Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Így hat a téli időjárás-változás a sofőrökre!

sajtóanyag | sajtófotó | 2013.12.14. |
Így hat a téli időjárás-változás a sofőrökre!
Az elmúlt hetekben rekord meleg és rekord hideg váltotta egymást hazánkban, a december beköszöntével pedig még csak most érkeznek hozzánk az igazán fagyos nappalok és éjszakák. A Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum instruktorát, Palágyi Istvánt és Dr. Szabó Lóránt orvost arról faggattuk, hogy miként befolyásolja lelkiállapotunkat és vezetési morálunkat a téli időjárás okozta változás és hogyan védekezhetünk ellene.

Szakértőink szerint, ha a téli közlekedésre gondolunk, minimum olyan fontos, hogy mentálisan rákészüljünk az előttünk álló időszakra, mint az, hogy autónkat megfelelő állapotban tudjuk.
Hogy készítsd fel magad a vezetésre a téli hónapokban?
Sajnos már hetek óta tapasztalhatjuk, hogy sokkal hamarabb megy le a nap, mint nyáron vagy kora ősszel. A rövidebb nappalok elsősorban a depresszióra hajlamos emberekre vannak kifejezetten rossz hatással, de a korai sötétséggel járó demotiváltság érzése sokak számára ismerős lehet. A probléma megoldásaként fényterápiát szoktak alkalmazni a szakemberek, illetve szervezetünk D-vitamin igényének pótlását javasolják.
Mégis az évszak egyik legjellemzőbb panasza hazánkban a frontérzékenység. Dr. Szabó Lóránt elmondása szerint a front okozója a légnyomáskülönbség, ami az összes krónikus betegséggel kapcsolatban áll, elsősorban pedig a szív és érrendszeri problémákkal küzdő betegekre van hatással. Sajnos a frontérzékenység nincs korhoz kötve és egyre jellemzőbb, hogy fiataloknál is tapasztalhatóvá válik a probléma. Nincsenek előjelei és bármikor kialakulhat életünk folyamán.

Presztízs Magazin

Védekezésként, akik tudják magukról, hogy frontérzékenyek, már előre bekészíthetnek a táskájukba, autójukba fájdalomcsillapítót, de fontos tudni, hogy a front elsődlegesen a reflexekre és a figyelemre van hatással, ezért érdemes ilyenkor kerülni a fizikai munkát, illetve az olyan jellegű feladatokat, amik a koncentrációhoz kötődnek, például a vezetést. 
Palágyi István szerint a téli, csúszós időszakban az egyik legfontosabb kérdést kell feltennünk magunknak: Kell-e nekem ma autóval mennem?

A szakértő elmondása szerint, amikor leesik az első hó, az érezhetően megzavarja a forgalmat, sokkal több lesz a baleset, azonban érdekes módon jellemző, hogy inkább anyagi kárral járó balesetek vannak az összecsúszások vagy koccanások miatt, szerencsére a személyi sérülések száma csekély. Ahogy a sofőrök megszokják a megváltozott környezetet, csökken is a balesetek száma.

Így készítsd fel autódat a téli időjárásra!

 „Ha autóba ülünk, akkor a KRESZ előírja, hogy az útnak és a látási viszonyoknak megfelelően járjunk el. Azaz nemcsak magunkat, hanem elsősorban az autót is fel kell készítenünk az időjárás-változásra”- mondta Palágyi István.
A három legfontosabb teendő télen:
1.    Megfelelő téli gumi. Nagyon sokszor hallani, hogy milyen fontos a téli gumi és hogy ne induljunk el nélküle. Azonban arról már kevesebb szó esik (pedig minimum olyan fontos), hogy nem mindegy, hogy milyen téli gumit használunk! Egy téli gumi átlagéletkora ugyanis összesen 3 év (a pontosítás végett 3 tél!). Ha ennél tovább használjuk, akkor hiába az előkészület, hiszen az idősebb gumi már nem nyújt megfelelő biztonságot utasai számára.
2.     Megfelelő kilátás. Bár apró részletnek gondolhatjuk, de a tökéletes ablaktörlőlapát akár életet is menthet, ezért is érdemes akár évente cserélni! Kis összegű befektetés, ami hatalmas segítséget nyújthat a bajban. A jeges, havas szélvédőt pedig elengedhetetlen indulás előtt kívülről kézzel, jó alaposan megtisztítani, lekaparni.
3.    Hólánc. Ha hosszú útra indulunk, érdemes előre tájékozódnunk, hogy a választott országban kötelező-e a hólánc használata. Elsősorban nem az esetlegesen felmerülő büntetés, hanem inkább a biztonságunk miatt, hiszen ha a körülmények ellenére csúszós, havas útón hólánc nélkül közlekedünk, annak igen veszélyes következményei lehetnek. Síparadicsomok megközelítésénél szinte elengedhetetlen a hólánc használata!

Még nincs értékelve