Nem marad más, a helyieknek, mint szidni a letűnt idők partépítőit és várni a szárazabb időt.

 

Átlag: 5